• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Żelowanie paznokci

(obserwuj)
ak_acja

Ponownie mam problem z paznokciami. Zaczynają mi się rozdwajać i łamać. Koleżanka doradza mi ich zażelowanie. Czy to pomoże je wzmocnić?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ja robię żelowe paznokcie i to pomaga - tzn na czas żelu nie będą Ci się łamać, ale na pewno to nie leczy. Jak masz jakieś braki witamin, to żel tylko to ukryje i wzmocni paznokcie, ale nie wyleczy

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Otóż to - żelowanie paznokci nie wzmacnia ich od środka, nie usuwa przyczyny, a jedynie nadaje im twardość i maskuje ewentualne ubytki i defekty płytki. Daje świetne efekty, ale niestety nie zapobiega późniejszemu się łamaniu, czy rozdwajaniu. W przypadku problemu z paznokciami zawsze warto na początku przeanalizowac swoja dietę - czy dostarczamy wszystkich nizbędnych witamin i składników, swoje nawyki - czy przypadkiem nie moczymy rąk zbyt długo w detergentach (np. ręczne pranie, sprzątanie), czy nie osłabiłyśmy ich temperaturą (brak rękawiczek podczas mrozów) itp.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

jak nie chcesz żelowac, to kup sobie dobrą odżywkę do paznokci.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Oczywiście popieram. Odzywki do paznokci warto stosować, nalezy jednak liczyć się z tym że na efekty trzeba dość długo czekać.

Link Cytuj

0
yazeer

miałem taka paniusie na studiach ktora wiecznie miala sliczne paznokcie, zawsze wymalowane jednak ktorego dnia nie byly tak zadbane.. okazalo sie ze to byly te zelowe paznokcie, a pod spodem zniszczone brzydkie "paznokcie"

Link Cytuj

0
ak_acja

Nie wiem sama, dalej mi to żelowanie chodzi po głowie. Jak dokładnie to wygląda? Mogłabym prosić o opis?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Proszę bardzo - nie tylko opis, ale i pokaz : www.youtube.com/watch

w podanym linku zobaczyć można jak znana stylistka paznokci - p. Katarzyna Gwara nakłada żel na naturalną płytkę paznokciową.

Co ciekawe zaznacza, że przed położeniem żelu płytkę nalezy tylko nieznacznie zmatowić - w praktyce jednak najczęściej jest to bardzo głebokie spolerowanie (wręcz spiłowanie płytki). Pod koniec prezentacji pada dośc kontrowersyjne zdanie, że żel nie szkodzi płytce, a wręcz ją wzmacnia. Proszę jednak pamiętać, o tym co pisaliśmy wyżej - chodzi tutaj nie o wzmocnienie paznokcia "od środka" a jedynie o nadanie mu twardości.

Metodą żelową można również wykorzystywać do stylizacji tipsów, ale z kontekstu Pani pytania rozumiem, że chodzi o utwardzenie płytki naturalnej.

Poniżej podaję link do filmiku przedstawiającego przygotowanie płytki i nałożenie tipsa:

www.youtube.com/watch

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

o fajne linki :) Ale jest tak jak Pani mówi - jak się za mało spoleruje płytkę, to się żel słabo trzyma.

Link Cytuj

0
ak_acja

Proszę jeszcze naświetlic mi konsekwencje jakie mogą być przy żelowych paznokciach. Cos muszę zrobić z moimi, a odżywki nie pomagają.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Cóż, najczęściej obywa się bez konsekwencji. Ale jeśli pani o nie pyta to już mówię: zdarza się, że po zażelowaniu paznokci pojawia się ból. Nie jest to częste, ale już kilka klientek się na to skarżyło. Kilka razy spotkałam się również z tym, że płytka pzanokciowa po zdjęciu tipsów (a często żel własnie nakłada się na tipsa) objęta była zmianami chorobowymi. Płytka może być równiez bardziej osłabiona niż przed zabiegiem. Oczywiście zawsze istnieje ryzyko zakażenia się jakimś drobnoustrojem (ale tutaj nie jest to oczywiście wina samego żelu, a po prostu wykonania zabiegu bez przestrzeganiza zasad higieny). Na pewno decydując się na "zrobienie paznokci" liczyć musi się Pani póxniej z koniecznością uzupełniania.

Jeśli miałabym doradzać to proponowałabym najpierw spróbować wzmocnić płytkę odżywkami, zabiegami na bazie oliwy, może doustną supelmentacją. Świetnie sprawdza się też manicure japoński. Żel zostawiłabym już jako ostateczność.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Zdrowie, Uroda
  • Nasze zdrowie - Spostrzezenia dotyczące promocji zdrowia, cenne rady i uwagi w trosce o kondycje.
  • Dbanie o sylwetke:" - Dla wszystkich chcących schudnąc, nie przytyc, wymodelowac cialo, albo przytyc, bo wazą za malo.
  • Moda - Wszystko co związane z modą
  • Styl życia - Tutaj piszemy o wszystkim co pomaga nam w osiągnięciu takiego stylu życia jaki sobie wymarzyliśmy.
  • Medycyna - Odpowiedzi na Państwa pytania w zakresie medycyny i leczenia.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla zdrowia i urody
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla zdrowia i urody