|
|
|
Czy wśród naszych forumowiczów jest ktoś kto zdawał egzamin na automat?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dziś zdawałam pierwszy egzamin na kategorię B automat.Taki właśnie kurs skończyłam w krakowskiej Autostradzie- na marginesie- bardzo polecam:). Miałam egzamin łączony tzn. teoria i praktyka w jednym dniu.Egzaminator niestety nie był zbyt sympatycznym człowiekiem.Był zaskoczony tym,że ma przeprowadzać egzamin na automatycznej skrzyni i na samochodzie, którego nie zna.Plac zaliczyłam, na mieście zaczęły się problemy bo miałam wrażenie ,że próbuje wybić mnie z rytmu i spotęgować stres uwagami typu: robi to pani bezmyślnie, podnosząc głos i i teksami w stylu kto panią tego nauczył??! Miałam sporego farta bo jechaliśmy trasą która wiele razy przerabiałam z instruktorem.Ostatecznie jakoś opanowałam stres i nie popełniłam żadnego znaczącego błędu, poza dwukrotnym zapomnieniem o włączeniu kierunkowskazu przy skręcie w lewo w rondzie z sygnalizacją więc wynik był POZYTYWNY :))) I to za pierwszym podejściem.Dodam tylko,że na 14 osób ,które doszły do etapu praktyki tzn.zdały teorię: 5 oblało na placu i 6 na mieście.Zdały tylko 3 osoby w tym ja:))) Nie jestem wcale żadnym super kierowcą po prostu myśle ze na automacie łatwiej jest zdać.Na manualu pewnie ze 4 razy musiałabym podchodzić. Pozdrawiam
superhipo wyedytował tego posta w dniu 2010-11-29 20:29:41
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Różnica jest też taka, że w chwili obecnej możesz jeździć tylko na skrzyni automatycznej a nie autami ze skrzynią manualną.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mamy z mężem 2 samochody.Obydwa z automatyczną skrzynią biegów.Nie mam zamiaru jeżdzić na manualach.Prawo jazdy było mi potrzebne ze względów technicznych i w jak najszybszym czasie.Mam trójeczkę maluchów więc prawko to konieczność.A nawet jeżeli kiedyś postanowię zrobić tradycyjne B, to kursów dodatkowych kończyć nie muszę. Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zgadza się. Natomiast nikt nie powiedział, że skrzynia manulana jest trudniejsza. Największy problem na egzaminie to ustapienie pierwszeństwa, parkowanie etc. Nikt nie wskazuje operowania skrzynią jako problem.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mój post nie dotyczył porówniania trudności w jeżdzie automatem oraz na skrzyni manualnej, a jedynie porównania w którym przypadku łatwiej zdać egzamin.Nie mam prawa wypowiadać się,którą skrzynią lepiej,czy łatwiej jeżdzić bo po prostu nie ma doświadczenia na manualach. Ja nie oceniam wyższości jednej nad drugą.Wiem natomiast,że zdawalność na automatach jest większa niż na tradycyjnych skrzyniach.Może to brak doświaczdczenia egzaminatorów w przeprowadzaniu takich egzaminów, może fakt, ze nie ma kamer, istotne jest tez to,ze zdaje się dokładnie na tym aucie, na którym się uczy. Statystyki nie kłamią.Jest gdzieś w necie artykuł na ten tema-t na przykładzie Łódzkiego WORD. O ile zdawalność na manualach była tam na poziomie niespełna 30% to na automatach ponad 50%. Podobnie jest w innych miastach.Pozdrawiam.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Rozumiem, że kurs też robiłeś na automatycznej skrzyni biegów?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Maciej_Czubak:Czy wśród naszych forumowiczów jest ktoś kto zdawał egzamin na automat?
Np. ja.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Czy w takim razie uważasz, że zwykłe prawo jazdy na skrzynię manualną byłoby przydatne teraz? Czy jeździsz tylko automatami i nie przeszkadza Ci to ?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeżdżę własnym samochodem z automatem, więc problem w zasadzie nie istnieje.
Odkąd odebrałem PJ z kodem "78" w maju 2009 dwa czy trzy razy pomyślałem sobie - np. gdy mój samochód był w warsztacie - że gdybym umiał jeździć manualem, to bym pożyczył samochód od ojca (który ma manual). Mam bowiem możliwość pożyczenia tego samochodu w każdej chwili. Inna przyczyna takich myśli to większa dostępność i niższa cena samochodów bez ASB.
Ale niedogodności te nie są na tyle dokuczliwe, aby mi się chciało opanować umiejętność obsługi ręcznej skrzyni biegów.
Czy warto? Uważam, że każda (prawie) wiedza jest dobra, więc na pewno warto by było się obsługi manuala nauczyć.
Ale mi się nie chce :), nie mam takiej potrzeby.
