• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

skóra sucha a odwodniona

(obserwuj)
adelajna_aa

Bardzo często słyszę, że mam skórę odwodnioną. Czy skóra sucha i odwodniona to dwa różne pojęcia, czym się różnią? Jeśli odwodnienie skóry jest odwracalne to jak ją odwodniłam?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

skóra sucha, a skóra odwodniona to 2 różne pojęcia.

cera sucha to cera charakteryzująca się dośc cienką skórą, niewidocznymi ujściami gruczołów łojowych, niewielką produkcją sebum. Jest napięta (często pojawia sie uczucie ściągania), w dotyku może być szorstka i chropowata.

Cera odwodniona natomiast to określenie skóry dowolnego typu (np. tłustej, mieszanej) w której doszło do utraty wilgotności. Można powiedzieć, że jest to po prostu przesuszenie skóry. Do odwodnienia mogło dojść np. na skutek opalania, używania niewłaściwych kosmetyków (np. źle dobranych preparatów do demakijażu, kremów), zbyt małej ilości wody dostarczanej w ciągu dnia, czynników uszkadzających płaszcz hydrolipidowy skóry. Jeśli stopień odwodnienia jest niewielki pomóc powinny np. maseczki nawilżające, toniki, zmiana mleczka do demakijażu. Warto pokusić się również o zakup serum nawilżającego - np. z kwasem hialuronowym.

W przypadku cery odwodnionej unikać należy np. toników z zawartością alkoholu, kremów matujących, zbyt częstego wykonywania peelingów.

Odwodnienie skóry sprzyja szybszemu pojawianiu się na niej objawów starzenia, tak więc warto od razu przystąpic do działania i uregulować poziom nawilżenia.

Gdyby zabiegi domowe nie przyniosły efektu proponowałabym wizytę w gabinecie kosmetycznym i wykonanie serii zabiegów nawilżających np. z ampułką nawilżającą wprowadzaną w drodze sonoforezy i maskami algowymi.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Czyli taka skóra, przy odpowiedniej pielęgnacji powinna wrócić do normy?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

zdecydowanie tak, pod warunkiem, że pielegnacji będzie towarzyszyło też nawilżanie od środka (picie wody, jedzenie owoców i warzyw) i wyeliminowanie przyczyn odwodnienia.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Mi się skóra odwadnia od klimatyzacji, a wcześniej sama sobie zaszkodziłam, bo używałam do mycia żelu dla skóry tłustej, a miałam mieszaną i na policzkach mi się skóra zaczeła łuszczyć. I teraz już wiem, że znów mi się pojawi problem, bo jak tylko w blokach zaczynają grzać to u mnie skóra momentalnie na to reaguje.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

dokładnie, przebywanie w grzanych lub klimatyzownych pomieszczeniach często negatywnie odbija się na stanie cery, stąd potrzeba szczególnej troski o skórę

Link Cytuj

0
ak_acja
EwaGarasinska: Warto pokusić się również o zakup serum nawilżającego - np. z kwasem hialuronowym.

Czy mogłabym prosić Panią o podanie konkretnych nazw takich serum nawilżających i ich orientacyjne ceny?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Na rynku jest spory wybór serum nawilżających. Dużo propozycji znajdzie Pani również na internecie, więc ja podam tylko wybrane:

Vichy Aqualia Thermal serum (w internetowych drogeriach dostać można od 70zł)

Clarins - HydraQuench dwufazowe serum nawilżające (tutaj niestety cena bardzo wysoka - powyżej 200zł)

Loreal - Drema Genesis serum (około 60zł)

Farmona - Serum nawilżająco-odmładzające (od 25zł)

Avene - serum kojąco-nawilżające (65-80zł)

Bardzo dobre opinie zbiera również Hydrabioserum z firmy Bioderma (od około 70zł)

Zachęcam do zerknięcia na stronę www.serum.pl

www.serum.pl/katalog-produktow /go:kat:1/serum-nawilzajace

tutaj znajdzie Pani jeszcze kilka serum, których wyżej nie podałam.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Zdrowie, Uroda
  • Nasze zdrowie - Spostrzezenia dotyczące promocji zdrowia, cenne rady i uwagi w trosce o kondycje.
  • Dbanie o sylwetke:" - Dla wszystkich chcących schudnąc, nie przytyc, wymodelowac cialo, albo przytyc, bo wazą za malo.
  • Moda - Wszystko co związane z modą
  • Styl życia - Tutaj piszemy o wszystkim co pomaga nam w osiągnięciu takiego stylu życia jaki sobie wymarzyliśmy.
  • Medycyna - Odpowiedzi na Państwa pytania w zakresie medycyny i leczenia.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla zdrowia i urody
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla zdrowia i urody