• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

dno oka

(obserwuj)
bellis10

jak wygląda badanie dna oka i ile informacji ono daje o zdrowiu  ?

Link Cytuj

0
ak_acja

Ciekawe pytanie. Zastanawiam się, czy określanie stanu zdrowia na podstawie badania dna oka, to to samo co irydologia? Czyli badanie na podstawie wyglądu tęczówki. ?

Link Cytuj

0
bellis10

kurcze myslałam, ze ktos cos wie na ten temat , bo sprawa wydaje mi sie bardzo ciekawa,

Link Cytuj

0
adelajna_aa

na dnie oka leża mąłe naczynka i nerw wzrokowy. Można z tego badania odczytać stan naczyń w nadciśneiniu, miażdżycy i cukrzycy - na podstawie wyglądu małych tetniczek dna oka wnioskuje się o stanie innych naczyń, a także siatkówki.

Co do nerwu wzrokowego, jego obrzęk świadczy o obrzeku mózgu. Tak więc można powiedziec bez rzadnej przesady, że badanie dna oka może uratgowac pacjentowi życie.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
adelajna_aa:

na dnie oka leża mąłe naczynka i nerw wzrokowy. Można z tego badania odczytać stan naczyń w nadciśneiniu, miażdżycy i cukrzycy - na podstawie wyglądu małych tetniczek dna oka wnioskuje się o stanie innych naczyń, a także siatkówki.

Co do nerwu wzrokowego, jego obrzęk świadczy o obrzeku mózgu. Tak więc można powiedziec bez rzadnej przesady, że badanie dna oka może uratgowac pacjentowi życie.

takie badanie robi okulista przy zwykłej wizycie, czy trzeba mieć jakieś szczególne skierowanie?

Link Cytuj

0
zielak233

Czy mowa jest o takim badaniu jak na filmach - lekarz świeci latarką w oko i sprawdza co widać? czy o to chodzi czy raczej o jakieś poważniejsze badanie?

Link Cytuj

0
bellis10
zielak233:

Czy mowa jest o takim badaniu jak na filmach - lekarz świeci latarką w oko i sprawdza co widać? czy o to chodzi czy raczej o jakieś poważniejsze badanie?

nie no , na pewno to coś wiecej? skoro nikt nic nie wiem , to sama sie rozejrze troche po necie co o tym wiadomo

Link Cytuj

0
adelajna_aa

tak, to badanie we wzierniku, więc lekarz świeci w oko. Czasem rozszerza źrenicę. To badanie wykonują także neurolodzy. Pierwsza w życiu wizyta u okulisty powinna być połączona z oceną dna oka.

Link Cytuj

0
bellis10

a każdy moze sobie na takie badanie pójść, czy muszą być wskazania szczególne?

Link Cytuj

0
zielak233
bellis10:

mi się wydaje, że to jest tak samo proste badanie jak badanie słuchawkami oddechu czy bicia serca. Jak trzeba to od ręki lekarz to mozę zrobić.

Link Cytuj

0
zielak233
bellis10:

mi się wydaje, że to jest tak samo proste badanie jak badanie słuchawkami oddechu czy bicia serca. Jak trzeba to od ręki lekarz to może zrobić.

Link Cytuj

0
bellis10

znalazłam coś co może nam sie więcej na ten temat dowiedzieć: http://mediweb.pl/medicaltest/wyswietl_bd.php?id=27, jak widac wskazań jest dość dużo, a badanie jest nieskomplikowane

Link Cytuj

0
adelajna_aa

jak juz pisałam każda pierwsza wizyta u okulisty powinna się wiązać z tym badaniem.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Zdrowie, Uroda
  • Uroda - Dbanie o wyglad
  • Dbanie o sylwetke:" - Dla wszystkich chcących schudnąc, nie przytyc, wymodelowac cialo, albo przytyc, bo wazą za malo.
  • Moda - Wszystko co związane z modą
  • Styl życia - Tutaj piszemy o wszystkim co pomaga nam w osiągnięciu takiego stylu życia jaki sobie wymarzyliśmy.
  • Medycyna - Odpowiedzi na Państwa pytania w zakresie medycyny i leczenia.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla zdrowia i urody
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla zdrowia i urody