• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

founde - sprawdzone przepisy

(obserwuj)

Lubicie? robicie sami? jak tak to dajcie wasze sprawdzone przepisy.

Link Cytuj

0
yazeer

wiadomo ze lubimy, sam jednak nie robie. moze jakas Pani pomoze

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

dokładnego przepisu nie mam, ale wiem, że można robić bardzo różnie. Ja jadłam foundee serowe (było pyszne), ale niektórzy podgrzewają w tym garnku oliwę z ziołami a na widelczyki nadziewają mięso (chyba poledwicę) i na chwilę zanurzają je w tej oliwie.

Link Cytuj

0
ak_acja

przepis na foudee serowe:

ok. 200 ml białego wina zmieszać z sokiem z cytryny (ok. łyżeczki). podgrzać w garnku do foundee. w osobnej szklance przygotować: niewielką ilość białego wina z łyżką mąki kukurydzianej, odrobiną gałki muszkatułowej, przyprawami i 2-3 łyżeczkami mocnego alkoholu (wisniówki).

zetrzeć po około 15-20dk serów: ementalera i gryera (lub innych).

Gdy wino z cytryną w garnku się podgrzeje, stale mieszając stopniowo dodawać starty ser. stale mieszać (ja uzywam do tego sztywnej trzepaczki do białek). Gdy ser się rozpuści zmniejszyć temepraturę na podgrzewaczu, dodać przygotowane wcześniej wino z mąką i innymi dodatkami (opisane wyżej), dokładnie rozmieszać.

przygotować grzanki z chleba lub bułki, natrzeć czosnkiem, nadziewać na widelczyki i maczać w roztopionym serze.

To jedyny przepis jaki mam sprawdzony. Chętnie poznam Wasze przepisy.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
ak_acja:

przepis na foudee serowe:

ok. 200 ml białego wina zmieszać z sokiem z cytryny (ok. łyżeczki). podgrzać w garnku do foundee. w osobnej szklance przygotować: niewielką ilość białego wina z łyżką mąki kukurydzianej, odrobiną gałki muszkatułowej, przyprawami i 2-3 łyżeczkami mocnego alkoholu (wisniówki).

zetrzeć po około 15-20dk serów: ementalera i gryera (lub innych).

Gdy wino z cytryną w garnku się podgrzeje, stale mieszając stopniowo dodawać starty ser. stale mieszać (ja uzywam do tego sztywnej trzepaczki do białek). Gdy ser się rozpuści zmniejszyć temepraturę na podgrzewaczu, dodać przygotowane wcześniej wino z mąką i innymi dodatkami (opisane wyżej), dokładnie rozmieszać.

przygotować grzanki z chleba lub bułki, natrzeć czosnkiem, nadziewać na widelczyki i maczać w roztopionym serze.

To jedyny przepis jaki mam sprawdzony. Chętnie poznam Wasze przepisy.

to przepis na ile osób?

Link Cytuj

0
ak_acja

na 2  osoby bardzo głodne, lub 4 osoby - na spróbowanie

ak_acja wyedytował tego posta w dniu 2012-03-09 15:35:45

Link Cytuj

0
yazeer

zjadlbym ale nie chce mi sie tego robic ;)

Link Cytuj

0
ak_acja
yazeer:

zjadlbym ale nie chce mi sie tego robic ;)

Robi się naprawdę szybko. Ser można zetrzeć na grubych oczkach, lub nawet pokroić w kosteczkę.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a robicie w specjalnym garnku, czy w zwykłym też się da?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_:

w zwykłym to sie chyba przypali. Poza tym jak jeść nad zwykłym garnkiem? nad kuchenką?

Link Cytuj

0
ak_acja
_kasiuuula_:

tak, w specjalnym. Dostaliśmy z mężem kiedyś taki zestaw i chętnie z niego korzystamy.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
_lukrecjusz_:
_kasiuuula_:

w zwykłym to sie chyba przypali. Poza tym jak jeść nad zwykłym garnkiem? nad kuchenką?

No fakt, nie pomyślałam o tym, że jak zdejmę garnek to foundee zastygnie.

Link Cytuj

0
ak_acja
_kasiuuula_:
_lukrecjusz_:
_kasiuuula_:

No fakt, nie pomyślałam o tym, że jak zdejmę garnek to foundee zastygnie.

Nie tylko garnek musi być odpowiedni, ale również możliwość ustawienia odpowiedniej temperatury - takiej, by foundee było płynne, ale również nie przypalało się od spodu.

Link Cytuj

0
yazeer

za duzo trzeba pilnowac jak dla mnie

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
yazeer:

ale za to jakie dobre. Mniami.

Link Cytuj

0
ak_acja
_kasiuuula_:
yazeer:

ale za to jakie dobre. Mniami.

Niestety coś mi się wydaje, że takie serowe foundee to również ogromna bomba cholesterolowa. Staram się o tym nie myśleć podczas jedzenia, ale wyrzuty sumienia się pojawiają.

Link Cytuj

0
yazeer

oczywiscie ze bomba, ale ile takich roznych bomb zjadamy nie myslac o tym. moze sie w koncu skusze ;)

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Prace Domowe, Ogród
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia na prace domowe i ogrodowe
Najnowsze usługi w kategorii: Prace domowe i ogrodowe