|
|
|
interesujecie się tematem?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
prawde mówiąc to średnio, jednak to co widze to bardzo mnie martwi
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Trudno się nie interesować, jak w tv tylko o tym mówią. Szkoda, że nikt nie powie o co naprawdę chodzi. Bo jak o to dopisywanie poziomu refundacji na recepcie, to ja nie kumam, czemu lekarze protestują. Skoro pacjent przeszedł rejestrację, to znaczy, że jest ubezpieczony? tak, czy nie? więc codzi, o te pół minuty, kiedy lekarza ma dopisać w jakim stopniu pacjentowi przysługuje refundacja? Kto ma to zrobić jak nie lekarza, skoro stopień refundacji jak rozumiem zalezy od rodzaju choroby. ??
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Otóż lekarz weźmy lek x. Może on wystepować w postaci średnio 40 preparatów. By ć może 1 lub dwa są refundowane. Lekarz musi wiedzieć które, w jakim stopniu i jakie mają ceny. A lekó są tysiące. Ponadto jedne z listy refundacyjnej spadają, inne wchodzą. Niesposób znać to na pamięc. A lista lekó refundowanych ma kilka stron drobnym maczkiem. Zobacz jakie kolejki są teraz u rodzinnych. Jeśli zaś wpiszesz na recepcie zły lek lub zły stopień refundacji - płacisz z włąsnej kieszeni.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mi się podoba, to co teraz mówią lekarze - że nie będą pisać nazw leków, tylko nazwy substancji i dzieki temu będzie taniej, bo aptekarz sam będzie wybierał najtańszy preparat.
A jak wcześniej było z tym wypisywaniem stopnia refundacji? kto to robił?
A jeśli chodzi o to, że lekarze boją się, że mogą się pomylić to przecież mogą mieć chyba w gabinecie właśnie spis leków. ? Poza tym z tego co mówili w tv to jak się lekarz pomysli to aptekarz może to sam na recepcie poprawić.
Mnie najbardziej wkurzyło to, że dowiedziałam się, że żeby teraz iśc do lekarza nie wystarczy karta elektroniczna tylko i tak jeszcze muszę przynieść rmua. Tylko, że u mnie w pracy księgowa nie jest codziennie i nie mogę mieć rmua ot tak na zawołanie. Po co jeszcze rmua, jak mam karte elektroniczną i orócz tego jeszcze książeczkę zdrowia z pieczatką?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
to jest właśnie bezsens polskiego pomysłodawstwa z różnymi rzeczami. Co 5 minut nowy pomysł na uzdrawianie sytuacji i potem jest kołomyja. Ja uważam, że lekarz nie tylko powinien znać się na leczenia ale też i mieć wiedzę na temat przepisów związanych z jego zawodem. Co do listy leków to nie widzę problemu, podobnie jak kasiula, a by lekarze mieli spis i sobie tam sprawdzali co jest co.
Myślę, że gdyby calość systemu opieki zdrowotnej maksymalnie zinformatyzować to wystarczyłoby posługiwac się wszędzie kartą pacjęta i byłoby bez kłopotu. Wiem, że problem jest zlożony i nie ma tu jednoznaczych odpowiedzi ale nie powinno być tak, że kosztem pacjentów załatwia się problemy prawne. Takich sytuacji zwykły człowiek, nie tylko lekarz, ma na codzień pełno. Tyle, że lekarze mogą uderzyć w wielu od razu i mają przez to głos.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Wyszukiwanie stopnia odpładności, wskazań i rejestracji leku odbywać sie musi kosztem pacjentów...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
_kasiuuula_:Mi się podoba, to co teraz mówią lekarze - że nie będą pisać nazw leków, tylko nazwy substancji i dzieki temu będzie taniej, bo aptekarz sam będzie wybierał najtańszy preparat. A jak wcześniej było z tym wypisywaniem stopnia refundacji? kto to robił? A jeśli chodzi o to, że lekarze boją się, że mogą się pomylić to przecież mogą mieć chyba w gabinecie właśnie spis leków. ? Poza tym z tego co mówili w tv to jak się lekarz pomysli to aptekarz może to sam na recepcie poprawić. Mnie najbardziej wkurzyło to, że dowiedziałam się, że żeby teraz iśc do lekarza nie wystarczy karta elektroniczna tylko i tak jeszcze muszę przynieść rmua. Tylko, że u mnie w pracy księgowa nie jest codziennie i nie mogę mieć rmua ot tak na zawołanie. Po co jeszcze rmua, jak mam karte elektroniczną i orócz tego jeszcze książeczkę zdrowia z pieczatką? ja nie mam karty elektronicznej, zapisuje sie jeszcze na ligitymacje ubezpieczeniową
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
czy te zamieszania w kwestii refundacji są tak ważne dla uzdrowienia służby zdrowia?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
bellis10:czy te zamieszania w kwestii refundacji są tak ważne dla uzdrowienia służby zdrowia?
