|
|
|
W dniu 30 października 2011 roku zmienimy Regulamin Oferii oraz oba jego załączniki. Nową wersję znajdziecie tutaj.
msniezek wyedytował tego posta w dniu 2011-10-26 10:57:38
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Moim skromnym zdaniem te opłaty to jakaś pomyłka. Albo Allegro bierze kasę od zleceniodawcy albo od zleceniobircy zdecydujcie się albo dajcie nam możliwość decydowania czy chcemy udostepnić swoje dane przy konkretnym zleceniu. Zażynacie własny serwis nieprzemyślanymi rozwiązaniami. Z resztą nie pierwszy raz.
Manatech wyedytował tego posta w dniu 2011-10-31 11:30:31
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Również uważam, że to jeden z najgorszych pomysłów jakie zostały wprowadzone do serwisu. Opłaty, w porządku, ale takie jak na Allegro, SENSOWNE ! Kto zapłaci prawie 100 złotych za ogłoszenie na rok? Ludzie powoli zaczną odchodzić z serwisu szukając darmowej alternatywy i to za Państwa przyzwoleniem. A opłaty za zapoznanie się z danymi kontaktowymi zleceniodawcy oraz weryfikacja dodawania zleceń? Z całym szacunkiem ale to chyba jakieś ŻARTY Jako użytkownik z dość długim stażem na Oferii jestem zmianami bardzo negatywnie zaskoczony.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Wprowadzenie opłat uważam za wielki błąd, który może tylko odstraszyć Zleceniodawców i Zleceniobiorców na rzecz innych serwisów ofertowych.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Wprowadzenie opłat ma swoje pozytywne i negatywne strony. Należy zauważyć, że dość spora część podobnych serwisów pobiera opłaty, więc nie jest to nic dziwnego. Podobny model biznesowy z polskich serwisów ma załóżmy oferteo.pl, ale u nich trzeba wykupić abonament na ilość kontaktów, co uważam kompletnie za mało trafiony pomysł. Kwoty, jakie oczekuje oferia.pl od wykonawców są akceptowalne, pytanie tylko czy wprowadzenie opłat nie będzie miało negatywnego wpływu na ilość zleceń zamieszczanych w serwisie? Od wczoraj w kategorii "Informatyka, telekomunikacja" nie pojawilo się żadne nowe zlecenie, gdzie zazwyczaj pojawia się ich kilka-kilkanaście. Druga istotna sprawa, ile z pojawiających się zapytań jest poważna? Większość osób wystawia zapytania ofertowe, aby dowiedzieć się jaki jest koszt wdrożenia w życie ich pomysłu i na tym zazwyczaj się kończy. Druga część użytkowników, szuka wykonawców, którzy wykonają logo za 50-100 zł. Wśród Zleceniodawców są także osoby i firmy poważnie podchodzące do swoich koncepcji biznesowych, którzy mają sprecyzowane oczekiwania techniczne i biznesowe, posiadają podstawową wiedzę oraz środki na porządne zrealizowanie pomysłu. Moim skromnym zdaniem serwis ma jak najbardziej prawo pobierać opłaty, bo to on pełni rolę integratora pomiędzy Zleceniodawcami a Wykonawcami. Ale powinien bardziej ingerować w wiarygodność zapytań, ofert składanych przez wykonawców. Od firm powinien wymagać przesłania skanów stosownych dokumentów (np. wpis do ewidencji działalności gospodarczych, regon, nip), a od osób fizyznyczh nie prowadzących działalności gospodarczej skanu stosownego dokumentu tożsamości. Plusem jest wymagana rejestracja przez Allegro.pl, które w pewien sposób potwierdza wiarygodność Wykonawcy, ale co z Zleceniodawcami? Ogłosenie może dodać praktycznie każdy i na tym serwis traci. Być może po wprowadzeniu zaostrżonej rejestracij, w tym weryfikacji danych spadnie ilość zapytań ofertowych, ale zwiększy się ilość poważnych zapytań. Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Dodatkowo wcześniej był jasny podział na zlecenia i usługi, wszystko było ładne i czytelne. Teraz pozmieniane jest tak, że trudno się w swojej stronie nawet połapać, połowy opcji mimo że szukam, i tak nie mogę znaleźć. Czyli podsumowując - było za darmo i lepiej, teraz jest płatnie i gorzej. o WIELE gorzej
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
