• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Działka zniszczona przez działalność kopalni

(obserwuj)
Mam działkę rolną. Poprzez działalność kopalni teren w tym miejscu znacznie się obniżył i została w większości zalana przez pobliski staw. Chcę otrzymać odszkodowanie. Jak mogę walczyć z kopalnią?

Link Cytuj

0
Najlepiej od razu nie walczyć, ponieważ z tego co się orientuję to dyrekcja kopalni, gdy odpowiednio się z nią prowadzi rozmowy jest skłonna do polubownego załatwienia sprawy. Jest tak dlatego, gdyż zdają sobie sprawę, że kopalnia jest zobowiązana do naprawienia szkody spowodowanej ruchem zakładu górniczego. Wynika to z ustawy z 4 lutego 1994 r. Prawo geologiczne i górnicze. W art. 94 określono, że naprawienie szkody powinno nastąpić przez przywrócenie stanu poprzedniego poprzez:
1. Dostarczenie gruntów, obiektów budowlanych, urządzeń, lokali, wody lub innych dóbr tego samego rodzaju.
2. Naprawienie szkody w gruntach rolnych i leśnych następuje w drodze rekultywacji, zgodnie z przepisami o ochronie tych gruntów.

Jeżeli nie jest możliwe przywrócenie stanu poprzedniego lub koszty tego przywrócenia rażąco przekraczałyby wielkość poniesionej szkody, naprawienie szkody następuje przez zapłatę odszkodowania.
welessar wyedytował tego posta w dniu 2008-12-19 11:23:08

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Prawo, Finanse
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia prawne i finansowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi prawne i finansowe