• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Rozgrzewanie diesla

(obserwuj)
yazeer

Zawszę w zimę przed jazdą byłem nauczony , że włączam samochód i czekam aż chwilę pochodzi. Podobno jest to zdrowe dla silnika. Poza tym starałem się go w początkowej fazie nie przeciążać. W tych nowych dieslach jest to podobno zbędne. Nie trzeba go juz przepalac. To prawda?

Jakie są inne sposoby na szybkie przygotowanie do jazdy?

Link Cytuj

0

w tych nowych dieslach już nie trzeba. Wsiadasz i raczej mozesz już jechac w miarę normalnie. Wiadome jest oczywiście , że aby auto działało na 100% swoich mozliwości to musi być odpowiednie smarowanie i temperatura w silniku.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Aby dieslel poprawnie pracował musi być po pierwsze rozgrzany a po drugie silnik musi mieć dobre smarownanie. 

Im szybciej rozgrzewasz silnik tym dochodzi w nim do większych sił związanych z nierównomiernym rozgrzewaniem i rozszerzalnością cieplną- tak więc nie katuj na zimnym, raczej spokojnie odpal i poczekaj chwile.

Jeżeli gęsty olej smaruje nieobciążony silnik to nic mu się nie dzieje. Gorzej jeżeli ten gęsty olej nagle musi smarować wielokrotnie bardziej obciążony silnik

Link Cytuj

0
yazeer

A czy na zimę powinno sięlać jakiś specjalny olej do silników beznyny/diesla?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Nie praktykuje się wymiany oleju na zimę. Musisz jednak pamiętać, że olej przy niskich temperaturach gęstnieje. Skutkiem tego jest jego wolnejsze rozporwadzenie i smarowanie. Dlatego tak istotne jest aby podczas zapalania auta poczekać chwilę ąz olej rozporwadzi się po wszystkich elementach.

Link Cytuj

0
zielak233

Moim zdaniem rozgrzanie silnika po uruchomieniu poprzez kilku-kilkunastoseknudową pracę na biegu jałowym jest jaknajbardziej korzystne dla niego i z tego tytułu widzę wiećej zalte niżwad. Dlatego nawet jeśli słyszę, że nie trzeba to uważam, że można i warto.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Ja również jestem tego zdania i także polecam chwilową pracę na biegu jałowym.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak:

Uściślając - to ile taka chwila powinna trwać?

Link Cytuj

0
zielak233
_lukrecjusz_:
Maciej_Czubak:

Ja, tak jak pisałem wczesniej, czekam kilka, do kilkunastu sekund. Chodzi tylko o to aby silnik bez obciążeń "się rozkręcił", olej sie trochę przemieszał. Nic wielkiego, ale moim zdaniem robi różnicę.

Link Cytuj

0
zielak233:
_lukrecjusz_:
Maciej_Czubak:

Ja, tak jak pisałem wczesniej, czekam kilka, do kilkunastu sekund. Chodzi tylko o to aby silnik bez obciążeń "się rozkręcił", olej sie trochę przemieszał. Nic wielkiego, ale moim zdaniem robi różnicę.

a to sorki, nie doczytalem, ze juz bylo to podane. Tyle to tez zawsze czekam. Myslalem ze chodzi bardziej o kilka minut.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Osobiście oczekuję do 30 sek w lato oraz do 60 w zimę.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Motoryzacja, Transport
  • Eksploatacja samochodu - Masz problem z wyborem oleju? Jakie wycieraczki kupić? Wszystko na temat eksploatacji ...
  • Warsztat - Naprawa pojazdów - Masz problem z samochodem- dzielimy sie doświadczeniami, gdzie naprawiac, jak wybrac rzetelny warsztat.
  • Kupno samochodu. - Auto z komisu, z importu, z giełdy, z ogłoszenia.
  • Polskie Drogi - Tutaj zachęcam do umieszczania opisów gdzie są objazdy, budowy nowych dróg itp itd
  • Bezpieczeństwo. - Temat poświęcony bezpieczeństwu na drogach.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia motoryzacyjne i transportowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi motoryzacyjne i transportowe