• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

zanik daty i godziny

(obserwuj)
zielak233

Mam taki problem. Godzina i data w laptopie mi wariują. Tzn. ustawiam aktualne dane, pracuję i po np. godzinie zegar mi się samoczynnie cofa o np. 45 minut. Generalnie po wielotygodniowej obserwacji jest tak, że data juz się nie posuwa do przodu, bo zegar ciągle około godz. 19.00 się cofa i w ten sposób ciągle jest stara data. Kiedy znowu go ustawię to robi się to samo. Co to może być?

Link Cytuj

0

Mi to wygląda na wirusa / trojana, lub jakieś zainstalowane oprogramowanie, które ma na calu zapewnienie działania jakiegoś programu na licencji trial - czasowej. Przeskanuj dobrze komputer...

Link Cytuj

0

zainstaluj sobie 'Atomic Clock Sync' Ten program synchronizuje czas na Twoim komputerze co pewien czas , który samodzielnie ustawiasz.

macio200 wyedytował tego posta w dniu 2009-12-23 09:39:40

Link Cytuj

0

Obawiam się, że to tylko zatuszuje problem, który pozostanie nie rozwiązany. Wina może leżeć również po stronie rozładowującej się baterii na płycie głównej, aczkolwiek w takich przypadkach godzina resetuje się najczęściej do 00:00 1 stycznia 200x, chociaż w Twoim przypadku może być inaczej.

Link Cytuj

0
yazeer

ja również obstawiam wyczerpanie baterii podtrzymującej CMOS.

Link Cytuj

0

Czasem trudności sprawia znalezienie tej baterii w laptopie, nie są one (tak jak w PC'tach) bezpośrednio na płycie głównej, tylko wpinane na wtyczce, z resztą zależy jeszcze od modelu. Tym niemniej jest to problem dotykający komputery starzejące się, komputery w których miałem do czynienia z problemem baterii CMOS miały przeważnie ponad 3 lata, a niektóre około 6 lat.

Link Cytuj

0

w tych nowszych laptopach są montowane z reguły bateryjki ładowalne, któe się ładują w trakcie pracy komputera. Zerknij do instrukcji i jeszczę sprawdź co za bateryjka tam siedzi.

Link Cytuj

0

Może być przydatny taki krótki opis typów baterii - murfsgarage.cybertechhelp.com/ cmos.htm

Link Cytuj

0
zielak233

OK, ale czy wtedy kiedy mam komputer włączony to data i czas są nadal podtrzymywane z tej bateri? Sądziłbym, że wtedy prąd pobierany jest normalnie z akumulatora lub sieci?

Pytałem znajomego informatyka i też mi mówił o tej baterii. Mój laptop ma 3 lata. Jest to HP G5000. Próbowałem dostać się do tej baterii, ale po odkręceniu wszystkich śrubek z obudowy nie mogę jest zdjąć. Czy możliwe, że jeszcze jakieś wtyki ją trzymają czy powinna odejść jeśli wszystkei śubki odkręcone?

Link Cytuj

0

Właśnie podczas uruchomionego komputera to się już nie powinno dziać, stąd moje pierwsze 'diagnozy' odnośnie działania niepowołanego oprogramowania. Co do samej baterii to są one montowane na różne sposoby, wrzuć może jakieś zdjęcie  jest to trop moim zdaniem mało prawdopodobny, jednak koszt baterii to kilka złotych, więc nie zawadzi spróbować.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Naprawa, Serwis
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Naprawa, Serwis
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Naprawa, Serwis