• Nie masz konta?
dodaj zlecenie aktywuj wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »   własna firma   (obserwuj)
Pierwsza strona Poprzednia strona 1  |  2  |  3  |  4  |  5   z  5   Następna strona Ostatnia strona

Chciałabym otworzyć ośrodek doskonalenia kierowców i technik jazdy. Wiem że trzeba w tym celu złożyć wniosek EDG-1. Po jakim czasie od zlożenia wniosku moge rozpocząć jego funkcjonowanie?

Link Cytuj

0

Możesz podjąć działalnośc w dniu zkładania wniosku o wpis do ewidencji działaności gospodarczej jeszcze przed jej faktycznym zarejestrowaniem chyba że robisz to droga elektroniczna bez ważnego podpisu elektronicznego.

jeżeli musisz uzyskac koncesię nie możesz natychmiasowo podjąć działalności - muszisz  zaczekac za wydaniem zezwolenia.

Link Cytuj

0

Czy umowe cesji wierzytelnosci wystarczy zawrzeć w formie pisemnej czy nalezy ja lepiej sporządzic przed notariuszem????

Link Cytuj

0

w normalnych sytuacjach wystarczy zachowanie formy pisemnej ale pamietac musisz o dokladnym określeniu jakie wierzytelnosci i wobec kogo sa przedmiotem cesji. Jeżeli Zbywca wierzytelności skierował juz sprawę przeciwko swojemu dłużnikowi do sądu wówczas lepiej zawrzeć umowę cesji wierzyteności w formie aktu notarialnego.

Link Cytuj

0

Wkrótce zamierzam sprzedać swój samochód. Kto i kiedy ma obowiązek poinformowania wydziału komunikacji o tej transakcji - kupujący, czy sprzedający? W jakim terminie należy wykonać ten obowiązek?

Link Cytuj

0

Obowiązek poinformowania wydziału komunikacji o transakcji dotyczącej sprzedaży pojazdu ciąży zarówno na nabywcy, jak i na zbywcy pojazdu. Informację przekazuje się staroście w nieprzekraczalnym terminie 30 dni licząc od dnia nabycia/zbycia pojazdu. Wynika to z art. 78 Prawa o ruchu drogowym. Każda ze stron musi dokonać wspomnianej czynności w wydziale właściwym dla miejsca jej zamieszkania.

Link Cytuj

0

czy musze opłacać składkę na FEP ( Fundusz Emerytur Pomostowych) ktory wykonuje pracę w szczegolnych warunkach ale urodził sie przed rokiem 1948 ?

Link Cytuj

0

Nie nie musisz. Pracodawca opłaca skladkęna FEP za pracowników którzy:

- urodzili sie po 31 12 1948 roku

- wykonuja pracę w szczególnych arunkach lub o szczególnym charakterze.

Link Cytuj

0

US zajął mi rachunek bankowy. Zawiadomieni o zajęciu skierowł na adres pod ktorym juz nie mieszkam. US twierdzi ze zawiadomienie pomimo że nie zostało odebrane zostało skutecznie doręczone, gdyz nie składałem w tym zakresie żadnych aktualizacji. Proszę o pomoc jak ta sprawę zalawić.

Link Cytuj

0

Jeżeli adres zamieszkania nie został zmieniony w trakcie trwania egzekucji uważam że nie można uznać za skutecznie doręczoneo pisma skierowanego na stary adres zamieszkania.

Link Cytuj

0

W ubieglym roku na pewien okres zawiesiłam dzialanośc gospodarczą, nie uzyskiwalam żadnych przychodow w tym okresie ale ponsilam pewne koszty - najem, ogrzewanie, prąd itp. W księdze podatkowej ujmowalam to w miesiącu w ktorym ostala wystawiona np faktura. Czy moje dzialania byly prawidlowe?

Link Cytuj

0

Jak najbardziej, prawidłowo zostały zaliczone do kosztów w dacie wystawienia faktury wydatki związane z utrzymaniem lokalu gdzie prowadzona jest dzialalnośc gospodarcza.

Link Cytuj

0

Zatrudniłem pracownika na okres próbny wynoszący 2 miesiące. Jednakże nie spełnia on moich oczekiwań i chcialbym rozwiązać z nim stosunek pracy. Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje? Czy musze moja decyzję jakoś usprawiedliwić???

Link Cytuj

0

Okres wypowiedzenia wynosi 1 tydzien, nie trzeba uzasadniać wypowiedzenia.

Link Cytuj

0

Myślę nad otwarciem sklepu spożwczego. Chcialbym wnim sprzeawać m.in. wyroby tytoniowe. Czy mogę wprowadzić forme samoobsługową? jakie są zasady sprzedaży tego rodzaju produktow?

Link Cytuj

0

Pamiętaćnależy że zabroniionajest sprzedaż wyrobów tytoniowych oaobom poniżej 18 roku życia. Musi być wywieszona o tym informacja w widocznym miejscu. Ponadto wprowadzony jest zakaz sprzedaży samoobslugowej.

Link Cytuj

0

Jeden z moich pracowników doznał w związku z powodzią dość sporych strat. Moja firma zamierza wypłacić mu zapomogę w kwocei 6000 zł. Kwota ta pochodzi z obrotów firmowych. Czy musze od tej kwoty opłacić składki ZUS?

Link Cytuj

0

Zapomoga jest w całości zwolniona z opłacania składek na ubezpieczenie ZUS gdyż zostanie wypłaciona w związku ze zdrażeniem losowym

Link Cytuj

0

Mam pytanie z trochę innej beczki. Czy osoba niepełnosprawna może wejść do urzędu, zus-u z psem?

Link Cytuj

0

Osobie niepełnosprawnej przysługuje prawo wstępu z psem asystującym do obiektów użyteczności publicznej.

Link Cytuj

0
Pierwsza strona Poprzednia strona 1  |  2  |  3  |  4  |  5   z  5   Następna strona Ostatnia strona