|
|
|
Zawsze mnie zastanaiwało po co ludzie ją montuja? Czy komputera nie można do zwykłego kontaktu podłaczyć tylko trzeba jakas listwę filtrująca?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Trzeba powiedzieć,że istnieją listwy filtrujące i przeciwprzepięciowe. Listwy filtrujące mają bardzo prostą konstrukcję – są wyposażone w bezpieczniki topikowe oraz zestaw kondensatorów filtrujących. Bezpieczniki mają za zadanie odciąć napięcie zasilające w sytuacji spięcia . Ale listwy filtrujące nie ochronią komputera przed silnym spięciem. Tutaj będzie lepsza listwa przeciwprzepięciowa, która chroni przed wyładowaniami elektrycznymi, i dużymi skokami napięcia.
Tak więc chyba warto mieć w domu taką listwę, bo nigdy nie wiadomo...
a w czasie burzy, czujesz się bezpieczniej...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Być może bezpieczniej, ale ostrożności nigdy nie za wiele. Dlatego w trakcie burzy powinniśmy mieć wszystko wypięte z sieci. Zarówno komputer, jak i router, modem, swich itp. Nie zapominajmy również o wejściu internetu czyli tzw wejściu WLAN, które też wypadałoby wypiąć (lub wejściu internetowym do modemu po kablu telewizyjnym-antenowym).
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
no dobra, założmy , że ktoś jest uzależniony od komputera. Oprócz listwy filtrującej być może warto w mieć w domu i UPS-a.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ok to czym sie różni UPS od listwy filtrującej?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
UPS posiada wbudowany akumulator, który w razie całkowitego zaniku prądu uaktywnia się i podtrzymuje to co do niego podłączone. Poprzez sterownik w komputerze wyświetlany jest stosowny komunikat odnośnie stanu dostarczanej energii oraz o stanie naładowania akumulatora. Trochę wygląda to tak, jak z baterią w laptopie.
Jeśli chodzi natomiast o granie pod UPS to raczej tego nie widzę, gdyż w grach obciążających sprzęt komputer wykorzystuje dużo więcej prądu, a takie UPS'y standardowo wytrzymują kilka(naście) minut. To z odpaloną grą 2-3 razy krócej
mbag_eu wyedytował tego posta w dniu 2009-11-02 19:23:56
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ostatnio mocno się zdziwiłem tym, że po awarii prądu w biurze i włączeniu się UPSa podtrzymał komputer tylko jakieś 15 minut. Czy to norma?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Tak, generalnie kilkanaście minut to dobry wynik. Ostatnio miałem styczność z UPS'ami, które podtrzymywały do 7 minut taki standardowy biurowy PCet. Można sobie zadać pytanie, dlaczego w takim razie laptopy trzymają przeciętnie 2 godziny, ano dlatego, że każdy ich podzespół jest tworzony z myślą o oszczędności energii i ilości wydzielanego ciepła. A w PC'cie zasilacz 300W to minumum jakie są wsadzane.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a ja wam powiem ze 99% sprzetu niby zabezpieczajacego komputer przed przepieciami - czyli niby listwy przeciwprzepieciowe czy filtrujace - to jest zwykle badziwie ktore nic wam nie pomoze. Pracujac w firmie obslugujacej drukarki do etykiet (dosc czule urzadzenia jesli chodzi o napiecie, porownywalnie do komputerow) w duzej fabryce testowalismy kilkanascie roznych listw, od zwyklych tylko z bezpiecznikiem (o dziwo to sie najbardziej oplaca) przez jakies wyszukane do super ochrony komputerow. Niestety nic nie pomaga i pik 300V albo przelatuje przez listwe niezauwazony albo pali i listwe i zasilacz w drukarce. Nie dajcie sie zwariowac i nie kupujcie listw w marketach czy sklepach typu media-markt bo to jest zwykly syf, nic was nie ochroni. Jak wczesniej wspomnialem zwykla listwa z bezpiecznikiem za kilkanascie zlotych okazala sie najlepsza bo po prostu pali bezpiecznik jak leci za duzy prad. Niestety na skoki napiec to nic nie pomaga. W takich przypadkach jedynym rozwiazaniem sa profesjonalne zabezpieczenia przeciwprzepieciowe ktore mozna kupic tylko w firmach powiazanych z elektryka. Powinny byc oparte na warystorach i byc renomowanego producenta. Niestety takie urzadzenie wytrzyma conajwyzej kilka strzalow i samo sie uszkodzi. Jezeli chcecie sie w jakikolwiek sposob zabezpieczyc przed przykra niespodzianka i nie wydac na to fortuny to lepiej kupic dobrego UPS - zaznaczam DOBREGO a nie taniego - ktory ma uklad filtrujacy. Co do kwestii burz tutaj poprzednik mial racje - najlepiej wyciagnac wtyczke z gniazdka..
