|
|
|
Sama jeszcze całkiem niedawno szukałam takich wiadomości, teraz już co nieco wiem i mogę się podzielić tą wiedzą :"
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zalozylam watek i zapomnialam napisać co obiecalam :"
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jesli chodzi o przygotowanie projektu do druku to:
wszystkie fotki powinny być obrobione i w rozdzielczości 300 dpi oraz trybie CMYK
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Cały projekt również powinien być tworzony w trybie CMYK
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
gdy wysylamy projekt gdzieś to zazwyczaj jest to zapisane w formacie pdf, wysokiej jakosci/prepress
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
wszystkie czcionki muszą być:
albo zamienione na krzywe "najlepiej" "ale wtedy trzeba zachować wersję edytowalną do ewentualnych zmian!"
albo muszą być dołączone do pliku by osoby otwoerające go na innym komputerze mogly go odczytac
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
zdjecia zamienione na bitmapy
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
wszystko to robię gdy przygotowuję projekt w corelu draw, ale są to zasady uniwersalne
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
ten temat widzę leży...
pozwolę sobie na "powrzucanie", gdyż od kilku lat zajmuję się przygotowalnią DTP zawodowo i szlag mnie trafia, gdy przychodzi zlecenie/projekt od osoby, która uważa się za ultramegahipersupergrafika, a nie zna drukarskiego abecadła... dla początkujących jest to WAŻNE, ba NAJWAŻNIEJSZE - żeby drukarz dobrze wydrukował, grafik musi dobrze złożyć i przygotować (to wiąże się również z odpowiedzialnością finansową przy zawieraniu umów na przygotowanie publikacji do druku, jakby ktoś nie wiedział)
1. przestrzeń barwna - CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Black - podstawowe barwy drukarskie, a nie RGB!!!)
2. rozdzielczość wszelkich obiektów rastrowych nie niższa niż 300dpi
3. plik pdf - "press quality" lub "high quality print" (najlepiej bez kompresji) - to na skróty
4. fonty: albo dołącz wszystkie pliki ttf, którymi się posługiwałeś, albo zamień fonty na krzywe (stracisz możliwość edycji, no chyba, że umiesz ładnie kleić obiekty wektorowe :o) ale czeka Cię wiele rzeźby...)
5. żeby czerń w druku offsetowym, byłą czarna musisz dodać po około 20% pozostałych kolorów, a suma % wszystkich składowych kolorów podstawowych (CMYK) danej barwy nie powinna przekroczyć 250, bo druk sklei się "w dechę"...
6. programy... jak kto lubi... ja preferuję rastry w PSP, wektory w CD, skład małych publikacji w CD, skład większych w ID...
7. jeśli robisz wszystko od a do z dobrze jest złożyć wizytę w drukarni i dowiedzieć się na jakim materiale będzie to wykonane, jaką technologią, na jakich maszynach... to naprawdę dużo daje, wierzcie...
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
ostatecznie i tak wszystko zalezy od drukarni ;)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
zgadzam się z panem. bardzo dobre rady, tylko pewnie niewiele osób rozumie o czym mowa.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Witam.
Dodam także kilka zdań do tego tematu (szkoda, że wcześniej tutaj nie zajrzałem). Wszelkie projekty i łamania wykonuję w Quarku (obecnie wersja 7). Program ten znam i obsługuję od wersji 3. Dla mnie osobiście nie ma lepszego programu. Przede wszystkim stabilność, szybkość i dokładność (platforma Macintosh). Jedynym mankamentem jest to, że przerzucając pracę np. do innego studia, trzeba dołączyć osobno pliki zdjęciowe jak i graficzne no i ewentualnie czcionki. Plusem natomiast jest to, że sama praca quarkowa jako preview ma niewielką objętość, przez co łatwiej i szybciej się plikuje. Gotowy plik PS a następnie PDF w porównaniu z taką samą pracą wykonaną w Corelu czy też InDesignie jest o wiele, wiele lżejszy i nie przeklinany w naświetlarniach.
A teraz konkretnie: nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że obiekty rastrowe nie mogą mieć mniej niż 300 dpi. Od lat stosuję czasami 240 w przypadku gdy Klient dostarczył zdjęcia zbyt małe. Lepiej zejść z rozdzielczości niż sztucznie powiększać do wymaganego wymiaru. Efekt jest widoczny tylko przez lupę (dotyczy to druków tzw. jednorazowych).
Generowanie plików PDF - są różne szkoły, różne ustawienia. To uzgadnia się z naświetlarnią i drukarnią. Ja stosuję własne ustawienia a nie fabryczne. Stosuję tylko jedno fabryczne: Standard - w przypadku, gdy Klient chce zamieścić dany produkt w Internecie. Ale taki PDF generowany jest z pliku PS o parametrach drukarskich.
Też podkreślam, nigdy nie pracujmy w przestrzeni RGB!!! Klient jak zobaczy kolory w RGB na monitorze, będzie zawiedziony gdy zobaczy gotowy druk. Kiedyś fachowcy Adobe zalecali RGB np. w Photoshopie, przez co jest szybsza obróbka i zapisywanie. Spróbujcie taką pracę zamienić w końcowej fazie na CMYK. Skład kolorów znacznie odbiega od zamierzonego.
Jeśli chodzi o fonty to zawsze są i będą problemy. Często otrzymuję prace do montażu wykonane w Corelu lub ID z pecetów. Czcionki muszą być skrzywione. Faktem jest, że taka praca ma większą objętość. Muszę tutaj dodać, że w wielu przypadkach tych prac kolor czarny tekstu składa się ze wszystkich czterech barw. Jest to niedopuszczalne. Spróbujcie iść z takim plikiem do drukarni! Najpierw wykupcie ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków :-). Zgadzam się natomiast z tym, że czarne aple powinny mieć minimum 20-30% pozostałych barw.
