• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Usługi prawnicze

(obserwuj)
Czy uważacie, że w Polsce usługi prawnicze od adwokatów przez radców prawnych po notariuszy są zbyt drogie? Ostatnio odbyłem długą rozmowę na ten temat i jestem ciekaw Waszych opinii.

Link Cytuj

0
Zdecydowanie za dużo liczą sobie notariusze. Nawet za przybicie pieczątki żądają 20 zł. Rozumiem powagę urzędu, ale imo. przesadzają. Co do np. adwokatów, to zależy, bo ich gaże sa różne.

Link Cytuj

0
W przypadku notariuszy ceny muszą odpowiadać taksom notarialnym określonym w rozporządzeniu ministra sprawiedliwości z dnia 28 czerwca 2004 r. w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej. To, że notariusze pobierają je w takiej wysokości jest spowodowane bardzo niską dostępnością do zawodu. Zdarzają się lata, że w niektórych okręgach na aplikację notarialną nie jest przyjmowany nikt lub 1 osoba.

Link Cytuj

0
zielak233
Generalnie opłaty jakie pobierają notariusze to jakiś absurd, ale ja wspomniano wyżej to są stawki ustalone ustawowo i raczej "wina" tu w ustawodawcy a nie w samych notariuszach. Wiadomo, że usługi prawnicze do takich nie należą, ale nie sądzę, aby odbiegały one jakoś szczególnie od cen np. prywatnych lekarzy. Różnica polega tu jednak na tym, że jest dość powszechny dostęp do lekarzy bezpłatnych a do prawników już nie.

Link Cytuj

0
silver_cloud
moze nie zbyt drogie, ale czasem prawnik sie za bardzo nie przyklada bo wie ze dostanie taka sama kwote czy za 3 minuty czy za pol godziny

ostatnio bylam u prawnika, nic nowego mi nie powiedzial, to ja caly czas mowilam,on tylko potwierdzil, a jak mu zadawalam pytania to mnie zbywal, jakby mu sie gdzies spieszylo, za 3 minuty gadki - 50 zł i niesmak moralny /

Link Cytuj

0
Pewnie jak wszędzie - prawnicy próbują naciągnąć ale są też i uczciwi. Jak jest w przypadku sprawy przegranej- czy wtedy honorarium jest mniejsze?

Link Cytuj

0
Słyszałem raz o adowkacie który zrezygnował z przysługującego mu wynagrodzenia po przegranej sprawie- wykazał sie klasą, bo rodzina była w trudnej sytuacji.

Link Cytuj

0
mandecki
silver_cloud:
moze nie zbyt drogie, ale czasem prawnik sie za bardzo nie przyklada bo wie ze dostanie taka sama kwote czy za 3 minuty czy za pol godziny

ostatnio bylam u prawnika, nic nowego mi nie powiedzial, to ja caly czas mowilam,on tylko potwierdzil, a jak mu zadawalam pytania to mnie zbywal, jakby mu sie gdzies spieszylo, za 3 minuty gadki - 50 zł i niesmak moralny /

Tak czesto bywa jak nie żądasz faktury.

Prawnik ma obowiązek wystawić co fakturę, z której wynika za co płacisz.

Ja wystawiam ja nawet tym klientom, którzy jej nie chcą, wtedy po prostu oryginał ląduje w niszczarce o kopia do segragatora.

Dodatkowo wynagrodzenie płaci się za godziny. Ja przykładowo za godzinę biorę 36,60 z czego 6,60 to VAT od którego żaden prawnik nie ucieknie.

Pozdrawiam

Tomasz Mandecki

Doradca Prawny

http://www.doradca.jgora.pl

Link Cytuj

0
aplusik

jakoś nie widzę tu wypowiedzi typu prowadzę kancelarię --- z adnotacją  : adwokat, radca prawny, na stronach też nie ma wzmianki

Link Cytuj

0
Alucard_

Witam

Ja również uważam, że usługi prawnicze są bardzo drogie. Przeciętnego kowalskiego nie stać na prawnika.

Sam gdy potrzebowałem prawnika musiałem niestety zapłacić. Gdu jednak przeszukiwałem internet natrafiłem na ciekawą firmę która udziela porad prawnych zadarmo. Dzisiaj współpracuje z tą firmą  gdyż realizuje ona ciekawy projekt.

Firma oferuje darmową analizę wszelkich spraw i przypadków prawnych z życia codziennego,darmowy dostęp do prawnika, darmową usługa assistance,  a gdy sprawa trafi do sądu w celu uzyskania odszkodowania wynagrodzenie od wygranej sprawy (ustalane indywidualnie).

Myślę, że oferta jest ciekawa i można z niej skożystać ale to państwo sami ocenią.

Jeśli mają państwo pytania odnośnie prawa to proszę o kontak/zakup na oferii (symboliczny 1 grosz) opracujemy interesujące zagadnienie.

