• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Skład DTP

(obserwuj)
Ostatnio zaproponowano mi skład książki. Znajomy powiedział, że najlepiej by było gdybym sobie załatwił specjalny program do składu DTP. Że w programach graficznych jest to zbyt żmudne i nie powinno się robić składu właśnie w ten sposób. Mam teraz dylemat jaki program kupić no i żeby nie był za drogi.

Link Cytuj

0
Ja bym jednak powierzyła taki projekt specjalistom.

Link Cytuj

0
silver_cloud
No ok, ale jak to robią specjaliści?

Link Cytuj

0

Specjaliści używają specjalistycznego oprogramowania typu QuarkXpress, PageMaker czy InDesign. Oczywiście nie są to tanie programy, ale za jakość niestety trzeba zapłacić.

Link Cytuj

0
prime-solutions

Jest też fajny program do skladu darmowy, ale nie pamietam jego nazwy, całkiem duzo możliwości oferuje, można zarobić nim na te 'profesjonalne".

Link Cytuj

0
rohartdrukarnia

InDesign

Link Cytuj

0
ohana1

Darmowy jest PagePlus albo Kombi. InDesign zdecydowanie trudno nazwać darmowym – kosztuje ok. 2000, ale pracuje się w nim bardzo dobrze. Zdecydowanie polecam używać programów profesjonalnych, oczywiście książkę można złamać też w Wordzie, ale po pierwsze to mordęga, a po drugie – publikacja nie wygląda tak jak powinna wyglądać książka.

Link Cytuj

0

Dziwi mnie ze wogole taki temat powstał, nie ma nic lepszego  niz InDesign  i  skladanie czego kolwiek w innych programach to tylko stwarzanie sobie w pozniejszym etapie problemów.... :) InDesign moze i jest drogi ale wart jest kazdego grosza :)  

Link Cytuj

0

Żaden program nie pomoże, jeśli się nie zna choćby podstaw typografii i składu.

Nawiasem mówiąc nie ma jak dotąd bardziej profesjonalnego programu od Ventury (pod DOSem)

Link Cytuj

0

Popieram Pana z wypowiedzi wyżej o Venturze. Ja sam na niej pracuję od wersji 3.0, obecnie na 10. I ten program potrafi zrobić wszystko. Dosłownie. Miał problem z algorytmem dzielenia wyrazów po polsku ale i to udało się przeskoczyć. Maciek. www.dtp30.pl

Link Cytuj

0
zolgreen2

rad-wol1:
Dla osoby, która do tej pory nie robiła składu tekstu, tylko projektowała grafikę, zdecydowanie odradzam zakup InDD. Ja bym w takim przypadku, złożył książkę w OpenOffice. 

1. Program darmowy.
2. Prosty w obsłudze.
3. Eksportuje do PDF-a 1.3 bez baboli - Word nie ma tej funkcjonalności.
4. Dzielenie wyrazów po polsku działa doskonale. 
5. Polski tezaurus - w miarę dobrze.
6. Sprawdzanie pisowni - doskonale.

Wadą jest brak kilku narzędzi, przydatnych do składu książki (głównie rozbudowane funkcje tworzenia przypisów i spisu treści), które jednak można zastąpić ręczną, ciężką pracą. Zarobione w ten sposób pieniądze można wtedy przeznaczyć na zakup InDD + kurs jego obsługi.

zolgreen2 wyedytował tego posta w dniu 2011-12-30 12:54:54

Link Cytuj

0
agaetis_byrjun
PREMIUM

Z calym szacunkiem, ale InDesign wspolczesny nadaje sie bardziej do RichMedia, ulotek, broszur, rozkladowek, reklamy drukowanej, ale nie do zaawansowanego skladu masowego. Zaledwie od niedawna dosiega mozliwosci FrameMakera, choc ten jest mniej popularny z powodu ascetycznego, nieintuicyjnego UI. Wszyscy pedza w kierunku indyka, a to FM posiada odpowiednie narzedzia do zarzadzania trescia i skladu tomow publikacji latami. Szczegolnie, ze FM jest wieloplatformowy (win<->OSX<->unix/linux) i ma wiele ukrytych opcji. Prozaiczna rzecz: skroty klawiaturowe: http://www.keyxl.com/aaabfa4/389/Adobe-Framemaker-8-keyboard-shortcuts.htm ponad 30 stron!!! Poza tym masa opcji zarzadzania przez maker.ini, sruktura SGMLowa, DITA, CSS2, conditional texts, strony referencyjne, S1000D, EDT/DTD, Rubi, obsluga SWF, HexInput!, polaczenie z RoboScreenCapture, Captivate i SDL Author Assisant. Moznaby tak wymieniac bez konca. Nie pracowalem tylko w Venturze (z platnego softu DTP) i Frame jest najlepszy w tym, do czego zostal stworzony. Targety FMa i ID sa zupelnie rozne, o tym nalezy pamietac, a nie porownywac slepo.

PS.

Sklad w OO to mordega, mialem te nieprzyjemnosc (nawet musialem specjalnie zainstalowac OO).

agaetis_byrjun wyedytował tego posta w dniu 2012-02-01 18:25:25

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Poligrafia, DTP
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia poligraficzne i DTP
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi poligraficzne i DTP