Nie żałuję wyboru - umiem jeździć i jeżdżę, jest to przydatne i przyjemne.
Zakładam, że w przypadku wyższej konieczności i tak bym manualem pojechał, ew. nauczył się tej sztuki mniej boleśnie niż na kursie - bo jeździć już umiem, nie muszę więc opanowywać dwóch umiejętności na raz. A nie posiadam już "małpiej zręczności nastolatka", piąty krzyżyk mi idzie.
Azali zaspokoiłem twą ciekawość?
borys68 wyedytował tego posta w dniu 2010-12-08 10:15:20
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Tak, dziękuję za odpowiedź. Masz zwykłą skrzynię automatyczną, czy sekwencyjną?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mam zwykłą.
Sekwencyjna mnie nie interesuje, bo "tym trzeba wachlować" :)
Chyba, że sekwencyjna będzie miała również tryb w pełni zautomatyzowany, oraz ze zrzuceniem biegu ("knockdown").
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A czy widzisz jakieś wady skrzyni automatycznych? Czy nie uważasz, że te starsze skrzynie były niedopracowane, zrzucały bieg wtedy gdy tego nie chcialeś ?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Trudno mi się wypowiadać o "starych" skrzyniach. Jeździłem prawie rok Laguną 1994 - czy skrzynia Ad4 kwalifikuje się jako "stara"?
Czy a/t w Kii Cyd jest "stara" czy "nowa"?
Przyznaję, że niezbyt rozumiem pytanie - skrzynia redukuje mi biegi - kiedy hamuję do zera, kiedy zwalniam, lub kiedy chcę mocno przyspieszyć ...
borys68 wyedytował tego posta w dniu 2010-12-11 09:15:58
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zarówno kurs jak i egzamin przeprowadzony był na Golfie 4. Co do wad skrzyń automatycznych- nie zauwazyłam, aby gorzej przeskakiwały biegi w starszych samochodach. Jest jednak jeden,ale ogromny mankament tego typu skrzyń.Chodzi o ich awaryjność oraz o koszt naprawy lub wymiany.Ja popełniłam duży błąd bo do nauki kupiłam sobie takie małe coś jak Subaru Vivio 95r.- bardzo rzadkie autko i na moje nieszczęście pożyczyłam na chwilę znajomemu, który nie miał doświadczenia na automatach.Niestety jest po skrzyni, a koszt jej naprawy okazał się prawie taki jak autka. Z manualną byłoby taniej i prościej.Mogłabym kupić na Allegro, wymieniłby mi ją mąz i zmieściłabym się w 600zł. Jak już o tym mowa, to może wie ktoś gdzie niedrogo w Małopolsce można naprawić automatyczną skrzynię? Teraz jezdzę Lancią Lybrą z 2000r. w automacie ,ale wiem na pewno, ze auta nikomu nie pozyczę
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Oprócz większych kosztó naprawy skrzyni dochodzi okresowa wymiana jej podzespołów , że o oleju nie wspomnę. Jednak może skupmy się na zaletach. Jaki jest największy atut skrzyni automatycznych według Ciebie?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Olej w skrzyni wymienia się co 30K - w starych skrzyniach, jak w mojej (byłej) Lagunie.
W nowych - co 60K.
Nic mi nie wiadomo o okresowej wymianie podzespołów w ASB.
Najwieksza zaleta ASB - dla mnie to łatwość i "przyjaznośc " uzyskania PJ.
borys68 wyedytował tego posta w dniu 2010-12-11 19:01:17
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Nowsze skrzynie mają wbudowane szereg czujników zewnętrznych (głownie te zelektronicznym wspomaganiem układów sterowania ) podczas jazdy po mieście sól, woda etc potrafią skutecznie zablokowac mechanizmy i połączenia. Często w skrzyniach tego rodzaju pojawiają się wycieki, liczne osłonki, gumowe połączenia etc moga się po prostu niszczyć.
Maciej_Czubak wyedytował tego posta w dniu 2010-12-13 07:25:05
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Maciej_Czubak:Nowsze skrzynie mają wbudowane szereg czujników zewnętrznych (głownie te zelektronicznym wspomaganiem układów sterowania ) podczas jazdy po mieście sól, woda etc potrafią skutecznie zablokowac mechanizmy i połączenia. Często w skrzyniach tego rodzaju pojawiają się wycieki, liczne sołonki, gumowe połączenia etc moga się po prostu niszczyć.
Wszystko co piszesz, to dla mnie nowość.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Niestety skrzynie automatyczne zapewniają wygodę choć nieco więcej kosztuje ich eksploatacja. W gruncie rzeczy jeżeli się dba o nią to wymieniając olej i raz na raok sprawdzając jej stan techniczny nie będzie problemu. Istotne aby nie bagatelizować żadnego niepokojącego objawu jak np. luzy przy dodawaniu gazu.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|