No w jaki sposób mają ją uzdrowić? Na razie tylko zamieszanie. Lekarze skończyli protestować, to teraz będą aptekarze. Ale ci to słusznie jak się za protest wezmą. Oni maja podać to co napisane, a nie poprawiać lekarzy.
zamiast tabletów dla posłów wyposażyliby gabinety lekarskie w kompy i nie byłoby problemu. Jeden wpis i już by lekarz wiedział, jaka zniżka, jaki lek itd. A kompy przeciez do takich rzeczy nie muszą być nowe. za 200zł używki można kupić. To chyba nie taki duży koszt nawet dla przychodni.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
_lukrecjusz_:Lekarze skończyli protestować, to teraz będą aptekarze. Ale ci to słusznie jak się za protest wezmą.
I wykrakałeś. Był kilka dni temu protest aptekarzy, ale ładnie się zachowali, bo jak lek był ważny dla życia, to go sprzedawali mimo protestu.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Niestety zamieszanie wokół recept zupełnie odwróciło uwage ludzi od faktu, ze wielu leków na liście refundacji poprostu nie ma...
adelajna_aa wyedytował tego posta w dniu 2012-01-18 21:33:08
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
czy posunięcia rządu mają większy sens? może ktos mi to moze prosto wyjaśnić
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ja niestety tego wszystkiego nie kumam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
adelajna_aa:Niestety zamieszanie wokół recept zupełnie odwróciło uwage ludzi od faktu, ze wielu leków na liście refundacji poprostu nie ma...
Dokładnie. Masz całkowitą rację. Tak naprawdę nie wiadomo co dokładnie ta ustawa zmieniła, bo mówi się tylko o strajku lekarzy i farmaceutów.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
dziś przyszła mi do głowy dramatyczna i wręcz nieprawdopodbna myśl, zle się podzielę. A możę to całe zamieszanie z lekami, ciągła kołomyja w słuzbie zdrowia ma po prostu dokonać naturalnej eliminacji pewnej części, tej najsłabszej społeczeństwa? taka egzekucja pod majestatem prawa?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
zielak233:dziś przyszła mi do głowy dramatyczna i wręcz nieprawdopodbna myśl, zle się podzielę. A możę to całe zamieszanie z lekami, ciągła kołomyja w słuzbie zdrowia ma po prostu dokonać naturalnej eliminacji pewnej części, tej najsłabszej społeczeństwa? taka egzekucja pod majestatem prawa?
Niee, to by wtedy nie wzięli by sobie na głowę niepopularnego wydłużania wieku emerytalnego. Wtedy sama ustawa dotycząca opieki zdrowotnej załatwiłaby (Sic!) sprawę.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
_kasiuuula_:zielak233:dziś przyszła mi do głowy dramatyczna i wręcz nieprawdopodbna myśl, zle się podzielę. A możę to całe zamieszanie z lekami, ciągła kołomyja w słuzbie zdrowia ma po prostu dokonać naturalnej eliminacji pewnej części, tej najsłabszej społeczeństwa? taka egzekucja pod majestatem prawa? Niee, to by wtedy nie wzięli by sobie na głowę niepopularnego wydłużania wieku emerytalnego. Wtedy sama ustawa dotycząca opieki zdrowotnej załatwiłaby (Sic!) sprawę. Ale to powoduje wielkie oburzenie, zamieszanie wśród ludzi a przez to wzrasta poziom ogólnego niezadowolenia, wzrasta stres w ludziach, zmartwienie, powody do podupadania na zdrowiu. Nie wspominając już o tym - kto dożyje emerytury jesli ona się oddala jeszcze bardziej?
zielak233 wyedytował tego posta w dniu 2012-01-25 22:26:46
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a czy ktoś mógłby napisać jakie dokładnie zmiany wprowadziła ta ustawa? Poza problemem, kto odpowiada za poprawnośc wypisanych recept.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|