• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

OFE - jeszcze raz

(obserwuj)
Ponawiam zadane wcześniej w innym miejscu pytanie. Jaki macie Otwarty Fundusz Emerytalny? Co skłoniło Was do jego wyboru?

Link Cytuj

0
Ja nie mam OFE ale coś czuję, ze większość do dokonania wyboru skłoniło ... losowanie

Link Cytuj

0
Ja wybrałem OFE Commercial Union. Kierowałem się renomą międzynarodowej firmy cho to w dzisiejszych czasach chyba minus "

Link Cytuj

0
DORATOD

Wiele osób szczególnie młodych nie myśli o emeryturze bo twierdzi że jest za młoda, jest też grupa osób twierdząca że z tych OFE nic nie będzie. Ale mało kto sobie zdaje sprawę że do OFE są przelewane nasze pieniądze które są potem inwestowane. Nie wiem jak Państwo ale Ja lubię wiedzieć co się dzieje z moimi pieniędzmi. Inwestowanie na emeryturę jest to inwestycja długo terminowa, dlatego to czy coś z tego będzie czy nie okarze się później, a Ja wolę dmuchać na zimne. 

Natomiast w losowaniu nie zawsze ma się szczęście a tak dla przekory zacytuję jedno mądre powiedzenie " Mądry Polak po szkodzie" . OFE można zmienić raz na dwa lata za darmo! wiele osób myśli że na tym straci to nie prawda! dlatego raz na ten okres wydaje mi się że warto się spoktać z swoim agentem, sprawdzić rankingi stopy zwrotu w internecie itd...

Link Cytuj

0
aplusik

pobudka ---- sprawdź co masz w OFE --- bardzo ważne--- a dlaczego zapytaj ?

sprawdzam dla zainteresowanych zmianą funduszu na NORDEA

teren: okolice Katowic,  dalej w Polsce umówie spotkanie z kolegami agentami

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Słyszłam,z e warto czesto zmieniać ofe, aby emerytura byłą wyższa. Słyszeliscie o tym?

Link Cytuj

0
goldwork

Dokładnie tak jest.  W danym półroczu FIRMA 1 moze miec lepsze notowanie, w drugim polroczu FIRMA 2. Generalnie można na tym zarobić. Trzeba dobrze przeanalizowac wyniki funduszy. Warto miec tez na uwadze, że patrzymy na wyniki ktore byly. A co bedzie za pol roku, dopiero sie okaze. Gra na pewno jest warta świeczki. Sluze dodatkowymi informacjami. Osoby ktore chcą przystąpić do OFE i nie chcą stać się ofiarami losowania zapraszam do kontaktu: tel. 883 982 345  oraz na moją stronę WWW

Link Cytuj

0
Alucard_

Ja aktualnie jestem w OFE AXA, dlatego , iż mają przyzwoitą stopę zwrotu i firma dobrze mi się kojaży.

Najważniejsze aby być w funduszu  który znajduje się na  pierwszej, drugiej , trzeciej pozycji biorąc pod uwagę stope zwrotu 12 i 36 Miesięczną, oraz aby mieć pożądek w papierach (aktualne dane swoje oraz uposażonego).

Reszta nie ma takiego znaczenia np ilość członków w funduszu, wartość aktywów itp

Agenci którzy informują klienta , o tym że jest to ważne robią to dlatego , że jest to parametr w którym ich fundusz jest na pierwszym miejscu - jest to nic innego jak manipulacja klientem. Mają w ofercie jeden Fundusz Emerytalny, więc aby  go sprzedać  tak niestety robią.

Jeśli ktoś z Podkarpacia  potrzebuje  wybrać / zmienić OFE to zapraszam do kontaktu. ;)

Posiadam wszystkie fundusze dostępne na rynku.  AXA, Aegon, ING,  AIG, Generali, PZU,Nordea...

Pozdrawiam

Link Cytuj

0
zielak233

Kiedy zacznałem przygodę z OFE wybrałem AIG. Po kilku latach zmieniłem na ING. Po prostu AIG przynosiło mniejsze zyski i tyle. A ponadto jakoś ING wzbudza moje większe zaufanie. Pewnie jeszcze będe zmieniał do czasu emerytury, no chyba, że nasi "mądrzy" politycy wymyślą znowu coś innego. A czasu mam sporo bo jeszcze jedyne...37 lat.

Link Cytuj

0
mzubin

Jeśli chodzi o OFE, to warto na bierząco monitorować ich wyniki, zwłaszcza, że co 2 lata można bez ponoszenia żadnych kosztów przenosić swój kapitał do innego funduszu. Przy wyborze OFE warto kierować się długoterminową stopą zwrotu danego funduszu, dlatego osobiście polecam Generali oraz ING, które od początku działania ( 11 lat) mogą pochwalić się najlepszymi wynikiami finansowymi i sprawnym zarządzaniem.

Jeżeli ktoś chce zmienić OFE to zapraszam! Pomogę załatwić formalności i skuteczny transer.

PS przy zmianie OFE następuje pewien "bonus" - ZUS musi przelać do OFE zaległe składki (jeśli takie są), a jak wiadomo więcej pieniędzy na naszym koncie OFE wypracuje większy zysk.

mzubin wyedytował tego posta w dniu 2010-09-16 09:51:16

Link Cytuj

0
Alucard_

Również polecam Generali :)

Jeśli jest ktoś zainteresowany zmianą funduszu to zapraszam - posiadam wszystkie :)

Link Cytuj

0
dzida-91

Doradzimy podpowiemy! Jak narazie w rankingach wybija się Generali! Polecam moim klientom własnie to OFE. Działam na terenie Poznania i okolic... tel: 783050237

Link Cytuj

0

Pozwolę sobie odświeżyć wątek, bo ciekawi mnie co powiecie na to... Moja młodsza siostra (podobnie jak większość jej znajomych) stwierdziła, ze skoro OFE czeka potencjalna likwidacja, to - co jej tam! - mogą ją sobie losować. Szczerze mówiąc takie podejście, trochę mnie niepokoi. Czy rzeczywiście nie warto  zawracać sobie głowy wyborem?

Sama nalezę do wspomnianego tu Generali. Po tym, jak nasłuchałam się narzekania znajomych, którzy tygodniami zmagali się z problemem przeniesienia, doszłam do wniosku, ze jezeli juz mam mieć jakieś pretensje, to... chyba wolę do siebie. "Wylosujcie mnie, najwyzej się będę przenosić" to dla mnie takie.. trochę pójście na łatwiznę. Niezaleznie od tego, jak potoczą się losy OFE -  lepiej chyba mieć taki komfort i poczucie, ze nie decydują o mnie/za mnie inni. Co myślicie?

Link Cytuj

0

Według mojej opini warto się skupić na 2 najbardziej stabilnych oraz największych pod względem ilości klientów: ING OFE oraz Aviva (CU). Godnym polecenia jest również Generalli. 

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Prawo, Finanse
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia prawne i finansowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi prawne i finansowe