• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

tanoreksja - 41 procent uzależnionych

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
EwaGarasinska

Jak można przeczytać w opracowaniu M. Kwapisiewicz (Na podst.: Harrington CR et al. Addictive-like behaviours to ultraviolet light among frequent indoor tanners. doi: 10.1111/j.1365-2230.2010.03882 .x) aż u 41% osób korzystających z solariów można zaobserować zaburzenia o charakterze uzależnienia od opalania.

Całość opracowania przeczytać można tutaj: innovia.pl/aktualnosci/clinica l_and_experimental_dermatology __tanoreksja_w_badaniu_naukowy m.htm

Zachęcam do zapoznania się z tym artykułem, ponieważ chyba nikt z nas nie zdawał sobie sprawy, że opalanie w solariach jest aż tak uzależniające. Poza tym na temat tanoreksji mówi sie u nas jeszcze stosunkowo niewiele.

A Państwo jak często korzystacie z solarium?

Link Cytuj

0
ak_acja

miał być wprowadzony zakaz korzystania z solarium dla osób, które nie skończyły 18stego roku życa. Czy on już obowiązuje?

osobiście nie korzystam z solarium. Wolę naturalne słońce.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

zakaz obowiązuje tylko w kilku europejskich krajach. W Polsce nie został wprowadzony i nie wiem nawet czy w ogóle jego wprowadzenie jest brane pod uwagę.

A państwo co o tym sądzą? taki zakaz byłby Państwa zdaniem wskazany?

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Hmmm, nie wiem czy ten zakaz by coś dał. Z drugiej strony sztuczne opalanie jest czymś na pograniczu procedury medycznej, więc zgoda rodziców miałaby jakiś sens. choć ja jestem przeciwniczką zabraniania czegokolwiek w sensie ustawowym.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

muszę się zgodzić, również nie wiem, czy zakaz by coś dał (czy byłby respektowany). Póki co ważne, by uświadamiać młodym ludziom, że solarium szkodzi.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Ja od czasu do czasu chodze na solarium, ale uzalezniona nie jestem. Jak nie mam kasy to nie idę i jakoś nad tym nie ubolewam za bardzo.

A zakaz tez mi się wydaje że nic nie da. Bo jak ktoś będzie chciał skorzystać to tak czy siak znajdzie gabinet gdzie go wpuszczą.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

a czy umieszczanie w solarium informacji, że solarium przyczynia się do nowotworów skóry wg Państwa miałby jakiś sens?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

chyba tylko by może uciszało sumienie osób zatrudnionych w solarium. Bo klienci tak czy siak by przychodzili się opalać. W przypadku papierosów po umieszczeniu na paczce informacji że szkodzą chyba liczba palących nie spadła.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Czy sądzą Państwo, że ludzie są dostatecznie poinformowani o szkodliwości solarium?

Link Cytuj

0
ak_acja

Nie do końca. Prawda jest taka, że kampanie dotyczące szkodliwości opalania się organizowane są wyłącznie latem. zimą mało kto o nich pamięta. I coś mi się wydaje, że nie każdy ma świadomość, że promieniowanie w solarium szkodzi tak samo jak to letnie, słoneczne.

Link Cytuj

0
bellis10

mnie zastanawia jak trwale sa lampy w solarium i czy na przykład nie powinny byc zmienione rok temu. Czy w ogóle ktoś bada takie rzeczy?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

kupując lampy można sprawdzić na ile godzin powinny starczyć i po tym czasie powinny zostać zmienione. Większość właścicieli solariów stosuje się do tego, ponieważ zbyt stare lampy dużo słabiej opalają i klientki rezygnują. Czy jest to sprawdzane przez sanepid - nie mam pojęcia.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

hehe, w wielu solariach wiszą szyldy: "nowe lampy" tylko, że te szyldy wiszą nawet i po rok czasu.