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Powiem wam tak. Taka listwa troszkę kosztuje. Ja jestem elektronikiem i sam zrobiłem sobie zabespieczenie które odłącza sieć w przypadku zaniżonego napiecia lub za wysokiego. Sam ustaliłem jakie ma być minimalne napięcie lub max. aby sprzęt sie wyłączył. Oprócz tego po załączeniu urządzenia przez chwilke następuje kontrola sieci a potem załącza sie komp. O filtracji nie wspomnę. Nawet idealnie trzyma częstotliwość sieci odchyłka ok 2%. Oprócz tego są kontrolki iformujące o zaniku napięcia jak i zasilania mojego urządzenia i komputera. Koszt wszystkiego to ok 150 zł. Myślę że warto było dać tych parę groszy więcej niż jakaś listwa. Bo co to zabespieczenie daje jak ma bezpieczniki po 10 A. Poydrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
H2Q11: a co z użytkownikami, którzy nie znają się na elektronice i nie stworzą własnych rozwiązań? Jakie rozwiązanie Ty byś proponował?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
H2Q11:Powiem wam tak. Taka listwa troszkę kosztuje. Ja jestem elektronikiem i sam zrobiłem sobie zabespieczenie które odłącza sieć w przypadku zaniżonego napiecia lub za wysokiego. Sam ustaliłem jakie ma być minimalne napięcie lub max. aby sprzęt sie wyłączył. Oprócz tego po załączeniu urządzenia przez chwilke następuje kontrola sieci a potem załącza sie komp. O filtracji nie wspomnę. Nawet idealnie trzyma częstotliwość sieci odchyłka ok 2%. Oprócz tego są kontrolki iformujące o zaniku napięcia jak i zasilania mojego urządzenia i komputera. Koszt wszystkiego to ok 150 zł. Myślę że warto było dać tych parę groszy więcej niż jakaś listwa. Bo co to zabespieczenie daje jak ma bezpieczniki po 10 A. Poydrawiam
Najtańsza listwa filtrująca kosztuje 20 parę złotych.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
I de facto nic nie daje... Poza funkcją standardowego przedłużacza. Jeśli na fazie są spadki napięcia, przepięcia itp. to na prawdę warto zainwestować w porządną listwę lub UPS.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
to na co zwracać uwagę przy wyborze listwy filtrującej?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Wszystkie listwy antyprzepięciowe to tak na prawdę przedłużacze z bezpiecznikiem i drobnym filtrem, więc kwestia samego bezpiecznika decyduje o jakości zabezpieczenia. Nie warto myślę w "superdrogie" rozwiązania inwestować, listwa od firmy Ever będzie podobnie zabezpieczać jak te za ponad 100zł. Jeśli masz poważne problemy z napięciem i zanikaniem prądu kupuj UPS, jeśli tylko profilaktycznie to zwykła listwa Ever. Mnie kiedyś bezpiecznik przy jakimś przepięciu powstrzymał dalszą propagację (właśnie w listwie Ever).
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|