• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

profilaktyka

(obserwuj)
bellis10

czy robicie  podstawowe badania co jakiś czas zeby sprawdzić czy wszystko jest w porzadku? czy tylko wtedy jak cos sie dzieje niepokojącego?

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Z profilaktycznych robię cytologię. Robiłabym tez mofologię, ale tak sie składa, że mam ją i tak często wykonywaną, wiec nie widze potrzeby.

Link Cytuj

0
ak_acja

Chętnie poddawałabym sie takim badaniom częściej, niestety dość trudno dostać skierowanie. Co jakiś czas udaje mi się skorzystać z cytologii i mniej więcej raz na 2 lata staram się upominać o wykonanie badania krwi.

Chciałabym poddać się również badaniu USG piersi, lub mamografi, jednak żaden z lekarzy jeszcze takiego skierowania mi nie wystawił.

Link Cytuj

0
zielak233

ja jestem dość często chory więc wtedy lekarz zleca mi jakieś badania.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

akacja, ile masz lat? Badania USG i mamografia u kobiet młodych, które nie mają zmian, to znacyz ani one ani lekarz nie wyczuł guza, nie są zalecane. Nie ma dowodów, aby miały znaczenie w tej grupie. Zalecenia sie zmianiają, ale regularnie nalezy zaczać sie im poddawać mniej wiecej około 45 -50 roku życia.

Link Cytuj

0
bellis10

ja mało sie badam i troche zaczynam sie niepokoić, zeby czegos nie przegapić

Link Cytuj

0
adelajna_aa

a badania okresowe?

Link Cytuj

0
zielak233

a ja uważam, że trzeba się badać często i to nawet jeśli coś nie jest zalecane zwłaszcza pod kątem raka. kilka dni temu umarł mój kolega, w wieku 40 lat. Jeszcze kilka tygodni temu był normalnym, sprawnym, młodym człowiekiem. Miał guzy w mózgu. W dwa tygodnie i choroba go zniszczyła.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

przerażające...

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Badań glowy chyba w ogóle nie robi się profilaktycznie. Na tomograf bardzo cięzko się załapać, nawet jak są wskazania i jakieś podejrzenia.

Link Cytuj

0
zielak233

tak, włąśnie dziś miałem mieć robioną tomografię. kiedy jednak pojawiłem się w pracowni Pani odesłała mnie z kwitkiem bo brakowało pieczątki na skierowaniu. Nietety żadne "ludzkie" podejście do tematu nie miało możliwości zaitnieć (np. to że dostarczyłbym nowe skierowanie później). Teraz muzęczekać na nowy termin i załatwiać nowe skierowanie. Możę akurat będzie to tyle czasu, że jakieś choróbko i mnie załatwi...

Link Cytuj

0
bellis10
zielak233:

tak, włąśnie dziś miałem mieć robioną tomografię. kiedy jednak pojawiłem się w pracowni Pani odesłała mnie z kwitkiem bo brakowało pieczątki na skierowaniu. Nietety żadne "ludzkie" podejście do tematu nie miało możliwości zaitnieć (np. to że dostarczyłbym nowe skierowanie później). Teraz muzęczekać na nowy termin i załatwiać nowe skierowanie. Możę akurat będzie to tyle czasu, że jakieś choróbko i mnie załatwi...

nie dziwi mnie to, w końcu skąd ta pani ma wierzyc ze dostarczysz w końcu tą pieczątkę ? a tomograf to nie byle jakie badanie i nie kosztuje kilku złotych

Link Cytuj

0
adelajna_aa

To prawda. W ogóle współczesna diagnostyka jest niestety bardzo droga...

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
bellis10:
zielak233:

nie dziwi mnie to, w końcu skąd ta pani ma wierzyc ze dostarczysz w końcu tą pieczątkę ? a tomograf to nie byle jakie badanie i nie kosztuje kilku złotych

No szkoda, że nie mogła po prostu zadzwonić do przychodni i się upewnić, że to pomyłka, a nie chęć oszukania. mamy XXI wiek. Są telefony, faksy, maile.

teraz Zielak bedzie znów latał po lekarzach i czekał na nowy termin, a w czasie kiedy miał mieć badanie badania nie było, więc tomograf nie został wykorzystany. Może własnie stąd wynikają te długie kolejki, że się odsyła pacjentów, bo czegoś tam brakuje. Pamiętacie ten odcinek Kiepskich kiedy Ferdek pracował w urzędzie? powoli to co się u nas dzieje to własnie przypomina. Tona zaświadczeń, papierków, a mamy przeciez erę internetu.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

To prawda, mnie też to irytuje. Powinna być jedna baza dotycząca każdego z obywateli - i tam by było wszystko, dane medyczne itp.

Link Cytuj

0
zielak233

Dokładnie. Przecież to mogłoby być proste jak drut. Trzeba tylko chęci zrobienia tego, ale takowej nie widać. Można przecież byłoby wprowadzić taką kartę pacjenta, na której znajdowałyby się wysztkie niezbędne dane - czy jest ubezpieczony, gdzie się leczy, jakie zostały mu zlecone badania itp. Wtedy nie trzeba by było żadnych papierków, spokojnie mozna iść na badanie, dajesz kartę, którą w poradni odczytują i wszystko jest wiadome. Z resztą w obecnej sytuacji problemów z receptami również to rozwiązanie miałoby super zastosowanie.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Zdrowie, Uroda
  • Uroda - Dbanie o wyglad
  • Dbanie o sylwetke:" - Dla wszystkich chcących schudnąc, nie przytyc, wymodelowac cialo, albo przytyc, bo wazą za malo.
  • Moda - Wszystko co związane z modą
  • Styl życia - Tutaj piszemy o wszystkim co pomaga nam w osiągnięciu takiego stylu życia jaki sobie wymarzyliśmy.
  • Medycyna - Odpowiedzi na Państwa pytania w zakresie medycyny i leczenia.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla zdrowia i urody
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla zdrowia i urody