|
Skrzynka odbiorcza
|
wyloguj
Nie masz konta?
Masz już konto w Allegro?
dodaj zlecenie
stwórz wizytówkę
dodaj usługę
Powrót do tematu
Cytuj posta
Treść:
<div class="quote"><span class="bold">souldesigner:</span><br/><p>Witam serdecznie, przeczytałem wypowiedzi poprzedników i postanowiłem dołożyć swoje 3 grosze, głównie w temacie czy przygotowywać źródła materiału w przestrzeni CMYK czy RGB?</p> <p>Ja osobiście wszystkie źródła przygotowuję w RGB ponieważ bardzo często jest tak, że na etapie opracowywania materiałów Klient jeszcze nie wie gdzie będzie drukował (a dobrym nawykiem jest mimo wszystko przed wypuszczeniem materiału do drukarni dopytać się jakiego profilu kolorystycznego użyć aby uzyskać najlepsze efekty na ich maszynach) lub co jest w zasadzie regułą, jeśli opracowujesz reklamę prasową i reklama ukaże się np. w 10 czasopismach wówczas jeśli chcesz spać spokojnie, prosisz drukarnię o przesłanie ich profilu kolorystycznego aby później Klient nie miał do ciebie pretensji że reklama za którą zapłacił np. 20 000 pln ma inny odcień w ich logotypie niż na proofie, który im pokazałeś :)</p> <p>Tak więc, źródła przygotowuję w RGB a Klient do akceptacji otrzymuje pliki już przekonwertowane do CMYK zgodnie z profilem jaki zaleca drukarnia.</p> <p>pozdrawiam,</p> <p>souldesigner</p></div><br />
Jak dodać zdjęcia, linki itp.
*
Podpis
:
zaloguj się
*
Kod weryfikacyjny
:
Anuluj
Wyślij