|
|
|
zakładam temat, bo tak sie skłąda , że jestem nieco przeziębiony. Nie lubie kontaktów z lekarzem, a pracować muszę. Ktoś pomoże , jakie metoy domowego leczenia są najlepsze? Podobno czosnek z miodem?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Czosnek to naturalny antybiotyk - zawsze świetny pomysł na przeziębienie. Tylko nie mozna go jeść na pusty żołądek, bo go podrażnia "najlepiej jeść z chlebem". Jeśli ktoś nie toleruje czosnku jako takiego to można kupić specjalne czosnkowe pastylki - aliofil z czosnkowego suszu.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
i na sam chleb go kłaść?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ja polecam, oczywiście prócz czosnku, o którym wspomniała Adelajna, miód - też naturalny antybiotyk - najlepiej w postaci herbaty z miodem i cytryną.
dużo osób poleca również napary z imbiru, lub mleko z cynamonem.
na przeziębienie doskonale robi też sok z żurawin "ale nie ten gotowany, a przecierany na zimno" - niestety coraz mniej osób umie to zrobić "jak masz babcię, lub ciocię na wsi to popytaj"
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a wracając do pytania o czosnek - można tak jak mówisz - rozetrzeć "np. z solą" i kłaść na chleb, a można też pić mleko z czosnkiem
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
hmm..no to ja polecam już coś bardziej męskiego... spirytus z miodem.. bardzo rozgrzewa....
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Nigdy nie próbowałam. Jakie proporcje?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
mniej więcej 3:1... miód:spirytus.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
nikt nie napisał jeszcze o soku malinowym. a to przecież jedna z najstarszych metod leczenia. widzę, że temat założony został już jakiś czas temu, więc pewnie moja uwaga nie jest już potrzebna. ale polecam na przyszłość.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
masz na myśli herbata z sokiem malinowym? Czy sam sok malinowy?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Wczoraj się przeraziłam. Znalazłam na forum jakimś takie pytanie "jestem w ciąży, mam rozległe zapalenie prawego płuca. Jakie są na to domowe metody?". Przed wynalezieniem antybiotyków zapalenie płuc było śmiertelne, dlatego nie dajmy się zwariować. Medycyna naturalna tak, ale bez przesady.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
hmm..no raczej w dobie XXI wieku nikt nie uprawia takiej medycyny naturalnej na tak rozległą chorobę.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ale skąd dziewczyna wiedziała że to ma? Chyba musiala byc u lekarza i nie miala zadnych leków na to? Ludzie są dziwni.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Może ktoś ja osłuchał. Moja babci i mama ( żadna z nich nie ejst ani lekarką, ani pielgniarką) przykładaja mi ucho do piersi i już wiedzą co i jak.
W schematach leczenia chorób sa antybiotyki, które podaje się ciężarnej przy zapaleniu płuc. W czasch, gdy ich nie było, śmiertelność z tego powodu była naprawdę wysoka.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|