|
|
|
Wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie brytyjskiej firmy ubezpieczeniowej sugerują, że podczas choroby nie powinniśmy prowadzić samochodu.
Badania przeprowadzono na symulatorze. Okazało się, że kierowcy odczuwający silne objawy grypy o 10 procent wolniej niż normalnie reagują na sytuacje na drodze. Przy prędkości ponad 90 km/h oznacza to, że zaczynają hamować, mniej więcej, dwa metry później niż normalnie.
¬ródło: http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/masz-katar-to-jakbys-pil,1252636,415
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Równie dobrze możemy powiedzieć, iż jedząc batony , które także zawierają substancje alkoholopodobne tak samo sięczujemy. Oczywiście gdy jesteśmy chorzy mamy osłabioną percepcję , ale bez przesady. Nie uwierzę, że czujemy się jak gdybyśmy pili......
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Maciej_Czubak:Równie dobrze możemy powiedzieć, iż jedząc batony , które także zawierają substancje alkoholopodobne tak samo sięczujemy. Oczywiście gdy jesteśmy chorzy mamy osłabioną percepcję , ale bez przesady. Nie uwierzę, że czujemy się jak gdybyśmy pili......
Czy uważacie, że podczas choroby nie powinno się prowadzić auta?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
To chyba może nawet mniej być powodowane samą chorobą, a bardziej lekami. Bo ja po sobie widzę, że jak wezmę coś na ból głowy (innego niż polopiryna) to jestem właśnie taka zdezorientowana i wolniej zbieram myśli.
I z tego co słyszałam to też chyba niektóre leki antyalergiczne mogą dawać podobne efekty.
Ale choroba też to chyba może być - bo jak np. boli Was mocno głowa, to też trochę inaczej się reaguje na określone sytuacje.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zapewne reakce psychomotoryczne są nieco opóxnione, myślę, że w przypadku bołu głowy to nie będzie miało tak wielkiego znaczenia jak np. w pzypadku "łyknięcia" antybiotyku czy innych silnych leków.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Na niektórych lekach nawet pisze, czy można, czy nie można po nich prowadzić samochodu.
A ciekawe, czy jak się bierze takie leki oznakowane jako te upośledzające zdolność do prowadzenia pojazdu i się spowoduje wypadek, to czy sąd albo policja też bierze to pod uwagę i zwiększa karę.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Myślę, że może mieć to wpływ na wymiar kary.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|