Zalogowany:  

• Nie masz konta?
dodaj usługę aktywuj wizytówkę dodaj zlecenie
Wszystkie tematy  »   własna firma   (obserwuj)
1  |  2  |  3  |  4   z  4   Następna strona Ostatnia strona

gdzie szukać pieniędzy na własną firmę?

Link Cytuj

1

Istnieje kilka możliwości:

1. Dotacja z urzędu pracy

2. Wsparcie dla absolwentów

3. Środki dla niepełnosprawnych

4. Dotacje unijne

5. Firma w inkubatorze

Link Cytuj

1

Do sprzedaży zamierzam wprowadzić nowy asortyment, tj. odzież dla niemowląt. Jaką stawką VAT jest ona opodatkowana?

Link Cytuj

1

Odzież dla niemowląt podlega opodatkowaniu 7% stawką VAT.

Link Cytuj

0

Jestem osobą fizyczną prowadzącą działalność gospoddarczą od 2008 roku. Do tej pory nie stosowałem jednorazowych odpisów amortyzacyjnych. Czy mogę z tego odpisu skorzystać obecnie w związku z zakupem samochodu?

Link Cytuj

0

Odpowiedź na to pytanie uzależniona jest od tego czy jest to samochód osobowy czy też ciężarowy.

Link Cytuj

0

Od dochodów z działalności gospodarczej opłacam 19% podatek liniowy. Od dwóch miesięcy w prowadzeniu działalności pomaga mi zona. Czy mam prawo odliczać od swojego dochodu składki ZUS, które opłacam za żonę jako osobę współpracującą?

Link Cytuj

0

Podatnik ma prawo uzyskany przez siebie dochód obniżyć o wyskokość składek na ubezpieczenia społeczne opłaconych za żonę posiadającą status osoby współpracującej.

Link Cytuj

0

Stowarzyszenie prowadzące wyłącznie działalność statutową osiągnie zysk za 2009 rok. Czy na dzień bilansowy zysk ten należy przeksięgować na konto 84 "Rozliczenia międzyokresowe przychodów"?

Link Cytuj

0

Tak, należy to zrobić.

Link Cytuj

0

Klient kupił w moim sklepie rzecz, która okazała się wadliwa. Zażądał zwrotu kosztów poniesionych w związku z koniecznością przywiezienia jej do mnie i złożenia reklamacji. Rzecz wymieniliśmy na nową. Czy muszę jeszcze dodatkowo zwracać koszty jej przywiezienia do sklepu?

Link Cytuj

0

Tak. Klientowi należy zwrócić koszty poniesione w związku z przywiezieniem do sklepu wadliwej rzeczy.

Link Cytuj

0

Otwieram firmę transportową zajmującą się krajowy przewozem rzeczy. Obecnie szukam kierowców do pracy. Czy będę musiał ponosić koszty przeprowadzenia badań lekarskich i psychologicznych?

Link Cytuj

0

Podatnik będzie zobowiązany kierowac pracowników na badania lekarskie i psychologiczne oraz pokrywać koszty takich badań.

Link Cytuj

0

Kiedy płaci się podwójną zaliczkę na podatek dochodowy?

Link Cytuj

0

W grudniu za listopad i zaliczkowo za grudzień.

Link Cytuj

0

Działalność gospodarczą prowadzę w miejscu zamieszkania. Na jej potrzeby wykorzystuję prywatny telefon stacjonarny. Czy koszty rozmów prowadzonych z tego telefonu mogę zaliczać do kosztów podatkowych?

Link Cytuj

0

Tak, przy czym w kosztach można ująć wyłącznie wydatki dotyczące rozmów służbowych.

Link Cytuj

0

W ramach prowadzonej działalności gospodarczej sprzedajemy artykuły spożywcze. Zdarza się, że sprzedaży dokonujemy na rzecz zatrudnionych u nas pracowników. Jak należy udokumentować taką sprzedaż?

Link Cytuj

0

Prowadzę własną działanośc gospodarczą i świadcze usługi remontowo budowlane. W jakim terminie muszę wystawić fakturę dokumentującą wykonanie uslugi?????

Pozdrawiam.

Link Cytuj

0
1  |  2  |  3  |  4   z  4   Następna strona Ostatnia strona