• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Żeńskie końcówki

(obserwuj)
ak_acja

W przypadku części słów, najczęściej zawodów istnieją formy męskie i żeńskie: lekarz - lekarka, nauczyciel - nauczycielka.

Niektóre z zawodów jednak nie mają swoich żeńskich odpowiedników: pilot - pilotka? kapitan - kapitanka?

w niektóych przypadkach formy żeńskie zaczynają powoli wchodzić już do obiegu. Nie dziwi np. psycholożka, biolożka itp.

Stsujecie takie żeńskie formy, czy jednak jesteście zwolennikami/zwolenniczkami poprzedzania form męskich słowem pani (pani psycholog, pani biolog)?

Link Cytuj

0

bezpieczniejsze mi sie wydają stare nazwy zawodów

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a czemu bezpeczniejsze?

Ja tam używam tych z żeńskimi końcówkami - np. często mówię kosmetolożka. Teraz chyba już obie formy są poprawne.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

ja też walcze o żeńskie końcówki:)

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
adelajna_aa:

ja też walcze o żeńskie końcówki:)

:)

ja myślę, że dobrze by było gdyby te końcówki nie tyczyły się tylko zawodów, ale też stopni naukowych. Bo tak jak niedawno nawet w jakiejś gazecie zwrócili uwagę: są magistrantki i doktorantki. Ale potem już tylko magister i doktor i tak jak napisali w gazecie: (parafrazuję, bo nie pamiętam dokładnie jak to brzmiało, ale sens pamiętam) - przecież po obronie nie zmienia nam się płeć.

Link Cytuj

0
bellis10

ja nie zawsze wiem czy prawidłowo odmieniam i chyba dlatego czesciej używam form męskich

Link Cytuj

0
ak_acja

Starsze słowniki w ogóle takich żeńskich form nie podają. Nowsze - sama nie wiem. Może Wam udało sie natrafic gdzieś na słownik w którym występowałyby już żeńskie formy zawodów?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Właściwie to nie szukałam, ale myślę, że na necie mozna znaleźć. A jak nie to napisać do Zadry. O ile jeszcze istnieje, bo dawno w Empiku nie natrafiłam.

Link Cytuj

0

ciekawe jak specjaliści od poprawnej mowy sie do tego ustosunkowują? stosować czy nie?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

trzeba by właśnie poszukać jakiegoś wykazu zawodów. Jest taka książka M. Łozińskiego "O paniach i panach" i tam podobno trochę jest na ten temat. Ja tej ksiązki nie miałam w rękach, ale wspomniano o niej na stronie www.poradnia.pwn.pl poradnia.pwn.pl/lista.php

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Zdrowie, Uroda
  • Uroda - Dbanie o wyglad
  • Nasze zdrowie - Spostrzezenia dotyczące promocji zdrowia, cenne rady i uwagi w trosce o kondycje.
  • Dbanie o sylwetke:" - Dla wszystkich chcących schudnąc, nie przytyc, wymodelowac cialo, albo przytyc, bo wazą za malo.
  • Moda - Wszystko co związane z modą
  • Medycyna - Odpowiedzi na Państwa pytania w zakresie medycyny i leczenia.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla zdrowia i urody
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla zdrowia i urody