• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Tworzenei sieci domowej

(obserwuj)

W użytku w domu mam 3 komputery. Korzystam z liveboxa. Czy jest możliwośc aby stworzył coś w rodzaju sieci domowej. Tak aby można było udostepniac w tej sieci dyski, dane itp?

Link Cytuj

0

Jasne, sam korzystam z takiego rozwiązania. Po pierwsze wszystkie komputery powinny mieć zauktualizowany system, inaczej mogą się nie widzieć. Po drugie we właściwościach połączenia w każdym komputerze musi być zaznaczona opcja "Klient sieci Microsoft Networks", oraz "Udostępnianie plików i drukarek w sieciach Microsoft Networks". Po trzecie, niekoniecznie, ale lepiej, żeby wszystkie komputery były w tej samej grupie roboczej. (Na Mój komputer klikamy prawym -> Właściwości -> Nazwa komputera -> Sprawdzamy jaka jest nazwa grupy roboczej i ustawiamy wszędzie taką samą na przycisku "Zmień" -> Uruchamiamy ponownie komputery i powinno grać i śmigać). Potem to co chcesz udostępnić - np. folder, czy drukarkę klikasz prawym -> Udostępnianie i zabezpieczenia -> i tam zaznaczyć Udostępnij ten folder w sieci. Jeżeli operacja jest robiona po raz pierwszy, to system zapyta czy użyć prostego udostępniania i wybieramy tak. Aby znaleźć te dane na innych komputerach wchodzisz w Moje miejsca sieciowe. Jeżeli udostępniony folder się nie pojawi to po lewej stronie wybierasz Wyświetl komputery grupy roboczej i tam znajdziesz.

Link Cytuj

0

A co z kluczem zabezpieczającym? Czy sam livebox zabezpiecza mi już połączenie? Nie muszę nic instalowac?

Link Cytuj

0

Tak, ja wejdziesz na livebox'a (wpisujesz w adresie przeglądarki 192.168.1.1)  to tam wybierz u góry -> Sieć bezprzewodowa -> Zabezpieczenia -> WPA i w konfiguracji pod spodem wpisujesz własne hasło.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Naprawa, Serwis
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Naprawa, Serwis
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Naprawa, Serwis