• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

co robić żeby nie brakowało żelaza?

(obserwuj)
_kasiuuula_

jak wyżej - może mi Pani doradzić co jeść (poza wątróbka i podrobami - bo tego nie lubię), żeby nie brakło żelaza, nawet przy obfitych miesiączkach?

Link Cytuj

0
magdalenamok

Witam serdecznie,

Żelazo występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (chude mięso czerwone, żółtko jaja, ryby o ciemnym mięsie) oraz niehemowej (pełne ziarna zbóż, orzechy, strączkowe). U kobiet bardzo ważne jest zarówno ilościowe spożycie żelaza jak i jego przyswajalność.

Przyswajalność żelaza zmniejszają wapń (mleko), fosfor (dodatek do wędlin, sery żółte, pleśniowe i topione), kofeina i teina (kawa, herbata) oraz fityniany (surowe zboża) – najbardziej polecane jest spożycie żelaza z fermentowanych produktów zbożowych (razowy chleb na zakwasie), fermentowanych produktach strączkowych oraz posiłków zawierających owoce i warzywa bogate w witaminę C.

Z doświadczenia absolutnie nie polecam podrobów (są magazynem wszystkich substancji toksycznych i zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich z jakimi zwierze stykało się w czasie całego życia) natomiast nawet mały dodatek mięsa, ryb czy jajek wspomaga wchłanianie żelaza z niehemowych źródeł. Warto zwrocić szczególną uwagę na napoje do posiłków oraz spożycie kwasu foliowego oraz witaminy B6 (ich niedobory również mogą powodowac anemię) a także rozważyć suplementację żelaza w tabletkach jeśli 2-3 miesięczna dieta nie poprawi wyraźnie wyników badań morfologicznych.

Medycyna naturalna poleca spożycie buraka ćwikłowego w różnej postaci - to bardzo cenne warzywo, znakomite źródło antocyjanów zatem warte uwzględnienia w codziennej diecie.

pozdrawiam serdecznie

mgr inż Magdalena Mokrogulska

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

napisała Pani o fermentowanych produktach strączkowych - mogłabym prosić o napisanie jakie to są. bo albo nie mogę skojarzyć, albo się z nimi nie spotkałam.

A ten burak to lepiej na surowo (czyli sok), czy może być gotowany?

Link Cytuj

0
magdalenamok

Witam serdecznie,

Fermentowane produkty sojowe to np. pasta miso (jako dodatek do zup, dodawany już po zdjęciu z ognia) czy tempeh dostępne e delikatesach. Cześć osób bardzo dobrze toleruje nasze tradycyjne zakwasy zbożowe jak własnorecznie przyrządzony zakwas na żur czy barszcz biały (tylko zamiast kiełbasy wieprzowej, bogatej w tłuszcz a ubogiej w żelazo polecam raczej jajka) oraz oczywiście barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków. Generalnie buraki polecam w każdej postaci -  co ciekawe jako drobne nitki są częstym dodatkiem do gotowych mieszanek sałat.

pozdrawiam serdecznie

mgr inż Magdalena Mokrogulska

Ps. Przy bardzo obfitych miesiączkach zawsze warto wykluczyć mięśniaki i endometriozę.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

tą fermentowaną soje muszę kupić. teraz sobie przypominam, że rzeczywiście o miso coś kiedyś czytałam.

A teraz mam pytanie jeszcze do kiszonych buraków. Bo ja zawsze barszcz robię ze świeżych, a w słoikach nie widziałam kiszonych, tylko takie w occie - te w occie to są te właśnie kiszone? Czy to jeszcze coś innego?

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Zdrowie, Uroda
  • Uroda - Dbanie o wyglad
  • Nasze zdrowie - Spostrzezenia dotyczące promocji zdrowia, cenne rady i uwagi w trosce o kondycje.
  • Dbanie o sylwetke:" - Dla wszystkich chcących schudnąc, nie przytyc, wymodelowac cialo, albo przytyc, bo wazą za malo.
  • Moda - Wszystko co związane z modą
  • Styl życia - Tutaj piszemy o wszystkim co pomaga nam w osiągnięciu takiego stylu życia jaki sobie wymarzyliśmy.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla zdrowia i urody
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla zdrowia i urody