|
|
|
Co sądzicie na temat upadłości konsumenckich? Czy uważacie je za przydatne? Znacie osobę, która skorzystała lub zamierza skorzystać z tej instytucji?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Z tego co wiem, to można z tego prawa korzystać tylko w usa. Mam tam rodzinę, ale nikt z niej nie korzystał.
Myślę, ze dla pojedynczych osób jest to przydatne, ale dla gospodarki kraju - dość trudne.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Pytam bo nasz rząd przyjął projekt ustawy o zmianach w prawie upadłościowym i naprawczym, która umożliwi upadłość osób fizycznych.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
od kiedy bedzie ona możliwa. Widzę tu duże zagrożenie dla naszej gospodarki...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja obawiam się przede wszystkim togo, że nie mamy wystarczająco dojrzałego społeczeństwa do takiego ustawodawstwa...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a USA Twoim zdaniem ma?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Oczywiście, że w Stanach Zjednoczonych jest wystarczająco do tego dojrzałe społeczeństwo, Co by nie mówić o tym kraju "i poziomie intelektualnym jego obywateli:"", ludzie tam mieszkający są przez lata mocno liberalnej gospodarki nauczeni dbania o swoje sprawy życiowe a nie tylko liczenia na pomoc państwa "jak w większości krajów Europejskich". Świadczą o tym choćby polisy ubezpieczeniowe zdrowotne i emerytalne, które każdy szanujący się obywatel posiada, a może sobie na nie pozwolić przy wysokim poziomie życia. W USA to osłabienie gospodarki i kryzys na rynkach finansowych powoduje wzrost upadłości konsumenckich a nie odwrotnie. Do czasu, kiedy gospodarka miała się dobrze liczba osób fizycznych ogłaszających upadłość nie była znaczna jak na tak wielkie państwo. Właśnie dlatego, że społeczeństwo w USA posiada zdolność do prowadzenia racjonalnej polityki finansowej w gospodarstwie domowym było przyczyną bankructw "np. lokowanie kapitału w funduszach inwestycyjnych, które poleciały na głowę". Wzrost bankructw wśród osób fizycznych jest także logicznym następstwem, wielu upadłości przedsiębiorstw zatrudniających tych ludzi. U nas może wyglądać to inaczej, gdyż wiadomo Polacy lubią kombinować...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeżeli tak patrzeć, to fakt, jest lepiej niż w Polsce.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Czy wiecie jakie warunki muszą być spełnione aby dłużnik mógł podlegać pod upadłość? czy każdy zadłużony może zostać oddłużony? Jak rozumiem oddłużenie równa się likwidacji majątku. A co potem? Nowy start?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Warunkiem jest to, aby zadłużenie było spowodowane przez okoliczności, których dłużnik nie mógł przewidzieć. Postępowanie będzie mniej więcej takie samo jak przy osobach prawnych, dłużnik będzie mógł zawierać układy z wierzycielami, mieć umorzoną część długów, przedstawić własny plan spłaty kredytu itp. Wierzyciele nie będą mogli np. przysyłać komorników i naliczać karnych odsetek.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|