• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Egzotyczne języki

(obserwuj)
yazeer

Wszyscy prawie znamy angielski...w zasadzie dziś to już standard.... a co myślicie o nauce bardziej "egzotycznych" w sensie mało powszechnych języków ? Gdybym miał dziś wybierać studia, to poszedłbym na jakąś ciekawą filologię.... Chiński słyszałem, że ciekawy, tylko kurcze.....chyba do najłatwiejszych nie należy .... Te znaczki, obrazki....masakra jakaś ...

Swego czasu chodziłem na lektorat z czeskiego....fajny język... polecam...Można się czasem pośmiać...

A z innych to moja siostra zna ukraiński - też ciekawy...taki rosyjski w wersji soft....

No to teraz Wy pochwalcie się jakimś językiem ...

Link Cytuj

0
millie8

Wszyscy znamy angielski? 90% osób które go trochę liznęły myślą że znają, a potem się spotyka różne smieszne kruczki w tłumaczeniach albo sytuacje w ktorych ktoś czegoś nie zrozumie. Ja się długo uczę angielskiego, ale nie mam odwagi stwierdzić że go znam. Do tego trzeba naprawdę wiele lat praktyki, rozmów z obcokrajowcami i doświadczenia w tłumaczeniach.

Link Cytuj

0
yazeer

No ok...chodziło raczej o to, że angielski -lepiej czy gorzej - zna każdy, i że wpisanie w CV, w rubryce języki - angielski, na nikim nie robi już większego wrażenia. Zdecydowanie bardziej wyróżnia się CV w którym napisze się o jakiś rzadziej spotykanych językach...

Każdy z nas uczył się angielskiego w zasadzie od podstawówki , potem liceum.... wreszcie pewnie studia, więc ja raczej uważam, że każdy, kto przez cały ten czas miał jakąkolwiek styczność z tym językiem, jest się w stanie porozumieć z jakimś obcokrajowcem...

Link Cytuj

0
millie8

Moim zdaniem, bardzo ale to bardzo się mylisz. Moja siostra uczy angielskiego. Nieraz slysze ze ludzie kompletnie nie znaja tego jezyka, nawet jesli sie ucza nie wiadomo ile lat. Czasami znaja pojedyncze slowa i jak probujesz ich nauczyc nowych znaczen tego samego slowa to sie upieraja przy swoim ze oni znaja takie znaczenie i są wielce podejrzliwi ze jedno slowo moze miec wiele znaczeń i to roznych do tego!

Już nieraz mi siostra opowiadala jak tlumaczyla na roznych imprezach dla ludzi ktorzy "niby " znaja. Kiwaja glowa i udaja ze rozumieja a jak sie ich zapytać czy cos zrozumieli to mowia ze nie. Wiec, wiesz, nie mow ze to standard bo to nie prawda, a jak ktos pisze w CV ze zna angielski to sie razem z siostra smiejemy, a jak pisze ze zna biegle, to sie zastanawiamy, ktory to rodzaj tych bieglych - bieglych inaczej czy bieglych bieglych. I nie wazne jaki jezyk sie pisze ze sie zna, dla mnie kazda plynna i komunikatywna znajomosc jezyka, jakiegokolwiek, jest godna podziwu. Zreszta, sa tu madrzejsi ode mnie w tym dziale to się na pewno wypowiedzą na ten temat.

Link Cytuj

0
Carbon_83

Muszę się zgodzić, chociażby częsciowo. Spotykam wiele osob ktore mowia ze znaja angielski, ale w praktyce jak zaczynam z nimi rozmawiac, czy pytam o znaczenie czegos, albo czy zrozumialy coś  tam, mało jest osob ktore tak naprawde pokazuja ze znaja. Być może jest w Polsce nacisk na naukę językow, ale moim zdaniem jest on jeszcze zbyt delikatny.

Poza tym wszelkiego rodzaju certyfikaty, też mnie trochę smieszą, bo czasem kompletnie nie odzwierciedlają prawdziwych umiejętności ich posiadacza. Na niekorzyść.

Link Cytuj

0
Carbon_83

A jeszcze jesli chodzi o robienie wrazenia umiejetnoscia jezykowa, przyznam ze dla mnie kazda umiejetnosc jezykowa jest podejrzana dopoki na wlasne uszy nie uslyszę i nie zobaczę jak dana osoba reaguje i komunikuje się. uważam że każda dobra firma ktora zatrudnia kogoś i potrzebuje komunikacji z zagranicą, powinna sprawdzać takie osoby poprzez poddanie je testom pisemnym i ustnym. Wtedy dopiero sie okazuje jak "biegle" niektorzy mowia.

Link Cytuj

0
RobakPlaski
yazeer:

.... Chiński słyszałem, że ciekawy, tylko kurcze.....chyba do najłatwiejszych nie należy .... Te znaczki, obrazki....masakra jakaś ...

Trochę czasu zajmuje, to prawda, żeby się go naprawdę nauczyć, ale opanowanie każdego języka wymaga czasu. Na pewno nie jest to język nie do nauczenia - choć po pierwszym semestrze sinologii opada zapał sporej części uczących się (pamiętam, że z mojego roku odeszła wówczas chyba połowa studentów!) Było to jednak dość dawno, a możliwości wykorzystania chińskiego w życiu wydawały się wtedy niewielkie. Dziś jest inaczej - chiński stał się modny, coraz więcej chętnych do nauki, powstają prywatne szkoły...

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Teksty, Tłumaczenia
  • literatura i poezja - Dla wszystkich piszących, czytających i wogóle lubiacych slowo pisane.
  • copywriterzy - dla wszystkich którzy piszą, lubią zabawę słowem, zajmują się tym profesjonalnie bądź też amatorsko
  • OBRONA PRZED NIEUCZCIWYMI ZLECENIODAWCAMI! - Ochrona zleceniobiorców przed oszustami, którzy zlecają wykonanie zadania a potem milkną jak kamień w w…...
  • Informatycy - Grupa zrzeszająca osoby zajmujące się amatorskimi tłumaczeniami tekstów informatycznych, np. stron WWW
  • Dla miłośników Włoch i języka włoskiego - Grupa dla wszystkich miłośników języka włoskiego i słonecznej Italii. Mieszkam tu od kilkunastu lat.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Teksty, Tłumaczenia
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Teksty, Tłumaczenia