• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

dysmorfofobia

(obserwuj)
_kasiuuula_

Słyszałyście o tym? To chorobliwe niezadowolenie ze swojego wyglądu. Ja jeszcze na taką osobę nie trafiłam, a Wy?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

rzeczywiście - to teraz temat na topie. Dysmorfofobia spokrewniona jest z nerwicą natręctw. Z tego co czytałam powoduje, że w niektórych przypadkach ludzie których dotyczy potrafią z powodu swojego niezadowolenia z wyglądu nie wychodzić z domu, tracic pracę.

Problem podobno dotyczy ok 1% społeczeństwa.

Sama nie natrafiłam jeszcze na taką klientkę, albo nie rozpoznałam tego problemu. Do niedawna o nim wcale się nie mówiło.

Link Cytuj

0
ak_acja

Ja nie słyszałam. Czy ta choroba znana była wcześniej, czy to wymysł naszych czasów?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Termin powstał już w XIX wieku, tak więc na pewno nie jest wymysłem naszych czasów,  jednak głośno mówi się o tym od nie dawna.

Zachęcam do przeczytania artykułu w polityce: www.polityka.pl/nauka/251182,1 ,dysmorfofobia.read

Link Cytuj

0
adelajna_aa

W sumie też nigdy nie spotkałam kogoś z tym schorzeniem, choć jest podobnie czeste jak schizofrenia (wg. statystyk). Ale na psychiatrii mówiono nam o tym sporo.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Zapewne część osób żyje z dysmorfofobią nie wiedząc nawet, że można się z tą sprawą zwrócić do specjalisty.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

spytałam o to też na forum psychologicznym, bo zastanawia mnie jak z taką osobą postępować, jakbym kiedyś na nią trafiła.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

bardzo dobry pomysł. Myślę, że psycholog będzie mógł nam naświetlić ten problem.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Zdrowie, Uroda
  • Nasze zdrowie - Spostrzezenia dotyczące promocji zdrowia, cenne rady i uwagi w trosce o kondycje.
  • Dbanie o sylwetke:" - Dla wszystkich chcących schudnąc, nie przytyc, wymodelowac cialo, albo przytyc, bo wazą za malo.
  • Moda - Wszystko co związane z modą
  • Styl życia - Tutaj piszemy o wszystkim co pomaga nam w osiągnięciu takiego stylu życia jaki sobie wymarzyliśmy.
  • Medycyna - Odpowiedzi na Państwa pytania w zakresie medycyny i leczenia.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla zdrowia i urody
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla zdrowia i urody