I znowu mamy do czynienia z następnym strzałem w kolano. Chociaż w tym molochu( allegro itp) i tak już nic nie dziwi. Oferia była do tej pory platformą raczej informacyjną, ilość wycen i kosztorysów w stosunku do podpisanych zamówień czy też realizacji była znikoma. Ja osobiście traktowałem ten serwis raczej dodatkowo, ale nigdy nie pozostawiałem bez odpowiedzi zleceń kierowanych do mnie. Teraz za to, że chciałbym wysłać swoją ofertę do klienta, który szuka najtańszego rozwiązania i traktuje portal jako źródło informacji muszę zapłacić. Tak naprawdę są to duże pieniądze dla tych, którzy tutaj zamieszczają swoje usługi. Chcąc zakupić full opcję trzeba zapłacić ponad 700 pln rocznie. Za tyle mam roczny hosting www z pozycjonowaniem. Moim zdaniem, żeby było realnie to powinien płacić zleceniodawca, co obligowałoby go do wyłonienia wykonawcy zlecenia. Wtedy mielibyśmy jakieś szanse na wykonanie zlecenia, bo teraz jest z tym bardzo marnie. Po tym ruchu Allegro-Oferia wielu zleceniobiorców wymiksuje się stąd i wcale się nie zdziwię. Jak w wielu poprzednich posunięciach zawsze pozostawał niesmak, brak liczenia się ze stałymi użytkownikami, którzy absolutnie nie mają żadnych profitów, że korzystają z kilku platform. Tylko cięcie, rżnięcie i golenie (oczywiście z kasy). To leżało mi na sercu.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No cóż, oby to się Wam czkawką nie odbiło, żeby zobaczyć dane zleceniodawcy trzeba zapłacić - chyba nie! Nie wiem kto wpadł na taki "genialny" pomysł , ale gdybyście Chcieli chronić dane osobowe (tak jak ustawa nakazuje), to nie robi sie tego za pieniążki i nie w taki sposób, poza tym normalni zlecenibiorcy przestaną w ogóle skladać oferty ponieważ nie będą wiedzieli z kim maja do czynienia. Mało profesjonalny szablon do tworzenia wizytówki firmy teraz dodatkowo za pieniądze - kpina. Życzę Wam naprawdę powodzenia, rozumiem , że każdemu w dzisiejszych czasach jest trudno , ale nie tędy droga. Tutaj nie chodzi już o pieniądze, ale uważam , że firmom będącym z Wami trochę dłużej niż jeden dzień, nie zaszkodziłoby przesłać maila z propozycją zmian(albo chociaż informację) lub kilka problemów do konsultacji, nikt z nas wrogiem Wam nie jest , a tak Zrobiliście co Chcieliście i jest git. To tyle gorzkich słów z mojej strony na pożegnanie z tym serwisem, pozdrawiam
rotfl101 wyedytował tego posta w dniu 2011-11-02 08:35:54
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Szukam kontaktu z panem Przemysławem Godulą z SecusTechnology, nie wywiązał się ze zlecenia i nie rozliczył się z przekazanych środków. Chciałbym rozwiązać problem i wiedzieć czy to przejściowe trudności czy oszustwo. Jeśli ktoś ma jakieś informację, proszę o pomoc. ------------------------------ ------------------------------ ------------------------------ --- SecusTechnology: Wprowadzenie opłat ma swoje pozytywne i negatywne strony. Należy zauważyć, że dość spora część podobnych serwisów pobiera opłaty, więc nie jest to nic dziwnego. Podobny model biznesowy z polskich serwisów ma załóżmy oferteo.pl, ale u nich trzeba wykupić abonament na ilość kontaktów, co uważam kompletnie za mało trafiony pomysł. Kwoty, jakie oczekuje oferia.pl od wykonawców są akceptowalne, pytanie tylko czy wprowadzenie opłat nie będzie miało negatywnego wpływu na ilość zleceń zamieszczanych w serwisie? Od wczoraj w kategorii "Informatyka, telekomunikacja" nie pojawilo się żadne nowe zlecenie, gdzie zazwyczaj pojawia się ich kilka-kilkanaście. Druga istotna sprawa, ile z pojawiających się zapytań jest poważna? Większość osób wystawia zapytania ofertowe, aby dowiedzieć się jaki jest koszt wdrożenia w życie ich pomysłu i na tym zazwyczaj się kończy. Druga część użytkowników, szuka wykonawców, którzy wykonają logo za 50-100 zł. Wśród Zleceniodawców są także osoby i firmy poważnie podchodzące do swoich koncepcji biznesowych, którzy mają sprecyzowane oczekiwania techniczne i biznesowe, posiadają podstawową wiedzę oraz środki na porządne zrealizowanie pomysłu. Moim skromnym zdaniem serwis ma jak najbardziej prawo pobierać opłaty, bo to on pełni rolę integratora pomiędzy Zleceniodawcami a Wykonawcami. Ale powinien bardziej ingerować w wiarygodność zapytań, ofert składanych przez wykonawców. Od firm powinien wymagać przesłania skanów stosownych dokumentów (np. wpis do ewidencji działalności gospodarczych, regon, nip), a od osób fizyznyczh nie prowadzących działalności gospodarczej skanu stosownego dokumentu tożsamości. Plusem jest wymagana rejestracja przez Allegro.pl, które w pewien sposób potwierdza wiarygodność Wykonawcy, ale co z Zleceniodawcami? Ogłosenie może dodać praktycznie każdy i na tym serwis traci. Być może po wprowadzeniu zaostrżonej rejestracij, w tym weryfikacji danych spadnie ilość zapytań ofertowych, ale zwiększy się ilość poważnych zapytań. Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|