|
|
|
Mam możliwość zrobienia kominka na ostatnim piętrze w bloku, developer przygotował wszystko od strony technicznej. Waham się między otwartym paleniskiem a wkładem. Otwarte bardziej mi się podoba ale ie wiem na ile jest to bezpieczne np czy dzieci mogą się poparzyć lub łatwo zaprószyć ogień?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
może rozwiązaniem mógłby być kominek z wkładem podnoszonym do góry- jeśli chcesz podnosisz szybę i masz dostęp do ognia? Nie wiem na ile praktyczne jest otwarte palenisko w mieszkaniu....
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Nigdy nie miałam kominka, ale moja znajoma ma otwarte palenisko i trzeba w jego okolicy na okragło sprzatać, wystarczy przejsć obok, a wznieca sie kurz...Musisz to wziac pod uwagę
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja mam w domu otwarte - jakoś tak natualniej.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Kominek otwarty powinno budowac sie wraz z kominem,niejako kominek wówczas jest podstawa komina.
Podłączanie do istniejącego komina kominka otwartego nie zawsze daje dobry efekt i czesto po prostu jest nie mozliwe.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A jak jest z dymem który przeciez zawsze towarzyszy paleniu w kominku? Czy ciąg jest taki sam jak w kominku zamkniętym? Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić..
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mam otwarty kominek w 20 letnim domu i nic się nie kurzy nie dymi. Stojąc 1,5m od kominka i paląc papierocha wciąga dym.
Plusy: niepowtarzalny efekt siedzenia przy ogniu i słuchając jak się pali hipnoza w dobrym słowa znaczeniu polecam.
minus: bardzo duże zużycie drewna
Warunki dla takiego kominka to fachowe wykonanie przez zduna, Duża średnica komina (u mnie może mikołaj kominem wchodzić)
mój dom jest 3 poziomowy a kominek stoi na środkowej kondygnacji.
O tym wszystkim trzeba myśleć budując dom
pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
czyli drewna zuzywa sie wiecej niz w kominku zabudowanym?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|