• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Już wkrótce będzie za darmo :)

(obserwuj)
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
qup

Założyłem tą grupę, ponieważ sam jeżdżę 2-letnim autem marki Citroën Jumper 35 L3H2 100

Widzę sporo ofert (w Internecie) z ofertą poniżej 1zł/km - hmmmm

Chciałbym wiedzieć, jak koledzy liczą sobie amortyzację auta, eksploatację, OCP (o ile posiadają?), itd.

Ile kosztuje was przejechany kilometr? Bo czegoś tu chyba nie rozumiem :(

Link Cytuj

0
obuchanicz2009

Witam ja mam mercedesa sprintera max-a ładownosc do 1300kg 2007 rocznik ma przejechane 65tys i nie moge niczego znalezć moze kolega wie gdzie szukac????

co do km to widziałem nawet 92gr/km i 84gr/km  tez co mi równiez wydało sie dziwne 

Link Cytuj

0
Millek

Witam,

Ja mam Citroen Jumpera 2008/2009 r L3H2 120 KM .

Przy założeniu 8000 km / m-c, leasing auta na 5 lat (500 000 km)  koszt kilometra to ok. 0,78 zł netto!

Dlatego krajówka minimum 1,10 zł / km w kółku.

Międzynarodówka minimum 1,40 zł / km ładowny w zależności od kraju (jakie szanse na powrót), opłaty za autostrady i promy doliczam zawsze do pierwszego ladunku bo powroty to zazwyczaj grosze ;) 

OCP 50 000 USD

Standard, którego wszyscy powinniśmy przestrzegać , wierzę że głupcy sami wyginą! ;)

Pozdrawiam

Link Cytuj

0
szansa51

U mnie śmigają sprintery maxy i szlag mnie chce trafić jak czytam te oferty gdzie jakiś baran jedzie 350 km za 340 zł. Panowie to jest wszystko szara strefa, nie opłacają nic i wszystko kasują do łapy a paliwo pewnie z koparki za pół ceny spuszczone dlatego mogą sobie pozwolić na nawet 82 gr/km. Ja jezdze za 1.20/km do 1.60 /km po kraju i powiem ze za 1.20 wysyłać auto z kierowcą to już jest na granicy opłacalności.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
szansa51:

U mnie śmigają sprintery maxy i szlag mnie chce trafić jak czytam te oferty gdzie jakiś baran jedzie 350 km za 340 zł. Panowie to jest wszystko szara strefa, nie opłacają nic i wszystko kasują do łapy a paliwo pewnie z koparki za pół ceny spuszczone dlatego mogą sobie pozwolić na nawet 82 gr/km. Ja jezdze za 1.20/km do 1.60 /km po kraju i powiem ze za 1.20 wysyłać auto z kierowcą to już jest na granicy opłacalności.

To, że przez szarą strefę obniża się po pierwszę atrakcyjność i jakośc usług oraz próg cenowy to się zgadzam. Jak to mozliwe? Otóż jak słusznie zauważyliśce wynika to z niezarejestrowanej działalności. Mając auto zarejestrowane na osobę prywatną ubezpieczenie jest tańsze. Poza tym nie płaci się składek. Co do paliwa. Na Cb nie raz słyszy się, że komuś zostały "oszczędności". Ostatnio w Okolicach Legionowa kolega sprzedawał po niecałe 3 zł za litr.

Link Cytuj

0
qup
Maciej_Czubak:
szansa51:

To, że przez szarą strefę obniża się po pierwszę atrakcyjność i jakośc usług oraz próg cenowy to się zgadzam. Jak to mozliwe? Otóż jak słusznie zauważyliśce wynika to z niezarejestrowanej działalności. Mając auto zarejestrowane na osobę prywatną ubezpieczenie jest tańsze. Poza tym nie płaci się składek. Co do paliwa. Na Cb nie raz słyszy się, że komuś zostały "oszczędności". Ostatnio w Okolicach Legionowa kolega sprzedawał po niecałe 3 zł za litr.

