• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Włoska kuchnia

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona

Czyli co konkretnie poza pizzą i spaghetti?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

wszelkie inne makarony al dente.

Do tego zupa minestrone

i dania z endywii

Link Cytuj

0
ak_acja

pulpeciki (nie wiem, jakie dokładnie, ale w Ojcu Chrzestnym się nimi zajadali)

Link Cytuj

0

jak sie robi zupe minestrone?

Link Cytuj

0
yazeer

w wloskich domach prywatnych raczej nie jadaja zup, na pierwsze danie jedza jakis makaron z warzywami (niekoniecznie z sosami), a na drugie danie mieso z salata z oliwa do tego podaja chleb, po obiedzie oczywiscie mocny łyk czarnej kawy.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ja bym chętnie takiego domowego włoskiego żarcia spróbowała. Najchetniej własnie jakiegoś makaronu z warzywami. Bo na pewno jakoś to pysznie muszą doprawiać. Może ktoś był we Włoszech i jadł taki prawdziwie włoski makaron z warzywami i może napisać, jak się przyrządza?

Link Cytuj

0
yazeer

jak sie przyrzadza to nie wiem ale jadlem wiele razy, nie ma chyba tam niczego niezwyklego, oprocz swiezo startego parmezanu ktory czesto podaja w naczyniu ktore my nazywamy cukiernica ;)

Link Cytuj

0
yazeer:

jak sie przyrzadza to nie wiem ale jadlem wiele razy, nie ma chyba tam niczego niezwyklego, oprocz swiezo startego parmezanu ktory czesto podaja w naczyniu ktore my nazywamy cukiernica ;)

O to by mi pasowało, jakby zamiast cukru zwykle na stole stał parmezan. Bez cukru mogę się obejśc, a parmezan jadłbym na okrągło.

Link Cytuj

0
yazeer

no to ja cukru bym nie zamienil, postawilbym moze obok dodatkowa cukiernice na parmezan, cukier musi byc tak samo jak sol, inaczej nie ma jedzenia i picia u mnie ;)

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ja też lubię parmezan. Jedliście kiedyś zupę z parmezanem zamiast śmietany? 

Link Cytuj

0
yazeer

nie. a to wszystko jedno do jakiej zupy? wyobrazam sobie ze dodaje sie parmezan ale do zupy - krem.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

No do każdej, do której dodajesz śmietanę. Np. do pomidorówki, szczawiówki.

Link Cytuj

0
yazeer

a z zupa z dyni jest dobre? a moze jeszcze do tego grzanki bylyby dobre?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

do zupy z dyni to bardzij mozarella chyba niż parmezan. A grzanki według mnie do akiej zupy pasują jak najbardziej :)

Link Cytuj

0
yazeer

pamietam ze jak bylem maly i babcia serwowala mi zupe krem to dostawalem do tego takie chyba ptysie o ile to sie w ogole tak nazywa zamiast grzanek ktorych wtedy jeszcze nie bylo chyba ;) tez lubiliscie ptysie?

Link Cytuj

0
ak_acja

tak, u mnie też się to nazywało ptysiami (choć nie wiem, czy to nazwa handlowa, czy potoczna). Ja jednak wolę tradycyjne grzanki. Najlepiej z odrobiną masełka.

Link Cytuj

0
yazeer

tak, ja teraz tez wole grzanki, no ale wtedy nie bylo wyboru

Link Cytuj

0
ak_acja

z innych związanych z Włochami potraw warto dodać jeszcze malutkie, pyszne pierożki - tortellini i raviolli. Lubicie je? Jecie same, czy z czymś?

Link Cytuj

0
yazeer

chyba je jadlem ale nie porzypominam sobie z czym. kolejnym takim slynnym przysmakiem sa cantuccini, wloskie ciasteczka, ktore pochodza chyba z Toskanii o ile sie nie myle.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
ak_acja:

z innych związanych z Włochami potraw warto dodać jeszcze malutkie, pyszne pierożki - tortellini i raviolli. Lubicie je? Jecie same, czy z czymś?

ja je jem albo z podsmażoną cebulką, albo z serem i sosem do spagetti. Najbardziej lubię te z grzybami.

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Prace Domowe, Ogród
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia na prace domowe i ogrodowe
Najnowsze usługi w kategorii: Prace domowe i ogrodowe