• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

potrawy wigilijne

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
ak_acja

jakie potrawy tradycyjnie pojawiają się u Was podczas kolacji wigilijnej?

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Dużo śledzi, pierogi, ryba po grecku, grzybowa (o ile ją zrobię), barszcz z uszkami. U drugiej babci także kutia i kompot z suszu.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ryby (karp i filety), zupa grzybowa, barszcz z uszkami, albo barszcz z fasolą, kompot z domowymi lazankami, kapusta z grochem, ryba po grecku, ryba w galarecie, makiełki, sałatka jarzynowa i tyle teraz pamiętam

Link Cytuj

0
ak_acja

Staracie się by potraw było 12?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

u nas to chyba nawet więcej niz 12 wychodzi, bo poza typowymi daniami zwsze każdy jeszcze coś przynosi. Ja np. co roku jeszcze robię pieczone pieczarki z farszem i żółtym serem.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

U nas zawsze jest 12, bo tak liczymy, zeby tyle wyszło;) (np. raz wliczamy chleb, raz nie itp.) 

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a robi sie u Was kluski z makiem i bakaliami polewane masłem?

Link Cytuj

0
ak_acja

u mnie nie. słyszałam o tej potrawie, ale niegdy nie miałam okazji jej spróbować.

Link Cytuj

0

może mi ktoś dać przepis na kapustę z grochem?

Link Cytuj

0
yazeer

co to sa makiełki?

Link Cytuj

0
ak_acja

Makiełki to wigilijny deser przygotowywany z mielonego maku, namoczonej w mleku bułce, bakalii (orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, daktyle), miodu, masła, żółtek i często również niewielkiej ilości alkoholu (rumu).

Tutaj przepis: przepisy.wigilijne.pl/ciasta/m akielki-po-poznansku/

a tutaj zdjęcie jak makiełki wygladają:

Link do zdjęcia: statystyczni.pl/uploads/poll/n a_jakie_danie_swiateczne_masz_ najwiekszy_apetyt/makielki_rnormal.jpg

zdjęcie pochodzi ze strony: statystyczni.pl/poll/view/na_j akie_danie_swiateczne_masz_naj wiekszy_apetyt

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
_lukrecjusz_:

może mi ktoś dać przepis na kapustę z grochem?

kiszoną kapustę płukasz, możesz pokroić na mniejsze kawałki. Zagotowujesz w wodzie. Jak kapusta jest bardzo kwaśna to pierwszą wodę odlewasz, nalewasz drugą i gotujesz. Dodajesz grzyby suszone (albo wcześniej namoczone, albo bardzo drobno pokrojone), ja daję kostkę bulionową grzybową, doprawiasz solą i pieprzem. Jak już kapusta jest miękka (ja tak około 45-godziny gotuję) robisz zasmażkę (na maśle przesmażasz mąkę) i dodajesz ją do kapusty.

W tym czasie co gotujesz kapustę, to w osobnym garnku gotujesz opłukany groch. Tu musisz pilnować, żeby Ci się nie przypalił. Jak kapustę masz już gotową, a groch jest miękki to razem to mieszasz i jeszcze raz przegotowujesz.

Link Cytuj

0
yazeer

czyli makiełki to inaczej kutia?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
yazeer:

czyli makiełki to inaczej kutia?

chyba nie, tak mi się coś kojarzy, że się kiedyś o to kogoś spytałam i okazało się, że to coś innego. Ale pewna nie jestem.

będziecie robić w tym roku coś nowego poza tradycyjnymi potrawami?

Link Cytuj

0
ak_acja

Nie, to chyba rzeczywiście nie jest to samo. Sprawdziłam przepisy - w kutii musi być ugotowana pszenica i śmietana. W makiełkach tego nie ma. Na pewno są jeszcze jakieś różnice, ale nie wyłapałam.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Widziałam u mnie w warzywniaku taką pszenicę specjalnie na kutię, więc chyba dobrze Akacja mówi.

A znacie jakieś potrawy wigilijne, które np. u Was się nie pojawiają, ale wiecie, że w innych regionach Polski tak?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_:

A znacie jakieś potrawy wigilijne, które np. u Was się nie pojawiają, ale wiecie, że w innych regionach Polski tak?

Akurat w Wigilę to chyba wszędzie je się to samo. Co innego w Święta.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
_lukrecjusz_:
_kasiuuula_:

Akurat w Wigilę to chyba wszędzie je się to samo. Co innego w Święta.

Wcale nie koniecznie, bo widziałam nawet reklamę jakiegoś magazynu internetowego, gdzie miały być potrawy wigilijne kuchni śląskiej. Żałuję, że nie skopiowałam linka.

Link Cytuj

0
ak_acja

dzisiaj wyczytałam, że jeszcze do niedawna w niektórych regionach zamiast karpia podczas wigilii jedzono śledzie.

Link Cytuj

0
yazeer

a jak robicie rybe w galarecie i jaka rybe do tego wykorzystujecie? w tym roku jadlem karpia, przekrojone dzwonki na pol zalane galareta.

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Prace Domowe, Ogród
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia na prace domowe i ogrodowe
Najnowsze usługi w kategorii: Prace domowe i ogrodowe