• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Naleśniki + dodatki

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
yazeer

z czym robicie nalesniki oprocz tradycyjnych z bialym serem i smietana?

moja mama ostatnio zrobila z liscmi szpinaku, pieczarkami, zamiast pieczarek dodawala tez ser feta.

macie jakies pomysly na oryginalne nalesniki, te na slodko jak i na ostro?

Link Cytuj

0
ak_acja

ja często robię z kiszoną kapustą. Jak z poprzedniego dnia z obiadu zostaje mi gotowana kapusta, to na drugi dzień doprawiam ją i podaję z naleśnikami.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

A jedliście kiedyś naleśniki z zapiekanym bananem polane sosem takim rodzynkowo-śmietankowo-kokoso wym? PYCHA!

Link Cytuj

0
ak_acja

jadłam banana w cieście - jak sądzę było to właśnie ciasto naleśnikowe. Bardzo smaczne.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

No ja bym chciała przepis na taki sos, o którym wyżej napisałam. Niestety ile razy próbowałam zrobić go w domu wychodził wcale nie taki smaczny.

A co do naleśników, to ja lubię jeszcze naleśniki z farszem meksykańskim: cebula, marchewka i ew inne warzywa podsmażone na patelni, do tego fasola, groszek, kukurydza, czosnek.

Link Cytuj

0
yazeer

ja tez bylbym chetny na przepis, te nalesniki z sosem meksykanskim tez ciekawie musza smakowac

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

smakują wyśmienicie, ale jest przy tym trochę zabawy.

Link Cytuj

0
ak_acja

a czy ja mogłabym prosić o przepis na naleśniki ze szpinakiem? Nie bardzo mi wychodzi robienie szpinaku, a słyszałam, że takie naleśniki są naprawdę pyszne.

Link Cytuj

0
yazeer

jutro podam przepis bo zdaje sie ze w ksiazce ktora pozyczylem byl wlasnie na nalesniki ze szpinakiem. podam Wam zreszta jeszcze kilka przepisow na rozne nalesniki bo ostatnio nabylem ksiazke kucharska z przepisami na nalesniki wlasnie.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

podaj podaj :) lubię naleśniki w każdej postaci właściwie i może wypróbuję coś nowego.. a co to za książka? pytam, bo moja przyszła (oby) bratowa też lubi pichcić i tak pomyślałam, że to mógłby być fajny prezent dla niej.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Z dżemem i serkiem waniliowym.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a ja dzisiaj jadłam u babci naleśniki z farszem z kurek. pyszności!

Link Cytuj

0
ak_acja

muszę wypróbować te neleśniki z kurkami. Czy pamiętasz, co poza nimi wchodziło w skład farszu?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

fajny motyw zapodała moja kumpela - można zrobić i z naleśników i z tortilli, wychodzi rewelacyjna przekąska.

Naleśniki (ale już odstane), albo tortille nasmarować trzeba pastą z fasoli (zmiksowana fasola z przyprawami, czosnkiem + przesmażona cebulka - już po zmiksowaniu), na to polożyć łososia ( w wersji wege cienko pokrojony żółty ser), na to np. twarożek (taki już utarty, albo gotowy homogenizowany), na to posypka z drobno posiekanych oliwek,na to posypka jeszcze z natki pietruszki (może być też drobno posiekana papryka, marchewka itd). Zwinąć to w rulon, szczelnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (idealna opcja jak musimy jedzonko na imprezę przygotoać już poprzedniego wieczoru). Po wyjęciu odwinąć z folii i pokroić jak roladę (plastry ok 1 cm grubości). Wygląda pięknie, jest pyszne i jest syte.

Link Cytuj

0
ak_acja

Doskonały pomysł na te naleśnikowe rolady. Na pewno skorzystam. Do tej pory jak zostawało mi naleśników na drugi dzień robiłam z nich zapiekane paszteciki. Chętnie poznam coś nowego.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

z naleśników, które zostają na drugi dzień można zrobić też pyszny makaron do zupy. Ja czasami sobie specjalnie naleśnika zostawiam i później go kroję na paski do pomidorówki.

Link Cytuj

0
yazeer

ok, mam ten przepis

Nalesniki szpinakowe z pieczarkami i gorgonzola

(6 sztuk)

Na ciasto nalesnikowe:

180g mrozonego szpinaku

150g maki pszennej

4 jaja

250ml mleka

plaska lyzeczka soli

swiezo mielony czarny pieprz

Na nadzienie:

400g pieczarek

2 szalotki

120g pomidorkow koktajlowych

peczek szczypiorku

2 lyzki oleju np rzepakowego

sol

swiezo mielony czarny pieprz

150g sera gorgonzola

3 lyzki smietanki kremowki

dodatkowo:

6 lyzek oleju

szpinak rozmrozic zgodnie ze wskazowkami na opakowaniu. make przesiac do misku. jaja rozmacic z mlekiem. domieszac szpinak, doprawic do smaku sola oraz pieprzem i wlac powoli do maki, caly czas ja mieszajac (trzeba uwazac zeby nie powstaly grudki). odstawic ciasto na mniej wiecej 15minut.

pieczarki oczyscic, wytrzec, pokroic w plasterki. szalotki obrac i pokroic w drobna kosteczke. pomidorki koktajlowe umyc, osuszyc i pokroic na cwiartki, usunac nasady ogonkow. szczypiorek oplukac, osuszyc scierka i posiekac, odlozyc lyzke szczypiorku do posypania.

na duzej patelni rozgrzac olej. wrzucic pieczarki i szalotke, smazyc okolo 5min. dodac pomidorki i chwile razem gotowac. doprawic do smaku sola i pieprzem. domieszac szczypiorek.

ser gorgonzola podzielic na male kawalki. w garnku podgrzac smietanke kremowke, wsypac do niej kawalki gorgonzoli i mieszac tak dlugo az ser sie roztopi.

na patelni rozgrzac troche oleju i usmazyc na nim nalesniki na jasnobrazowy kolor.

pozniej jak mniemam powinniscie wiedziec co zrobic ;)

Link Cytuj

0
ak_acja

Yazeer - Twój przepis bardzo mi się podoba. Spróbuję zrobić wg tego przepisu naleśniki.  Może w końcu poradzę sobie z jakimś daniem ze szpinakiem.

Link Cytuj

0
yazeer

ze szpinakiem polecam jeszcze makaron, proste i szybkie. potrzebny Ci bedzie filet z kurczaka, szpinak swiezy lub mrozony jak kto woli, ser gorgonzola lub inny plesniowy ale koniecznie niebieski lub zielony (brie odpada) lub jesli nie lubisz mozesz je zastawic feta. mozna tez dodac pieczarki no i oczywiscie makaron. a i smietana do sosu!

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a robicie może sam szpinak, jako warzywo do drugiego dania? Lubicie?

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Prace Domowe, Ogród
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia na prace domowe i ogrodowe
Najnowsze usługi w kategorii: Prace domowe i ogrodowe