• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Kurz wewnatrz obudowy

(obserwuj)
yazeer

Odkręciłem dziś obudowę komputera i widok w środku mnie nieco przeraził. W środku sa całe "kępy" kurzy. Czy mogę wziąć odkurzacz i delikatnie to wciągnąć?

Link Cytuj

0

Tak, wręcz powinieneś  oczywiście na odłączonym kablu zasilającym od komputera. Najlepiej wyjmij niektóre części i odkurz je osobno. Wszystko na sucho rzecz jasna 

Link Cytuj

0
zielak233

Kurz jak kurz, można go odkurzyć. Byle przy okazji nie wciągnąć czegoś ważnego.

Link Cytuj

0

Ważne jest również odkurzanie laptopów, gdyż tam kurz jest przyczyną zatorów w układzie chłodzącym, przez co np. procesor może się przegrzewać, a w rezultacie resetować z powodu zbyt wysokiej temperatury. Czasem nazbierany kurz może być przyczyną zwarć itp. 

Link Cytuj

0
ak_acja

a w jaki sposób wyczyścić laptopa? potrzebny jest serwis, czy można to zrobić samodzielnie? (laptop już rok po gwarancji)

Link Cytuj

0

Najlepiej od spodu odkręcić największą klapę i odkurzyć przy radiatorach, wentylatorach i wszędzie tam, gdzie jest kurz. Jeśli odkręcenie jest nie możliwe choćby ze względu na zbyt dużą liczbę śrubek, lub po prostu chce się "połowicznie" rozwiązać problem można przyłożyć rurę odkurzacza do tylnego wywiewu powietrza. Jednak najlepiej zrobić to porządnie.  

Link Cytuj

0

a podpowiedzcie mi jeszczę o tych podkładkach co chłodzą laptoka. Czy to faktycznie spada temperaura? O ile można ją zbić? 

Link Cytuj

0

Jeśli w Twoim laptopie rzeczywiście powietrze wciągane jest od spodu to trochę mogą pomóc, aczkolwiek nie wiele. Może 2-5 stopni. Raczej takie podkładki służą jako tuning optyczny posiadając często ładne podświetlenia 

Link Cytuj

0
nextus666

Co do czyszczenia komputera i jego "zakamarków" w których cięzko dostać odkurzaczem polecam powietrze sprężone w sprayu. Koszt nie dużo wszystko ładnie wydmucha co do laptopa rownież odkurzacz w miejscu gdzie ma wlot i wylot powietrza, nie koniecznie musisz go rozkręcać.

Link Cytuj

0
yazeer

Styki łączycych kablę też moge dym wydmuchac czy raczej tego nie ruszać?

Link Cytuj

0

Też możesz, tylko uważaj, żeby nie wdmuchnąć kurzu w głąb jakiegoś styku. Najlepiej końcówkę kabla (jeżeli się mieści) włożyć w rurę od odkurzacza 

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Naprawa, Serwis
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Naprawa, Serwis
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Naprawa, Serwis