• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Zasady forum Pomoc i wsparcie

(obserwuj)
msniezek

Witam,

Nazywam się Maciek Śnieżek i jestem opiekunem tego forum. Pomoc i wsparcie to miejsce przeznaczone dla użytkowników Oferii, którzy mają pytanie lub problem dotyczący działania Serwisu. Zadając pytanie możesz spodziewać się, że odpowiedzi (jednej lub wielu) udzielą Ci bardziej doświadczeni użytkownicy. Jeśli tak się nie stanie, po pewnym czasie pojawi się odpowiedź pracownika Oferii. Warto również przejrzeć poprzednie wątki i przeczytać odpowiedzi na pytania zadane wcześniej - być może podobny do Twojego problem miał też ktoś inny?

Kilka rad dla pytających:

a) Zanim zapytasz, zajrzyj do działu Pomocy, gdzie staraliśmy się wyjaśnić sporo naczęściej pojawiających się wątpliwości. Znajdziesz tam Poradnik (jak korzystać z Oferii krok po kroku), a także przykłady Usług i Zleceń oraz FAQ.
b) Zapoznaj się również z Artykułem 7 Regulaminu Oferia.pl, gdzie opisane jest dokładnie, co można a czego nie można robić na forum.
c) Formułuj temat postu w taki sposób, aby wynikało z niego, co się znajduje w jego treści. Najlepiej umieść w temacie pytanie, jakie chciałbyś zadać, a w treści rozwinięcie problemu.
d) Postaraj się, aby Twój post był zrozumiały dla innych, dzięki temu szybciej uzyskasz pomoc. Stosuj znaki przestankowe, nie wdawaj się w niepotrzebne szczegóły.
e) Jeśli nie masz żadnego pytania, a chciałbyś tylko zgłosić fakt błędnego działania serwisu lub masz pomysł na jego usprawnienie - napisz swój post na właściwym forum.
f) Jeśli Twój problem nie może być rozwiązany przez innych użytkowników, a jedynie przez pracowników serwisu, nie umieszczaj go tutaj. Zamiast tego, wyślij go do obsługi Oferii poprzez Formularz Kontaktu, wybierając właściwy temat.
g) Jeśli Twój wątek został usunięty, nie umieszczaj go tutaj ponownie. Nie wysyłaj też nowego wątku z pytaniem w rodzaju "dlaczego mój post został skasowany?!". W takiej sytuacji najlepiej wyjaśnij to, kontaktując się z obsługą Oferii poprzez Formularz Kontaktu (temat: Mam pytanie o zasady).

Rady dla odpowiadających:
a) Umieszczaj wyłącznie odpowiedzi, których prawdziwości jesteś pewien.
b) Odpowiadaj rzeczowo, możliwie zrozumiale i bez zbędnych ozdobników.
c) Staraj się nie odsyłać pytającego do Pomocy Oferii czy do FAQ, a jeśli już to robisz - rób to wyłącznie w uzupełnieniu swojej odpowiedzi.
d) Nie wyśmiewaj i nie żartuj z zadających pytania, choćby wydawało Ci się, że są trywialne, źle zadane lub niezgodne z zasadami.
e) Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie. Jeśli w poście nie ma wystarczającej ilości informacji, postaraj się podać kilka wariantów odpowiedzi, a dopiero potem poproś o doprecyzowanie problemu.

Forum Pomoc i wsparcie jest moderowane. Oznacza to, że usuwane będą z niego wątki i posty, które nie będą związane z powyższą tematyką. Mam nadzieję, że okaże ono się przydatne podczas codziennej działalności w Oferii i nowi Użytkownicy będą mogli zawsze liczyć tu na fachową poradę:)

Maciek Śnieżek

msniezek wyedytował tego posta w dniu 2009-09-09 09:03:52

Link Cytuj

1