• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Jakie prawo jazdy żeby jeździć quadem?

(obserwuj)
Jakie prawo jazdy jest potrzebne żeby jeździc quadem pod drogach publicznych?

Link Cytuj

0
Nie wiem jakie jest wymagane ale wiem ze nasze wspaniałe państwo ma w plannach całekiem nową kategorie własnie dla quadów.

Link Cytuj

0
To zalezy jak jest zarejestrowany quad. Jezeli jako pojazd samochodowy to wystarczy prawko b1.

Link Cytuj

0
Z tym prawem jazdy B1 jest chyba podobnie ja z prawem jazdy na Smarta.. Na niego też chyba można wspomnianą kategorię...

Link Cytuj

0
Nie wiem jak jest ze smartem, ale quadem faktycznie mozna jezdzić na B1.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

W zalezności od pojemności silnika potrzebujemy kategorię b lub B1. Aby poruszać się po drodze quad musi być zarejestrowany i oczywiście ubezpieczony. Kierowanie quadem bez określonych uprawnień skutkuje mandatem w kwocie 500 złotych.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_deleted_account:
Jakie prawo jazdy jest potrzebne żeby jeździc quadem pod drogach publicznych?

A czy uważacie , że prawo jazdy dla osób poniżej 18 roku życia to dobry pomysł?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak:

A czy uważacie , że prawo jazdy dla osób poniżej 18 roku życia to dobry pomysł?

Tak, to świetny pomysł. Rodzice dzięki temu nie muszą wozić "dziecka", tylko dziecko się samo wozi.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Rozumiem, że jesteś przeciwnikiem takiego rozwiązania. Proszę zauważ, na to w jaki sposób poradzono sobie z takimi kierowcami np. w USA- tam dziecko od 16 roku życia może prowadzićauto pod opieką osoby powy żej 21 roku życia. Nie może też przekrać dopuszczalnych prędkości, łamać przepisów etc. W przypadku kontroli jest surowo karany.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak:

Rozumiem, że jesteś przeciwnikiem takiego rozwiązania. 

Wprost przeciwnie, jestem zwolennikiem. Mam zamiar synowi, gdy dorośnie (obecnie 11 lat), za 4-5 lat kupić LIgiera/Microcara i niech jeździ.

Mam też pasierba, który się załapał na PJ od 17-tego roku życia - patrząc na niego za kółkiem nie mam oporów wobec PJ przed 18-tką ...

Maciej_Czubak:

Proszę zauważ, na to w jaki sposób poradzono sobie z takimi kierowcami np. w USA- tam dziecko od 16 roku życia może prowadzićauto pod opieką osoby powy żej 21 roku życia. Nie może też przekrać dopuszczalnych prędkości, łamać przepisów etc. W przypadku kontroli jest surowo karany.

Szczegółowe rozwiązania zależą od stanu - od 14 i pół do 18-tu.

Tu masz ładną tabelkę - masz tu trzy kategoria - pełne PJ, ograniczone oraz próbne (z jeszcze większymi ograniczeniami)

http://en.wikipedia.org/wiki/Driver's_license_in_the_United_States

Popieram różne ograniczenia dla nieletnich. Takich jak np. jazdę z dorosłym i/lub bez innych małolatów. Stąd też miedzy innymi biore pod uwagę Microcar - jest dwu-osobowy. Do tego godzinę policyjną dla małoletnich kierowców. Oraz jak najbardziej popieram bezwzględność w karaniu - "dwa wykroczenia przeciwko ograniczeniom dla młodocianych kierowców? No to do zobaczenia na egzaminie na B po 18-tym roku życia ... "

borys68 wyedytował tego posta w dniu 2011-05-13 07:51:28

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Niestety kary dlakieorwców poniżej 18 roku życia powinny być bezwzględne i szczególnie bolesne. Biorąc pod uwagę rzadkie kontrole policyjne w porównaniu z USA taka kara to konieczność gdyż inaczej nie odstraszałaby młodocianych.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Motoryzacja, Transport
  • Off Topic - Wszystko inne...
  • Eksploatacja samochodu - Masz problem z wyborem oleju? Jakie wycieraczki kupić? Wszystko na temat eksploatacji ...
  • Warsztat - Naprawa pojazdów - Masz problem z samochodem- dzielimy sie doświadczeniami, gdzie naprawiac, jak wybrac rzetelny warsztat.
  • Kupno samochodu. - Auto z komisu, z importu, z giełdy, z ogłoszenia.
  • Polskie Drogi - Tutaj zachęcam do umieszczania opisów gdzie są objazdy, budowy nowych dróg itp itd
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia motoryzacyjne i transportowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi motoryzacyjne i transportowe