|
|
|
Czy zawsze rozumiecie co mówi do Was lekarz? Jeśli czegoś nie rozumiecie, to dlaczego?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ze zrozumieniem zaleceń lekarza nigdy nie mam problemów - gorzej z wyjaśnieniem z czym tak naprawdę przyszłam. Najtrudniej zawsze odpowiedzieć mi na pytanie lekarza: `jaki to rodzaj bólu?` .
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Może mała ściąga:- ból kolkowy - taki, który łapie nagle, jest silny, po pewnym czasie puszcza,
- ból może być także:
- zlokalizowany - jeśli umiesz pokazać dokładnie palcem, gdzie Cie boli,
- niezlokalizowany - jeśli potrafisz wskazać okolicę, ale nie dokładne miejsce bólu.
O bolesności mówimy wtedy, kiedy jakieś miejsce boli tylko w reakcji na dotyk, ucisk.
Warto też powiedzieć lekarzowi, czy ból nasila sie w spoczynku czy w ruchu i czy jakaś pozycja go redukuje.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dzięki, ściąga mi się przyda. Jeszcze, jak możesz, określ pojęcie bólu tępego, bo z tym określeniem też mam problem.
A swoją drogą niektórzy lekarze mogliby by bardziej wyrozumiali dla opowieści pacjenta o bólu.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ból tępy to taki, który nie jest kłujący, bardziej przypomina miażdżenie, ucisk.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A co do wrażliwości na ból pacjenta, to starsi lekarze mówia, ze maleje ona z wiekiem i ze to dobrze. Zgadzam się, bo przecież często lekarz podaje silny środek przeciwbólowy, a potem brak dolegliwości utrudnia mu leczenie. Ból jest bardzo nieprzyjemny,a le to dla lekarza ważna wskazówka.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
faktem jest ze wielu lekarzy nie wie jak rozmawiac z pacjentami, nie mają tych umiejętnosci komunikacji. myslą ze wszyscy wiedzą o czym mowią i rozumieją ich doskonale, a tak nie jest. bardzo rzadko też spotykam się z lekarzami którzy chętnie odpowiadają na pytania pacjenta, większość zdaje się być niecierpliwa gdy pacjent zadaje wazne dla niego pytania.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Lekarze zdecydowanie zbyt szybko się niecierpliwią, bardzo nieprofesjonalnie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
jestem raczej dociekliwą osoba i lubie wiedziec co sie dzieje z moim ciałem. niestety tak mało lekarzy ma ochote dzielić sie swoja wiedzą i irytuja sie kiedy sie pytam wiecej niż standardowy pacjent. ostatnio mój stomatolog mnie tym troche zraził. a zadawałam mu pytania o leczenie kanalowe w ciąży, które mi wykonal.
karola-zielinska wyedytował tego posta w dniu 2010-06-26 16:15:17
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|