Na Transie - bez zarejestrowanej działalności i bez OCP nie podchodź! - są też niskie stawki. Spedycja już się nauczyła i wszystko serwuje jako doładunek. Potrafią wystawić w rubryce 'auta do 1,5t' ładunek ponad tonę i tylko doładunek - masakra! Właśnie dzięki takim pajacom, co to jeżdżą by jeździć. Od pół roku nie podejmuję żadnych ładunków z Transa - szkoda czasu i nerwów.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

W takim razie pozostaje Ci ogłaszanie się w serwisach lub po prostu szukanie na aukcjach poza Transem. Ciężko, jest walczyć z nieuczciwą konkurencją.  Wydaję się, że jedynym rozsądnym wyjściem jest po prostu zawiązanie długoterminowej współpracy  z firmami spedycyjnymi co pozwoli obniżyc cenę za kurs w ramach zdrowej konkurencyjności

Link Cytuj

0
szansa51

Jednym z czynów nieuczciwej konkurencji jest sprzedawanie usług transportowych poniżej kosztów ich świadczenia w celu odebrania klientów innym firmom transportowym. Za takie działania grozi nawet odpowiedzialność karna, wystarczy więc, że zgłosisz sprawę policji lub prokuraturze.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Trzeba jednak podkreslić, że taka praktyka jest zabroniona dopiero, gdy ma na celu wykluczenie z rynku lub zmniejszenie udziału innych firm. Tak więc gdy np. firma robi wyprzedaż produktów, przecene sezonową to jest to zgodne z prawem. 

Link Cytuj

0
szansa51
Maciej_Czubak:

Trzeba jednak podkreslić, że taka praktyka jest zabroniona dopiero, gdy ma na celu wykluczenie z rynku lub zmniejszenie udziału innych firm. Tak więc gdy np. firma robi wyprzedaż produktów, przecene sezonową to jest to zgodne z prawem. 

A czy notoryczne zaniżanie cen usług transportowych to nie jest zmniejszanie udziału innych firm? Przecież jeśli w moim mieście jest X firm nazwijmy je "transportowych", które wozą za dajmy na to 0,80 zł/km to czy nie zmniejszają mojego udziału w ten sposób na rynku?

Przykład:

Robiąc np. 10000 km miesięcznie wykręcam po 0.80 zł/km 8000 zł. Odjąć od tej kwoty koszt paliwa, kierowcę i jakieś drobne naprawy i inne opłaty, podatki itp .to zostaje około 1000 zł w kieszeni z jednego auta! Ludzie, to ja wolę leżeć w domu i nic nie robić jak mam się za jeden tysiąc zarobku "użerać" z samochodem, kierowcą, przepisami, policją i nie wiadomo z czym jeszcze. Moim zdaniem, minimum to jest 1,20 zł/km i nie powinno się poniżej tej ceny schodzić. A kto jeździ poniżej tej stawki to, SORRY, ale według mnie robi z siebie dziada.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Jeżeli tak postępują to faktycznie jest to nieuczciwa konkurencja. Jednak to nie musi wyglądać tak. W Polsce panuje powszechne przekonanie, że głównym atutem firmy jest niska cena. Z reguły za niską ceną idzie również i niska jakość usług - nie mówiąc już o sprzęcie, którym ten transport się wykonuję. Wystarczy trochęzainwestowąć, podnieśc cenęi reklamować jako jedyne takie na rynku :)

Link Cytuj

0
alus2010

Witam,

wlasnie poruszyliscie Koledzy temat ktorego nie umiem ogarnac...

Dotyczy mnie ten sam problem - STAWKI !!!

Widze na portalach tylko "kolesi" ktorzy Dumni sa ze maja oferte dla Klienta za 80/90 gr. lub tez stawke za godzine pracy 35/40 zl.

Zastanawiam sie tak jak Wy,skad biora na Amortyzacje,OCP i na zycie ???

Przeciez gdybysmy Wszyscy Solidarnie 3mali rowne stawki to Klient mialby do wyboru jedynie! KOLOR auta bo cena bylaby rowna.

Mysle ze oNi nie czytaja,nie zagladaja na takie portale myslac ze ich ten problem nie dotyczy...a my sie zdrowo wk....

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Stawka 80/90 gr za za km jest mozliwa do natomiast przy założeniu, że większośc kurs jadą bez "papieru" tj. bez faktury i rozliczają się na podstawie np. jednego tankowania.

