• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Dolne źródło ciepła w pompie ciepła

(obserwuj)
Dumarch-went

Witam

Dolne źródło ciepła jest bardzo istotnym elementem każdej instalacji pompy ciepła.
Mogą nim być: grunt, woda, powietrze.
Wszystkie mają swoje wady i zalety. Krótko:

Zalety:
grunt- utrzymywanie stałej temperatury przez cały rok, łatwość odnawiania się gruntu po okresie eksploatacji, niewielka powierzchnia działki potrzebna pod kolektor poziomy ok 160m2 dla domu 160m2 (gdzie czynnikiem roboczym jest R410a. W przypadku glikolu 4x160m2.)

woda- wody gruntowe mają bardzo wysoką temperaturę ok +10st C przez cały rok co jest najefektywniejszym źródłem ogrzewania domu w zimie.

powietrze- nie wymaga odwiertów, kolektora poziomego ani studni zbiorczej, czerpie energię z powietrza zewnętrznego jednak tylko dla odpowiednich warunków klimatycznych.

Wady
grunt- ingerencja wymiennika w grunt obok domu ( poziomy kolektor), przy odwiertach pionowych znaczny koszt inwestycji
woda- spory koszt inwestycji, potrzebne zezwolenie z urzędu na pobór wody i jednocześnie zrzut ścieków, częsta wymiana filtrów
powietrze- niestety pracuje do pewnych zakresów temperatury, średnio +5st C później musi być wspomagana innym źródłem ciepła.

W Polsce największy potencjał dolnego źródła ciepła znajduje się w opcji grunt i woda. Czerpiąc energię bezpośrednio z gruntu mamy najwyższą gwarancję energooszczędnej pracy pompy ciepła oraz niskim rachunków za ogrzewanie domu.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Rzemiosło, Fachowcy
  • Kominki - Kominki,dworki to moja pasja. Szukam wszelkich informacji na temat .
  • Złotnictwo i jubilerstwo - Jakie obrączki? Jak czyścić biżuterię? Co się bardziej opłaca - sprzedać złom złota czy przerobić? Co to jest próba złota, np. 8 karat? Jakie z…...
  • Zegarmistrzostwo - Naprawy zegarów i zegarków-nowych i antycznych
  • Twój niepowtarzalny styl - Zapraszam na forum wszystkich, którzy : projektują i szyją ubrania , korzystają z usług krawieckich, amatorów i profesjonalistów. Szukają p…...
  • Wzornictwo przemysłowe - Design - Grupa poświęcona szeroko rozumianemu designowi w Polsce i na świecie.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Rzemiosło, Fachowcy
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Rzemiosło, Fachowcy