• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Domowe sposoby na piękna cerę

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
EwaGarasinska

Na pewno kazda z nas zna jakis sposób przekazywany z matki na córkę, z babci na wnuczkę itp, który w prosty sposób pozwala poprawić, lub zachować ładny wygląd skóry. Proponuję się nimi podzielić i ewentualnie powymieniać uwagami co do skuteczności.

Ja na początek mogę polecić np. przemywanie cery z problemem trądziku (ze zmianami zapalnymi) naparem z rumianku. Wystarczy 2 razy dziennie po demakaijażu przepłukac skórę w mieseczce z wodą zmieszaną z naparem z 2 torebek rumianku. U niketórych osób poprawę widać już po kilku dniach.

Link Cytuj

0
ak_acja

Moja mama na noc co jakiś czas smarowała twarz oliwą. Nie wiem, czy to właśnie temu zawdzięczała ładną skórę, ale długi czas nie miała właściwie widocznych zmarszczek. Zapomniałam o tym sposobie, ale chyba sama do niego wrócę.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Jeśli chodzi o oliwę to świetnie sprawdza się przy suchych skórach. Przy tłustych i mieszanych jednak nie jest polecana, bo dodatkowo natłuszcza i nabłyszcza skórę. Bardzo fajne kosmetyki na bazie oliwek ma firma Doliva. Warto poprosić w aptece o próbki.

Czy jeszcze jakieś domowe sposoby się Paniom nasuwają?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

obierki z ziemniaków na ładną skórę rąk. Nawet nie pamiętam skąd znam ten przepis, ale działa, bo moja ciocia go próbowała.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

O ile dobrze pamiętam wspominałyśmy kiedyś ten sposób na naszym forum, więc może stąd go Pani zna (lub może to nawet Pani nam o nim pisała) - najważniejsze, że pomógł.

A może jakies domowe maseczki, którymi chciałyby się Panie podzielić?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

jak maseczki to z ogórka, albo truskawek. Wystarczy pociąć na plasterki i położyć na twarz.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

w przypadku takich maseczek przypominam, że najlepiej by owoce lub warzywa pochodziły albo z ekologicznych upraw, albo z ogródka zaprzyjaźnionej osoby.

Link Cytuj

0
yazeer

a maseczki blotne? czesto widzi sie jakies zdjecia z salonyw pieknosci, a taki zabieg chyba mozna wykonac tez np nad morzem martwym, trzeba tylko uwazac na okolice oczu no i ust zeby sol nie dostala sie do buzi

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

W przypadku maseczek błotnych jednak radziłabym zakup juz oczyszczonych minerałów (glinek), niż smarowanie się tym co "znajdziemy" na plażach. Będąc nad Morzem Martwym, czy w innych rejonach świata, warto spytać w aptece, drogerii, czy mają takie maseczki błotne.

Link Cytuj

0
ak_acja

z takich domowych zabiegów przypominają mi się jeszcze "parówki" pod ręcznikiem. Nie wiem na ile było to skuteczne, ale wiele moich koleżanek z czasów liceum je stosowało.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

W przypadku stosowania parówek jako maseczek oczyszczających trzeba koniecznie pamiętać, by po takim rozpulchnieniu skóry koniecznie nałożyć maskę ściągającą (np. z glinki białej lub zielonej).

Link Cytuj

0
yazeer

chyba nie chodzi tu o prawdziwe parowki? pytalem mojej dziewczyny o co chodzi ale tez nie kojarzy tego zabiegu

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Chodzi tutaj o rozulchnianie i oczyszczanie skóry poprzez działanie pary wodnej. Taki "zabieg" polega na pochylaniu się nad miską z gorącym naparem ziołowym (i przykryciu ręcznikiem). Ciepło rozszerza ujścia gruczołów łojowych a olejki eteryczne z ziół dezynfekują skórę.

Pana dziewczyna rzeczywiście może takich zabiegów nie znać (ponieważ w tej chwili stosuje się dużo bardziej skuteczne, bardziej bezpieczne i wygodne metody oczyszczania), natomiast jestem pewna, że mama lub babcia będą je pamiętały.

Link Cytuj

0
ak_acja

Przypomniał mi sie jeszcze jeden sposód - na ręce. Żeby były gładsze moja mama moczyła je w podgrzanym mleku.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Muszę przyznać, że sama nie próbowałam tego sposobu. Ale chętnie spróbuję. Mleko jest doskonałym źródłem m.in. protein działających na skórę odżywczo, regenerująco i napinająco.

Na temat zastosowania mleka w kosmetyce naturalnej więcej przeczytać można na stronie: lilinaturalna.blogspot.com/201 1/01/mleko-w-kosmetyce-natural nej.html

Zachecam do zerknięcia

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

przy trądziku jeszcze na pewno pomaga picie bratka. To też taki ludowy - domowy sposób, a pomocny.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Dobrze, że przypomniała Pani o tym sposobie z bratkiem - jest skuteczny a nie każdy go zna.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Mi się jeszcze jeden domowy sposób przypomniał, ale nie na ładną skórę, a na białe zęby: można myć zęby proszkiem z węgla, albo sokiem z cytryny.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

z tym sokiem z cytryny ostrożnie! - może niszczyć szkliwo.

Link Cytuj

0
ak_acja

z domowych sposobów wybielania zębów ja z kolei słyszałam o myciu zębów solą. Sama nie stosowałam, więc nie mogę powiedzieć na ile jest to skuteczny sposób. Ale moze ktoś stosował i powie nam więcej?

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Zdrowie, Uroda
  • Nasze zdrowie - Spostrzezenia dotyczące promocji zdrowia, cenne rady i uwagi w trosce o kondycje.
  • Dbanie o sylwetke:" - Dla wszystkich chcących schudnąc, nie przytyc, wymodelowac cialo, albo przytyc, bo wazą za malo.
  • Moda - Wszystko co związane z modą
  • Styl życia - Tutaj piszemy o wszystkim co pomaga nam w osiągnięciu takiego stylu życia jaki sobie wymarzyliśmy.
  • Medycyna - Odpowiedzi na Państwa pytania w zakresie medycyny i leczenia.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla zdrowia i urody
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla zdrowia i urody