• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Włosy - pielęgnacja, upiększanie, problemy

(obserwuj)
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
EwaGarasinska

Coraz więcej pytań i dyskusji na naszym forum związanych jest z pielegnacją i upiększaniem włosów oraz problemami, które dotykają skóry głowy. Dlatego proponuję, by kolejne pytania z zakresu tej tematyki zadawać w tym wątku - dzięki temu łatwiej będzie znaleźć odpowiedzi na nurtujace pytania.

Link Cytuj

1

to ja zacznę. jak zapobiegać wypadaniu włosów (wada genetyczna)?

Link Cytuj

1
adelajna_aa

Jakiego typu wada?

Link Cytuj

1
EwaGarasinska

W przypadku wypadania włosów spowodowanego czynnikami dziedzicznymi możliwości są dosyć ograniczone i trzeba szczerze powiedzieć, że mogą nie dać efektu. Proszę spróbować kuracji olejem rycynowym (regularnie wcierać go w skórę głowy), bardzo dobrą opinią w przypadku takiego problemu cieszy się również preparat o nazwie Adenogen z firmy Shiseido oraz Dercos z Vichy (ampułki+szampon).

Myślę, że lepsze efekty może przynieść tutaj medycyna - dlatego warto skonsultować się z dermatologiem.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a są jakieś środki na zbytnie puszenie się włosów?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Są oczywiście, jednak zanim podam przykłady muszę napisać, że sama ich nie testowałam, więc trudo mi powiedzieć który z nich bedzie najleszy:

z firmy Marc Anthony jest specjalny balsam zapobiegający puszeniu się włosów kręconych, z firmy Living Proof dostać można spray wygładzający zapobiegający puszeniu, firma Loreal ma w ofercie serum zapobiegajace puszeniu przeznaczone do włosów suchych i łamliwych oraz szampon.

Można również spróbować wygładzić włosy żelami do stylizacji.

Link Cytuj

0
yazeer

a co zrobić żeby pobudzić je do wzrostu? włosy wydają się zdrowe, tylko niektóre są rozdwojone ale to trzeba by długo szukać. moja dziewczyna kupiła sobie niedawno silicę i ma nadzieje że to coś pomoże. ale ten preparat jest na wzmocnienie włosów i paznokci a nie na tzw. "kopa" dla włosów.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

osobiście do preparatów przyspieszających wzrost włosa podchodzę dośc nieufnie - z reguły ich działanie opiera się na przyspieszeniu podziałów komórkowych> moje wątpliwości wzbudza to, czy przyspieszenie wspomnianych podziałów nie odbije się na jakości włosa.

Normalne tempo wzrostu włosa jest dośc stałe - wynosi ok 1 cm na mc. Podobno (tutaj z naciskiem na podobno, bo nie przypominam sobie, żebym słyszała o badaniach na ten temat) na szybkośc wzrostu włosa można wpłynąc poprzez stosowanie nacierań skóry głowy wyciągiem z pokrzyw i ze skrzypu polnego.

Dla pewności zerknę jeszcze jutro do książek i jeśli znajdę dodatkowe wiadomości - napiszę.

Link Cytuj

0
yazeer

chyba jest jakiś szampon z pokrzyw. może on będzie dobry na coś takiego?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

szmpon na pewno nie zadziała tak skutecznie jak płukanka - jego podstawowym zadaniem jest mycie, tak więc zawarte w nim stężenie wyciągu z pokrzyw jest dużo niższe niż płukanki. Chyba, że znalazł Pan jakiś specjalny szampon leczniczy i to jego ma Pan na myśli. Można poszukac także kuracji w ampułkach i zamiast samodzielnie robić płukanki - skorzystać z już gotowych preparatów.

Link Cytuj

0
yazeer

a ta płukanka o której Pani wspomniała to wyciąg z pokrzyw?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

napar z suszonych liści pokrzyw (ale uwaga - może lekko zmienić odcień jasnych włosów) lub ocet ziołowy (mocny napar z liści pokrzywy należy wymieszać z octem i tym płukać włosy)

Link Cytuj

0
ak_acja

pianki do włosów - czy nie niszczą włosa?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

Nie powinny niszczyć, zawierają równiez składniki pielegnujace. Mogą jednak nasilać przetłuszczanie się włosów. W przypadku cienkich i delikatnych włosów mogą też wymuszac konieczność mycia głowy już po jednym dniu.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ja używam pianki i nie widzę żeby się niszczyły, więc chyba nie ma to wpływu.

Link Cytuj

0
ak_acja

a w jaki sposób chronić włosy przed mrozem? Czy od mrozu mogą bardziej wypadać?

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

najlepiej ochraniać je po prostu za pomocą czapki lub kaptura oraz przy wychodzeniu na mróz nakładać środki ochronne z filtrem. Warto używac odżywek, które nie tylko chronią przez temperaturą, ale również przed nadmiernym wysuszaniem włosów. W miarę możliwości dobrze zrezygnować z suszarek, prostownic i lokówek - zostawiać włosy po myciu do wyschnięcia w temp pokojowej (ale tutaj trzeba uważać na przeziębienia)

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

jednorazowe przefarbwanie włosów? jest możliwe? że tylko na jedną imprezkę, a potem żeby zmyć? i żeby zeszło, a nie zmeniło kolor włosów na 3 mce.

Link Cytuj

0
EwaGarasinska

kiedyś można było kupić takie zmywalne pianki farbujące do włosów. Po jednym myciu schodziły. Ich wadą było jednak to, że schodziły też podczas deszczu.

Link Cytuj

0

moje wlosy bardzo sie przetluszczaja.juz po kilku godzinach od mycia wygladaja nieswiezo:/da sie temu jakos zaradzic?slyszlam, ze czasami zalecana jest kuracja hormonalna.drugi problem to tez wypadanie wlosow.jesczcze troche i bede lysa:/srodki w aptekach sa bardzo drogie,ale czy skuteczne?

Link Cytuj

0
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Zdrowie, Uroda
  • Nasze zdrowie - Spostrzezenia dotyczące promocji zdrowia, cenne rady i uwagi w trosce o kondycje.
  • Dbanie o sylwetke:" - Dla wszystkich chcących schudnąc, nie przytyc, wymodelowac cialo, albo przytyc, bo wazą za malo.
  • Moda - Wszystko co związane z modą
  • Styl życia - Tutaj piszemy o wszystkim co pomaga nam w osiągnięciu takiego stylu życia jaki sobie wymarzyliśmy.
  • Medycyna - Odpowiedzi na Państwa pytania w zakresie medycyny i leczenia.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla zdrowia i urody
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla zdrowia i urody