Zalogowany:  

• Nie masz konta?
dodaj usługę aktywuj wizytówkę dodaj zlecenie
Wszystkie tematy  »   ZUS-pytania   (obserwuj)
1  |  2  |  3  |  4   ... z  6   Następna strona Ostatnia strona

Zapraszam serdecznie do zadawania pytań dotyczących zasad rozliczania z ZUS.

Link Cytuj

1

Jasne

jak to milo, proszę policz jak Zus nalicza zasiłek chorobowy L-4 dla prowadzącego dzialalność -- skladki placone pełne i typowe

tj. jakieś tam 839 złotych

podaj przykład obliczeń L-4 cały miesiąc, odpisz także czy jeśli ciągłośc na granicy roku jak to jest

czekamy, pozdr

Link Cytuj

1

Przedsiębiorca, który przebywa na zwolnieniu lekarskim ma 7 dni od wystawienia zwolnienia lekarskiego na dostarczenie go wraz z wypełnionym drukiem Z-3a do jednostki ZUS. Na formularzu Z-3a na trzeciej stronie wypełnia tabelę, w której to wykazuje składki na ubezpieczenie społeczne z ostatnich 12 miesięcy prowadzenia działalności. Na podstawie tych wykazanych skadek ZUS bierze średnią i wypłaca świadczenie. Ważne jest żeby przedsiębiorca w terminie opłacał składki, ponieważ w przeciwnym razie "wypadł" z ubezpieczenia chorobowego, które jest dla przedcsiebiorców dobrowolne i nie należy mu się żadne świadczenie. Tak więc reasumując wszystko zależy od tego jakie składki i przez jaki okres podatnik opłacał. Natomiast jeżeli chodzi o ciągłość to nie ma znaczenia czy jest to przełom roku czy też nie. Ważne jest również, że w czasie przebywania na zwolnieniu lekarskim nie trzeba płacić składek na ubezpieczenie społeczne oraz fundusz pracy.

Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia.

Link Cytuj

1

ok proszę o kwotę

tabelki nikt nie chciał wypełnionej ----skladki płacone ok.

Link Cytuj

0

za 2 tygodnie

aplusik wyedytował tego posta w dniu 2010-01-15 19:12:25

Link Cytuj

0

dziękuję za życzenia

Już jest dobrze, to tylko chwilowa niemoc, "żeby kózka nie skakała "

proszę zerknij na kwoty - wypłata niska -----  chorowanie się nie oplaca

Link Cytuj

0

Jesteś przedsiębiorcą czy pracownikiem bo nie bardzo rozumie?

Link Cytuj

0

działalność własna

Link Cytuj

0

Jeśli jesteś pracownikiem to wypłata powinna wynosić 80% tej "normalnej".

Link Cytuj

0

dziękuję za miłą odpowiedź, oraz wymianę poglądów szerszych (hi)

ale cóż lubię to co robię, całe życie prowadzę w wolnym zawodzie, spotkania ludzie itd. więcej rozmów mniej TV

serdecznie pozdrawiam ( kontakt via email ok lub tel)

Jawność uczestników forum OFERII nadaje poziom i kulturę nie występującą na innych forach.

oczywiście polecam wszystkim profesjonalistę w osobie Pani Kasi i co cenniejsze,że znajduje czas i potrzebę pomocy innym, aktywnie udzielając porad --- sorry za późny telefon

Link Cytuj

0
aplusik:

dziękuję za miłą odpowiedź, oraz wymianę poglądów szerszych (hi)

ale cóż lubię to co robię, całe życie prowadzę w wolnym zawodzie, spotkania ludzie itd. więcej rozmów mniej TV

serdecznie pozdrawiam ( kontakt via email ok lub tel)

Jawność uczestników forum OFERII nadaje poziom i kulturę nie występującą na innych forach.

oczywiście polecam wszystkim profesjonalistę w osobie Pani Kasi i co cenniejsze,że znajduje czas i potrzebę pomocy innym, aktywnie udzielając porad --- sorry za późny telefon

Bardzo dziękuję.

Cieszę się, że mogłam pomóc.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.

Link Cytuj

0

Też bardzo lubię to co robię chociaż czasami brakuje mi sił na nasze prawo podatkowe.

Link Cytuj

0

Za pracowników zatrudnionych w mojej firmie zobowiązana jestem od tego roku opłacać składkę na Fundusz Emerytur Pomostowych. Od jakiej kwoty i w jakiej wysokości mam opłacaś tę składkę?

Link Cytuj

0

Mam pytanie:

Obywatel Austrii jest pracownikiem najemnym w Austrii i dodatkowo w Polsce rozpoczął prowadzenie działalności gospodarczej. Czy z tytułu tej działalności powinien zgłosić się do ubezpieczeń w ZUS?

Link Cytuj

0
gwiazda-g21:

Za pracowników zatrudnionych w mojej firmie zobowiązana jestem od tego roku opłacać składkę na Fundusz Emerytur Pomostowych. Od jakiej kwoty i w jakiej wysokości mam opłacaś tę składkę?

Podstawę wymiaru składek na Fundusz Emerytur Pomostowych stanowi podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Natomiast stopa procentowa składki wynosi 1,5%.

Link Cytuj

0
nadybal1:

Mam pytanie:

Obywatel Austrii jest pracownikiem najemnym w Austrii i dodatkowo w Polsce rozpoczął prowadzenie działalności gospodarczej. Czy z tytułu tej działalności powinien zgłosić się do ubezpieczeń w ZUS?

Nie, osoba, o której mowa w pytaniu, podlega w zakresie ubezpieczeniowym austariackiemu ustawodawstwu.

Link Cytuj

0

Prowadzę działalność gospodarczą, z której opłacam składki społeczne oraz zdrowotną. Od przyszłego miesiąca będę pobierała z ZUS zasiłek macierzyński. Czy wówczas będę musiała z działalności nadal opłóacać wszystkie składki?

Link Cytuj

0

Po jakim czasie od ustania obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego ustaje prawo do korzystania z bezpłatnej opieki medycznej?

Link Cytuj

0

Nie opłaciłem w terminie ZUS-ów i wypadłem z chorobowego. Ile się czeka na przywrócenie?

Link Cytuj

0
maza1021:

Nie opłaciłem w terminie ZUS-ów i wypadłem z chorobowego. Ile się czeka na przywrócenie?

Okres oczekiwania wynosi 90 dni.

Link Cytuj

0
1  |  2  |  3  |  4   ... z  6   Następna strona Ostatnia strona