|
|
|
Witam, chciałabym się dowiedzieć ile kosztuje u fachowca zainstalowanie od nowa systemu (windows vista) I zainstalowanie niezbędnych programów?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zależy... Każdy powie inną cenę, myślę, że od 50zł. się zacznie. Natomiast instalacja systemu jest operacją typu klikanie 'Dalej...', 'Dalej...', 'Dalej...', 'Dalej...',... Następnie instalowanie programów - i tak Ty mówisz jakich programów potrzebujesz, a 'fachowiec' klika 'Dalej...', 'Dalej...', 'Dalej...',... Osobiście uważałbym to za zbędny wydatek, jednak w moim przypadku to ja zarabiam te 50zł., a nie trację 
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
To zależy też co się rozumie pod określeniem "zainstalowany system". Ja ze względu na profil serwisu zwyczajowo nie rozbię domyślnej instalaji systemu, ale sporo ją optymalizuję już przy pierwszych krokach, po pierwszym uruchomieniu instaluję wszystkie niezbedne łaty producenta i znów OPTYMALIZUJĘ ilość ładowanych aplikacji do grupy niezbędnej i bezpiecznej. Najczęściej instaluję też chociaż 30 dniowy antywirus z firewall by w następnych kilku dniach maszyna była BEZPIECZNA. Dobrym rozwiązaniem jest też od razu po instalacji optymalizacja ułożenia plików statowych i konfiguracyjnych systemu, które właściwie od tego czasu nigdy nie bedą modyfikowane w tak dużym stopniu - to w celu przypieszenia rozruchu. Po moich zabiegach Klient odkrywa swój sprzęt na nowo.
Cena takiej instalacji systemu jest oczywiście wyższa od 50 zł bo i czas poświęcony na instalację często osiąga kilka godzin aktywnej pracy, ale Klient otrzymuje sprzęt gotowy do pracy i zwykle znacznie wydajniejszy niż przy "ustawieniach fabrycznych".
joker28 wyedytował tego posta w dniu 2009-11-09 13:33:09
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Od świeżego systemu po 'optymalizacji' coś zyskujesz? Ile, z 30s do 29s? Plików rozruchowych nie da się 'zoptymalizować', są nieprzenośne i jednolicie ułożone w strukturze dysku. Co do wybrania usług startujących z systemem to Start->Uruchom->msconfig i można wszystko poustawiać. Co innego z optymalizacją komputera, na którym już jakiś czas stoi system i jest on czynnie wykorzystywany.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Nie wyobrażam sobie instalacji systemu bez optymalizacji :) Przecież na świerzej instalacji VIsty trzeba skorygowac błędy wpisów w rejestrze które są. No i na dziędobry defragmentacje bo vista nie jest zbyt udanym systemem :) Wiec w/g mnie samo klikanie dalej, dalej nic nei da jak ktoś chce miec system który długo chodzi a w szczegulności jak to ma byc vista :)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Akacja, dobrze ktoś tam z górnego posta prawi - stawianie ssystemu to tylko klikanie dalej i dalej.
Chcesz to pisz na prv to Ci po kolei powiem co robic i jakie programy instalowac. Szkoda kasy.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Osobiście nie uznaję Visty jako dobry system, więc nikomu go nie instalowałem. Zanim pojawił się Windows 7 zalecałem Windows XP. W miarę upływu czasu ludzie kupują coraz lepsze sprzęty, więc lepszy system niż XP sprawdzi się na dłuższą metę no i polecam 7. olafejs, mówimy o instalacji systemów, a Vista to było tymczasowe rozwiązanie... Nie traktowałbym go zbyt poważnie, a już w ogóle w sytuacji rozmowy o optymalizowaniu.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Po pojawieniu sie Win 7 zdecydowanie polecałbym go :) Szybszy i wydajniejszy:)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ja wyczytałem gdzieś opinię na forum, że tam ciężko z instalacją sprzętu typu plug and play.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
yazeer:ja wyczytałem gdzieś opinię na forum, że tam ciężko z instalacją sprzętu typu plug and play.
Mówisz o Windows 7? Nie zauważyłem takiej przypadłości, wszystko co powinno to bardzo dobrze działa.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
olafejs: Nie wyobrażam sobie instalacji systemu bez optymalizacji :) Przecież na świerzej instalacji VIsty trzeba skorygowac błędy wpisów w rejestrze które są. No i na dziędobry defragmentacje bo vista nie jest zbyt udanym systemem :) Wiec w/g mnie samo klikanie dalej, dalej nic nei da jak ktoś chce miec system który długo chodzi a w szczegulności jak to ma byc vista :) NTFSu się nie defragmentuje, chyba że kosmetycznie. Różnica w wydajności jest praktycznie nie do odczucia.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
netedifice: olafejs: Nie wyobrażam sobie instalacji systemu bez optymalizacji :) Przecież na świerzej instalacji VIsty trzeba skorygowac błędy wpisów w rejestrze które są. No i na dziędobry defragmentacje bo vista nie jest zbyt udanym systemem :) Wiec w/g mnie samo klikanie dalej, dalej nic nei da jak ktoś chce miec system który długo chodzi a w szczegulności jak to ma byc vista :) NTFSu się nie defragmentuje, chyba że kosmetycznie. Różnica w wydajności jest praktycznie nie do odczucia. Niestety nie zgodzę się z Tobą, regularna defragmentacja dysku, zwłaszcza w sytuacji kiedy więcej niż 50% przestrzeni dyskowej jest zajęte zdecydowanie pozwala utrzymać przyzwoitą szybkość pracy dysku. System plików właściwie nie ma znaczenia. Jeżeli jeden plik jest podzielony na wiele oddalonych od siebie miejsc na dysku to aby został on odczytany głowica musi po wszystkich tych sektorach przechodzić. W przypadku systemów, na których jest około 10-15% wolnego miejsca na partycji systemowej, jeżeli nie zadbamy o regularną defragmentację, to z czasem system i programy będą się zauważalnie dłużej otwierać, a fragmentacja niektórych plików może dojść do kilku tysięcy... Może sprawa będzie wyglądać lepiej na szybkich dyskach SSD, nie miałem okazji tego sprawdzić w praktyce.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Wydawanie kasy na instalację systemu w serwisie nie jest najlepszym pomysłem. Szkoda jej na coś co możemy zrobić sami na stronie www.comp-lex.htw.pl opisane jest dokładnie krok po kroku jak zainstalować taki system. Wydrukuj to sobie i do dzieła. Na pewno sobie poradzisz.
sewek4891 wyedytował tego posta w dniu 2010-10-03 22:16:22
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
mbag_eu:yazeer:ja wyczytałem gdzieś opinię na forum, że tam ciężko z instalacją sprzętu typu plug and play.
Mówisz o Windows 7? Nie zauważyłem takiej przypadłości, wszystko co powinno to bardzo dobrze działa.
Tak mówię o siódemce. Brak sterowników - to bardzo duży kłopot dla mnie. Zaletą jest duża przyjrzystość systemu, spore ułatwienia.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A do jakiego sprzętu nie masz sterowników? Z mi wiadomych urządzeń to są to starsze karty muzyczne Creative Live pod PCI
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeśli na stronie producenta nie ma tych sterowników, to może być kłopot z ich uzyskaniem. Spróbuj poszukać ich po PID karty - w menadżerze urządzeń - jeśli żaden sterownik do kamerki nie został odnaleziony - kamerka będzie widniała jako nieznane urządzenia. Otwórz jego właściwości i w zakładce Szczegóły wybierz Właściwości sprzętu. Tam znajdziesz numer PID, spróbuj pogooglować z jego użyciem.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|