|
|
|
Dostałem możliwość wyboru - mogę mieć umowę o pracę, albo umowę zlecenie. Co wybrać ?
Przeraża mnie to, że w umowie o pracę zabierają tyle kasy ( 38 % chyba )....a o emeryturze jakoś nie myślę jeszcze.
więc może lepiej umowa zlecenie ? gdzieś czytałem kiedyś, że umowa zlecenie też ma się liczyć do emerytury, prawda to ?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Witam, jeśli chodzi o wybór między umową zlecenia a umową o prace to trzeba się zastanowić głownie na rodzajem pracy i stanowiska oraz dalszej perspektywy. Jeśli chodzi o zaletę umowy o prace to na pewno stoi kodeks pracy, które reguluje wypowiedzenie umowy o prace jak również wszelkie świadczenia chorobowe które się z tym wiążą. Również w dalszej perspektywie pracy lepiej będzie wyglądało świadectwo pracy przedstawiane przyszłemu pracodawcy. Co do zlecenia składki są liczone do emerytury jeśli są w całości potrącane. Nie występuje to w przypadku nauki do 26 r.ż. wiec można jeszcze na spokojnie wybrać umowę zlecenia na pewno zostanie wiecej w kieszeni.
Pozdrawiam
Sebastian Brodziński
Kfk-Services sp. z o.o.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
no tak,ale co w przypadku kiedy ktoś pracuje ponad dwa lata w firmie i ciagle na umowe zlecenie. Nie ma jakiegos prawa , które nakazywałoby już po jakimś okresie zatrudnić pracownika na stałe?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
składki zapłacą, emerytura leci ale nie masz praw pracownika, komornik zabierze całe wynagrodzenie,i jeszcze kilka niuansów jak masz możliwość pracuj na umowę o pracę jesteś wtedy chroniony i urlop jest i świadczenia socjalne, i inne
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
aplusik:"komornik zabierze całe wynagrodzenie" - jeśli umowa zlecenie jest to jedyne świadczenie powtarzające się, którego celem jest zapewnienie utrzymania to zgodnie z art. 833 §2 Kodeksu postępowania cywilnego (Dz. U.z 1964 r. nr 43, poz. 296 ze zm.) oraz art. 871 §1 Kodeksu pracy (Dz. U. z 1998 r. nr 21, poz. 94 ze zm.) istnieje ochrona takiej umowy do kwoty minimalnego wynagrodzenia (ochrona jak przy umowie o pracę). Pzdr.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Z punktu widzenia pracownika nie ma sięco zastanawiać - tylko umowa o pracę !!!
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Witam serdecznie! Dla naszych klientów znajdujemy najlepsze rozwiązania z całego rynku! Jesteśmy w pełni niezależni. Zainteresowane osoby proszę o kontakt telefoniczny: 783050237
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|