Pozdrawiam

Link Cytuj

1
enforces

powiem wam że nie jest źle. Kiedyś korzystałem z prawnika w sprawie odszkodowania - wziął prowizję od kwoty którą wywalczył (bodaj 15%) więc nie jest źle. Dodatkowych opłat nie było. Nie spotkałem się by brano ode mnie za walnięcie pieczątki lub wysłanie bzdurnego pisma do sądu 20zł.

Za proste porady prawne bo kiedyś się dowiadywałem to ceny np. w kancelariach sieci Krislex zaczynają się od 50zł. Konsultacje w sprawach - 60zł. Pozwy po 200zł w górę.

Link Cytuj

0
krislex2

Jeśli chodzi o stawki cenowe w Sieci Kancelarii KRISLEX osobiście potwierdzam i zapraszam do Oddziału w Pabianicach. Np. u nas cena porady prawnej wynosi od 60 do max 100zł:-)

Link Cytuj

0
eporadaprawna

Ciekawym i korzystnym dla Klientów rozwiązaniem są porady prawne przez Internet. Profesjonalizm w dobrej cenie. Zwłaszcza przedsiębiorcy mogą zyskać na czasie i oszczędzić koszty. Zapraszamy do zadawania bezpłatynych pytań na  www.eporadaprawna.pl 

Link Cytuj

0
Majewski_Inkaso
eporadaprawna:

Ciekawym i korzystnym dla Klientów rozwiązaniem są porady prawne przez Internet. Profesjonalizm w dobrej cenie. Zwłaszcza przedsiębiorcy mogą zyskać na czasie i oszczędzić koszty. Zapraszamy do zadawania bezpłatynych pytań na  www.eporadaprawna.pl 

Jestem ciekaw jak przebiega takie udzielanie porady prawnej przez internet. Rozumiem że klient zadaje pytanie i np. w ciągu 24 godzin dostaje maila z odpowiedzią... Z doświadczenia wiem że klienci pytania prawne zadają często nieprecyzyjnie, często trzeba ich naprowadzać na właściwe tory. Zazwyczaj po 10 minutach rozmowy wiemy na czym klientowi zależy, co chce osiągnąć. Dopiero wtedy jest czas na analizę dokumentów, zagłębienie się w przepisy i orzecznictwo. Wtedy owszem można klientowi wysłąć precyzyjną odpowiedź drogą elektroniczną a przez telefon wszystko wytłumaczyć. Oczywiście na pytanie "Do jakiego sądu złożyć pozew w sprawie x?" można łatwo odpowiedzieć, ale wiadomo że do kancelarii zgłaszają się klienci w trudniejszych sprawach...

Szczerze mówiąc udzielanie porad prawnych przez internet przypomina mi sytuację, kiedy pacjent wysyła do lekarza maila "Panie Doktorze, boli mnie prawe kolano, proszę o przesłanie scanu recepty i jakiegoś skierowania"

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
Majewski_Inkaso:
eporadaprawna:

Jestem ciekaw jak przebiega takie udzielanie porady prawnej przez internet. Rozumiem że klient zadaje pytanie i np. w ciągu 24 godzin dostaje maila z odpowiedzią... Z doświadczenia wiem że klienci pytania prawne zadają często nieprecyzyjnie, często trzeba ich naprowadzać na właściwe tory. Zazwyczaj po 10 minutach rozmowy wiemy na czym klientowi zależy, co chce osiągnąć. Dopiero wtedy jest czas na analizę dokumentów, zagłębienie się w przepisy i orzecznictwo. Wtedy owszem można klientowi wysłąć precyzyjną odpowiedź drogą elektroniczną a przez telefon wszystko wytłumaczyć. Oczywiście na pytanie "Do jakiego sądu złożyć pozew w sprawie x?" można łatwo odpowiedzieć, ale wiadomo że do kancelarii zgłaszają się klienci w trudniejszych sprawach...

Szczerze mówiąc udzielanie porad prawnych przez internet przypomina mi sytuację, kiedy pacjent wysyła do lekarza maila "Panie Doktorze, boli mnie prawe kolano, proszę o przesłanie scanu recepty i jakiegoś skierowania"

A ja uważam, że e-porady to bardzo dobry pomysł. Jak się da łatwo odpowiedzieć, to się dostanie odowiedź i po sprawie. A pewnie w sprawach trudniejszych firma proponuje już dodatkową pomoc. U zwykłego prawnika za poradę płaci się już za samo wejście - nawet jeśli porada będzie składała się z paru słów.

Dla mnie to jest bez sensu, że żyjemy w kraju w którym tak rzadko można uzyskać za darmo pomoc prawną. A takiej pomocy często potrzebują ludzie, których nie stać na prawników.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Prawo, Finanse
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia prawne i finansowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi prawne i finansowe