To tyle. Szkoda, że posty (jak widzę) są tak sporadycznie dodawane.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
silver_cloud:
zdjecia zamienione na bitmapy
jak żyję nie widziałem zdjęcia które nie byłoby bitmapą...
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
JustLucky:ten temat widzę leży... [...]
1. przestrzeń barwna - CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Black - podstawowe barwy drukarskie, a nie RGB!!!)
2. rozdzielczość wszelkich obiektów rastrowych nie niższa niż 300dpi
5. żeby czerń w druku offsetowym, byłą czarna musisz dodać po około 20% pozostałych kolorów, a suma % wszystkich składowych kolorów podstawowych (CMYK) danej barwy nie powinna przekroczyć 250, bo druk sklei się "w dechę"...
------------------------------ ------------------------------ ------------------------------ ---------
Ad1. Przestrzeń barwna to nie tylko CMYK - również PANTONE
Ad2. Rozdzielczość zależy od materiału na którym będzie drukowana. Na papier gazetowy nie może wręcz być rozdzielczość 300dpi - powinna być mniejsza. To zależy od liniatury jaką dostosujesz do naświetlenia matryc. Dlatego jeśli na papier typu kreda chcesz dać 200 liniaturę - to musisz dać rozdzielczość 300dpi, jeśli na gazetówkę dajesz liniaturę 135 - to rozdzielczość powinna być mniejsza - inaczej nadmiar farby rozmazuje wyrazistość druku na papierze gazetowym, kalce czy offsecie.
Ad5. Nie polecam 20% dodatków "wszystkich barw tęczy" a jedynie podbicie 40-60% np. cyanem - ponieważ im więcej kolorów - tym więcej mikronomowych przesunięć i białe wybranie w czarnym tle typu litery na wizytówce, czy cienka linia ok. 0,5 pkt na kalendarzykach (bo takie projekty też widziałam) - nabierają koloru owego ułamkowego przesunięcia. Podbijając go wszystkimi kolorami mamy 100% pewność, że któryś kolor wyjdzie... Tu ważne są obrysy z nadrukami.
Sory że się wciubiam, ale nie ze wszystkim się zgadzam i staram się grzecznie podpowiedzieć.
:)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Witam serdecznie, przeczytałem wypowiedzi poprzedników i postanowiłem dołożyć swoje 3 grosze, głównie w temacie czy przygotowywać źródła materiału w przestrzeni CMYK czy RGB?
Ja osobiście wszystkie źródła przygotowuję w RGB ponieważ bardzo często jest tak, że na etapie opracowywania materiałów Klient jeszcze nie wie gdzie będzie drukował (a dobrym nawykiem jest mimo wszystko przed wypuszczeniem materiału do drukarni dopytać się jakiego profilu kolorystycznego użyć aby uzyskać najlepsze efekty na ich maszynach) lub co jest w zasadzie regułą, jeśli opracowujesz reklamę prasową i reklama ukaże się np. w 10 czasopismach wówczas jeśli chcesz spać spokojnie, prosisz drukarnię o przesłanie ich profilu kolorystycznego aby później Klient nie miał do ciebie pretensji że reklama za którą zapłacił np. 20 000 pln ma inny odcień w ich logotypie niż na proofie, który im pokazałeś :)
Tak więc, źródła przygotowuję w RGB a Klient do akceptacji otrzymuje pliki już przekonwertowane do CMYK zgodnie z profilem jaki zaleca drukarnia.
pozdrawiam,
souldesigner
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Interesują mnie profile kolorów. W jakiej postaci przesyła je drukarnia i jak je zainstalować np. w Photoshopie?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
wywala mnie no to jeszcze raz
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
mam do wykonania baner rekl. 6x3m, macie dla mnie jakieś cenne wskazówki co do przygotowania pliku do wydruku? na jakich profilach wy robicie banery i czy nie byłoby to naużucie gdybym wydębiła od drukarni profil?jak uniknąć zielonkawego odcienia na wydruku dot. cieni, podcieni, odbić, generalnie tego wszystkiego co pochodzi od czarnego, czekam na info pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
souldesigner:Witam serdecznie, przeczytałem wypowiedzi poprzedników i postanowiłem dołożyć swoje 3 grosze, głównie w temacie czy przygotowywać źródła materiału w przestrzeni CMYK czy RGB? Ja osobiście wszystkie źródła przygotowuję w RGB ponieważ bardzo często jest tak, że na etapie opracowywania materiałów Klient jeszcze nie wie gdzie będzie drukował (a dobrym nawykiem jest mimo wszystko przed wypuszczeniem materiału do drukarni dopytać się jakiego profilu kolorystycznego użyć aby uzyskać najlepsze efekty na ich maszynach) lub co jest w zasadzie regułą, jeśli opracowujesz reklamę prasową i reklama ukaże się np. w 10 czasopismach wówczas jeśli chcesz spać spokojnie, prosisz drukarnię o przesłanie ich profilu kolorystycznego aby później Klient nie miał do ciebie pretensji że reklama za którą zapłacił np. 20 000 pln ma inny odcień w ich logotypie niż na proofie, który im pokazałeś :) Tak więc, źródła przygotowuję w RGB a Klient do akceptacji otrzymuje pliki już przekonwertowane do CMYK zgodnie z profilem jaki zaleca drukarnia. pozdrawiam, souldesigner Zastanawia mnie w jakiej ty drukarni wydrukowałeś prace z załączonymi profilami ICC
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|