Link Cytuj

0
szansa51

No ok że bez papierów jadą większość kursów. Ale gdyby nawet to przykładowo: do Warszawy z Katowic jest 300 km, w obie strony to już 600 km. Teraz koszt samego paliwa wyniesie ok 300 zł (licząc zużycie paliwa na poziomie (10l/100 km). A jadąc za 0.80 gr/km zarabiam na tej trasie 480 zł. Odjąć teraz koszty TYLKO paliwa, zostaje mi 180 zł!!! To co, ja mam gonić się 600 km czyli jakieś 10 godzin za 180 zł!? No wybaczcie ale to jest jakaś paranoja.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Coraz częściej wybierana jest jakość bez względu na cenę. Warto wykazywać się (jeżeli nie ceną) to właśnie jakością, solidnością i życzliwością ludzką. Takie zachowania w firmie jedoosobowej też świadczą o poziomie usług a zleceniodawcy przywiozujądo nich coraz większą uwagę.

Link Cytuj

0
matialpan

Witam Wszystkich Serdecznie . Przy obecenej cenie ON na poziomie 4..83-4.99 koszt jednego km powinien byc ustalony na poziomie min 1,25-1,40 zl/km tak uważam i tak staram sie liczyc za granicą licze min 0,39 eurocenta za km nawet jesli jade jeszcze na polskim paliwie ( mam znajomego niemca co lata w małym transporcie i liczy 0,55 euro i w niemczech mam robote nonstop bo jest to dla nich tanio) niestety u Nas niektórzy już latają po 0,55 zl ale jak to sie zastanawiam cały czas ja 0,55 to osobowym citroenem co pali 4,5 litra bym sie zastanawiał czy warto jechac a tu w moich okolicach DUCATO PLANDEKA 8 EUROPALET  i cena od 0,55zl chyba nie tedy droga POZDRAWIAM wszystkich i licze ze w koncu zaczniemy jezdzic po min 1,25 z km MATI

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Zatrważające jest , że ceny transportu już nie są tak zróznicowane w zależności od województwa jak kiedyś. W chwili obecnej ceny są bardzo podobne i ciągle są w fazie spadkowej. Jedyna rada aby wyciągnąć biznes z zapaści to po prostu podwyżka cen między innymi podyktowana podwyzką paliwa.

Link Cytuj

0
matialpan

Witam Ponownie wszystkich dzis sie spotkałem z zapytaniem ile kosztuje transport z Białegostoku do wrocławia wiec wiele nie nie myslac a jest około 540 km w jedna ze taki kurs u mnie kosztuje 1300 zł ( odpowiedz była nie cenzuralna ) ale panu ktoś powiedział za przewiezienie dwuch łózek lodówki pralki trocheworków z ubraniami i kilka kartonów  750 zł wiec prawie połowe tego co ja . Niech ktoś mi to wytłumaczy jak to jest możliwe bo jestem chyba deb....m Gorąco pozdrawiam Ludzi w grupie do 1,5t

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Możliwe jest to w przypadku jeżeli ktoś nie jeździ na FV a dorabia i liczy km 70 gr/brutto za km. Faktycznie jest to porażająco niska stawka.

Maciej_Czubak wyedytował tego posta w dniu 2011-03-22 07:18:10

Link Cytuj

0
szansa51

No chyba że ten ktoś miał załatwiony powrót i wziął drugie 750 zł i zarobił o 200 zł więcej niż chciał matialpan  czyli 1500 zł tam i z powrotem. W jakim my kraju zyjemy zeby tak "kombinować"??!! I czego my uczymy klientów?! Kobitka pójdzie do fryzjera i za godzine na fotelu zapłaci 150 zł. ale jakby miała wynająć firmę do przeprowadzki, to za te same 150 zł chciała by zeby jej przewieźć mieszkanie czteropokojowe z Krakowa do Gdanska i jeszcze zeby ze czterech ludzi było w ekipie do noszenia. Dziadostwo, dziadostwo i jeszcze raz dziadostwo. Pozdrawiam i napewno jeszcze wtrącę swoje trzy grosze do rozmowy. 

szansa51 wyedytował tego posta w dniu 2011-03-20 18:56:05

Link Cytuj

0
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Motoryzacja, Transport
  • Off Topic - Wszystko inne...
  • Eksploatacja samochodu - Masz problem z wyborem oleju? Jakie wycieraczki kupić? Wszystko na temat eksploatacji ...
  • Warsztat - Naprawa pojazdów - Masz problem z samochodem- dzielimy sie doświadczeniami, gdzie naprawiac, jak wybrac rzetelny warsztat.
  • Kupno samochodu. - Auto z komisu, z importu, z giełdy, z ogłoszenia.
  • Polskie Drogi - Tutaj zachęcam do umieszczania opisów gdzie są objazdy, budowy nowych dróg itp itd
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia motoryzacyjne i transportowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi motoryzacyjne i transportowe