Link Cytuj

0

ja uwazam,ze w sloraiach to powinni pokazywac zdjecia kobiet ktore ,z powodu solarium,w ieku 30 lat wygladaja na 40 a nawet ponad.moze wowczas te 20 latki zastanowilyby sie nad sensem opalania sie.rak chyba nikogo nie straszy.bo kazdemu wydaje sie,ze jego to nie spotka...natomiast wiem,ze kobiety ktore teraz wygladaja na lat znacznie wiecej niz powinny,zaluja przedawkowyania pormieni slonecznych.no,a przynajmniej niektore z nich;)

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

hahahah - dobre :)

Link Cytuj

0
EwaGarasinska
aguszia:

.bo kazdemu wydaje sie,ze jego to nie spotka...natomiast wiem,ze kobiety ktore teraz wygladaja na lat znacznie wiecej niz powinny,zaluja przedawkowyania pormieni slonecznych.no,a przynajmniej niektore z nich;)

Zwróciła Pani uwagę, na cenną informację: "każdemu się wydaje, że jego to nie spotka". To prawda - mimo, że mamy świadomość, że promieniowanie UV szkodz,i zachowujemy się, jak byśmy nie chcieli tego przyjąc do wiadomości. Uważamy, że na nas nie zadziała szkodliwie. To błąd. Promieniowanie UV oddziałuje na nas czy tego chcemy czy nie - intensyfikowanie jego dawki podczas np. opalania w solarium może mieć bardzo groźne konsekwencje - ale często odczuwalne dopiero po latach.

Boimy się raka skóry, boimy się również przedwczesnego starzenia, ale te myśli od siebie odsuwamy. Osobiście uważam, że Pani pomysł jest dobry i warty wykorzystania w profilaktyce opalania. Skoro tak bardzo nie chcemy wierzyć w nowotwory (że mogą nas dotknąć), to może przekona nas właśnie obraz zmian skórnych zachodzących pod wpływem opalania.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Zachęcam Państwa do przeczytania ciekawego artykułu, z którego wynika, że jedzenie warzyw i owoców jest skuteczniejsze od solarium (jeśli chodzi o poprawę kolorytu skóry)

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosc i/1,115138,8957722,Marchewka_z amiast_solarium.html

Na zachętę wklejam fragment artykułu:

"Większość ludzi sądzi, że najlepszym sposobem na poprawę kolorytu skóry jest opalenizna. Z badań wynika jednak, że o wiele skuteczniejsze jest zjadanie dużej ilości warzyw i owoców - przekonuje psycholog, dr Ian Stephen z The University of Nottingham. Naukowcy dowiedli tego doświadczalnie. Poprosili grupę ochotników o to, by oceniali oni zdjęcia różnych osób. Część z nich regularnie spożywała warzywa bogate w karotenoidy, część stanowili bywalcy solarium."

artykuł pochodzi ze strony www.wiadomości.gazeta.pl. autorstwo: caro/PAP

Link Cytuj

0
ak_acja

Interesujący artykuł. Zgadzam się, że warzywa i owoce wpływają na ładny wygląd cery, jednak aż takiego kolorytu, jaki uzyskać można poprzez sztuczną opaleniznę nie są w stanie zapewnić. Tutaj kłania się następne pytanie - jaki kolor skóry uważamy za ładny

Link Cytuj

0
EwaGarasinska
ak_acja:

Interesujący artykuł. Zgadzam się, że warzywa i owoce wpływają na ładny wygląd cery, jednak aż takiego kolorytu, jaki uzyskać można poprzez sztuczną opaleniznę nie są w stanie zapewnić. Tutaj kłania się następne pytanie - jaki kolor skóry uważamy za ładny

Myślę, że najłatwiejsza odpowiedź to "zdrowy kolor skóry". Ale chętnie poznam inne opinie.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Mi się podoba opalona skóra. I myślę, że żeby skóra najładniej wyglądała musi być trochę opalona (przyciemniona), ale poza tym musi wyglądać zdrowo. Czyli moim zdaniem najlepiej jeść warzywa i owoce, a do tego używać sobie lekko brązujących balsamów, bo dają bardzo ładny złocisty odcień. Ja czasami lubię też pójść na solarium, ale chodzę rzadko - bardziej, żeby poprawić sobie nastrój, niż żeby się jakoś fest opalić.

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Zdrowie, Uroda
  • Nasze zdrowie - Spostrzezenia dotyczące promocji zdrowia, cenne rady i uwagi w trosce o kondycje.
  • Dbanie o sylwetke:" - Dla wszystkich chcących schudnąc, nie przytyc, wymodelowac cialo, albo przytyc, bo wazą za malo.
  • Moda - Wszystko co związane z modą
  • Styl życia - Tutaj piszemy o wszystkim co pomaga nam w osiągnięciu takiego stylu życia jaki sobie wymarzyliśmy.
  • Medycyna - Odpowiedzi na Państwa pytania w zakresie medycyny i leczenia.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla zdrowia i urody
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla zdrowia i urody