• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

grube dzieci

(obserwuj)

jest program w telewizji gdzie odchudzane są grube dzieci,- amerykańskie , co o tym myslicie? czy polska edycja byłaby potrzebna?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

U nas chyba jeszcze nie jest to takim wielkim problemem jak w USA, ale będzie. I to niedługo. Bo zachłysnęliśmy się amerykańskim żarciem, fast foody na każdym kroku. Jeszcze jak ja byłam młodsza to np. pizza to była rzadkość. a teraz dzieciaki dostają pizze na obiad.

W Stanach najważniejsze kobiety w państwie (np. p. Obama) organizują kampanie, z tego co słyszę w tv, to organizuje się specjalne programy żeby leczyć tą nadwagę u dzieci. A u nas co? Mówi się czasem o profilaktyce, ale to trochę za mało. Jak nie pójdą za tym jakieś radykalniejsze działania, to za kilka lat będziemy w kropce, bo u nas nie ma tyle kasy co w USA, żeby przeznaczyć ją na leczenie.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Odchudzanie dziecka to sprawa bardzo trudna, bo trzeba tak to robić, aby niczego w diecie nie zabrakło. A dziecko musi przyjąc więcej kalorii po to, aby się rozwijać, aby nie zachamował sie wzros, nie rozregulował układ hormonalny. Dlatego zgadzam się że za mało się u nas mówi o profilaktyce.

Link Cytuj

0
ak_acja

Zgadzam się z poprzedniczkami. Powinniśmy domagać się większej liczby programów profilaktycznych. Myślę, że niektórzy rodzicie nie wiedzą, że mogą szkodzić swojemu dziecku. Wciąż utrzymuje się w świadomości wielu rodziców opinia, że jeśli dziecko nie je to będzie chorowite, natomiast apetyt świadczy o tym, że dobrze się rozwija. Nie umiemy wyliczać zapotrzebowania na kalorie nawet u siebie, a co dopiero u dzieci. Efektem jest podtykanie dzieciom zamiast wartościowych pokarmów tego, co akurat jest pod ręką.

Innym problemem jest to, że atrakcyjne opakowania słodyczny, zestawów, ciasteczek po prostu kuszą. Chociaż sama nie mam dziecka, i nie wiem, jak bym się zachowywała jako matka, czasami razi mnie, gdy w sklepie widzę jak rodzice bez zastanowienia kupują tony słodyczny, które już przy kasie podtyka im dziecko.

Tutaj trzeba zwrócić uwagę również na fakt, że obecnie dzieci chyba przejawiają mniejszą aktywnośc fizyczną, niż jeszcze kilkanaście lat temu. Moje pokolenie biegało po podwórkach, bawiło się w ganianege, grało w gry zespołowe - teraz dzieci spędzają czas przed komputerami, a nawet jeśli wychodzą na dwór, to często tylko po to, by posiedzieć i pograć na przenośnych grach elektronicznych.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

A jakie są Wasze sposoby na aktywowanie dzieci i dbanie o ich figurę?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
adelajna_aa:

Ja jeszcze nie mam dziecka, ale jak będę miała to będę chciała, żeby uprawiało różne sporty. Chodziło na dodatkowe zajęcia sportowe, na basen, łyżwy, a jak bedzie chciało to nawet na balet.

Link Cytuj

0
bellis10
adelajna_aa:

zaorganizowanie zajęć sportowych, najlepiej tez razem  z nimi cos uprawiać, ale  jako zabawę to potraktować, a nie obowiazek ,gorzej jak dziecko nie lubi sportów i ma opory przed ruchem

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Ja kiedy ćwiczę areobik, robię to z synem. Uwielbiamy tez razem tanczyć sie i wygłupiać.

Link Cytuj

0
bellis10

a ćwiczysz tak jak trzeba- skupiając sie na ćwiczeniach ,  czy bardziej idzie to w zabawe?

Link Cytuj

0
adelajna_aa

różnie bywa, ale przeciez chodzi o ruch i tętno:)

Link Cytuj

0
bellis10

faktycznie chodzi o tętno? mozesz to rozwinąć????

Link Cytuj

0
yazeer
tomas098:

jest program w telewizji gdzie odchudzane są grube dzieci,- amerykańskie , co o tym myslicie? czy polska edycja byłaby potrzebna?

mysle ze jesli wszystko bedzie sie toczylo tak jak teraz sie toczy to taka edycja by powstala, ale czy ona cos daje? OBY!

Link Cytuj

0
adelajna_aa

hmmm. Może mam mała wiare w ludzi, ale wg. mnie te programy to raczej show niż edukacja.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Co do tetna, w treningu kardio - należy ćwiczyć tak, aby osiagać odpowiednie tętno dla płuci i wieku. Tabele sa w internecie. Srednia to ok 130- na minutę.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
adelajna_aa:

hmmm. Może mam mała wiare w ludzi, ale wg. mnie te programy to raczej show niż edukacja.

To jak w takim razie edukować? i kogo? dzieci, czy rodziców?

Link Cytuj

0
bellis10

przydałoby sie i jednych i drugich, moze w szkołach??

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Przeczytajcie sobie koniecznie ten raport z linka: babyland.net.pl/art/czytaj/rod zice-nie-zdaja-sobie-sprawy-z- otylosci-dzieci/109/4

Szok jak dużo rodziców nie zdaje sobie sprawy, że ich dziecko ma otyłość. Badania na ten temat przeprowadzone były w Holandii.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Ciała dzieci są jendrniejsze niż u dorosłych, stąd nadwagę trudniej zauważyć. Dlatego konieczne są badania profilaktyczne dzieci zdrowych i korzystanie z siatek centylowych. A jesli tego nie umiemy, znajdźmy normy w Internecie.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
adelajna_aa:

Ciała dzieci są jendrniejsze niż u dorosłych, stąd nadwagę trudniej zauważyć. Dlatego konieczne są badania profilaktyczne dzieci zdrowych i korzystanie z siatek centylowych. A jesli tego nie umiemy, znajdźmy normy w Internecie.

tak mnie zastanawia, czy te siatki są uaktualniane. Bo mówi się, że teraz dzieci są coraz wyższe, więc tutaj jeśli bierze się pod uwagę wiek i wzrost to mogą być nieścisłości, jeśli siatki np. są te same co 20 lat temu.

Link Cytuj

0
bellis10

jak dla mnie na pierwszej lini frontu stoi lekarz pediatra, który powinien od razu jak tylko zauważy nadwage u dziecka spytac o jego diete i edukować rodzica w tym zakresie, widze jednak ze tak sie nie dzieje

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Zdrowie, Uroda
  • Uroda - Dbanie o wyglad
  • Nasze zdrowie - Spostrzezenia dotyczące promocji zdrowia, cenne rady i uwagi w trosce o kondycje.
  • Moda - Wszystko co związane z modą
  • Styl życia - Tutaj piszemy o wszystkim co pomaga nam w osiągnięciu takiego stylu życia jaki sobie wymarzyliśmy.
  • Medycyna - Odpowiedzi na Państwa pytania w zakresie medycyny i leczenia.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia dla zdrowia i urody
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi dla zdrowia i urody