• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Zmiany w punktacji ;)

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona

Więcej punktów m.in za gadanie przez fona podczas jazdy, za brak pasów, przewożenie dziecka bez fotelika, nie przestrzeganie przepisów wobec pieszych. Więcej o zmianach można przeczytać w linku: moto.onet.pl/1653898,1,latwiej -o-punkty-za-kolkiem,artykul.h tml

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Czy Waszym zdaniem zaostrzeżnie przepisów i zwiększenie ilości punktów za wykroczenia to dobre rozwiązanie ?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

za takie wykroczenia tak. Głównie za te wykroczenia wobec pieszych. Natomiast za komórkę, pasy i za fotelik już chyba nie. Wiem, że to ze względu na bezpieczenstwo, ale też nie jest to znau aż tak niebezpieczne, żeby płacić za niedostosowanie się jak za zboże.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Być może w surowym karani jest metoda na naukę przepisowej jazdy. A jaki inny pomysł proponujesz na to aby kierowcy przestrzegali przepisy ?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
Maciej_Czubak:

Być może w surowym karani jest metoda na naukę przepisowej jazdy. A jaki inny pomysł proponujesz na to aby kierowcy przestrzegali przepisy ?

Kampanie uświadamiające. Bo patrzcie - za jazdę po alkoholu kara jest naprawdę dotkliwa (i oczywiście bardzo dobrze), bo i zabranie prawka, i kara więzienia, a jednak ciągle się słyszy, że znów tyle ludzi złapała policja na jeździe po pijaku. Czyli nawet taka kara na ludzi nie działa.

Więc może warto by było wrócić do tych kampanii które były w tv i pokazywały jakie mogą być skutki takiej głupoty.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

A może po prostu dobrym wyjściem byłoby obowiązkowe wyposażenie auta w alkomat ? Wielu ludzi, którzy jeżdża autem są po prostu wczorajsi i nie mają mozliwości sprawdzenia ile tak naprawdę promili mają.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

to też byłoby wyjście, tylko, że dobre alkomaty są bardzo drogie, a te tańsze fałszują wyniki. tzn tak słyszałam.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Sytuacja bardzo podobna to tej, kiedy wprowadzano obligatoryjne kasy fiskalne dla Taxówkarzy. Myślę, że w takiej sytuacji należałoby certyfikować urządzenia przez np  Urząd Miar i Wag.

Link Cytuj

0

No dobra, ale jak nie piję, to czemu mam płacić za alkomat?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Przepisy należy dostosować do całości społeczeństwa. Być może nie przyda się bezpośrednio Tobie a Twojemu znajomemu etc.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Nie no, to fakt z tym co napisał Lukrecjusz. Nie mozna zakładać, że wszyscy kierowcy to przestępcy i każdy ma kupić alkomat.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:

Nie no, to fakt z tym co napisał Lukrecjusz. Nie mozna zakładać, że wszyscy kierowcy to przestępcy i każdy ma kupić alkomat.

Nikt by nie zakadał, że każdy kierowca to przestępca. Sam fakt posiadania alkomatu nie czyni z Ciebie pijaka. Równie dobrze można powiedzieć, że skoro wozimy apteczki w autach to będziemy powodować tylko wypadki na drodze :)

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak:
_kasiuuula_:

Nikt by nie zakadał, że każdy kierowca to przestępca. Sam fakt posiadania alkomatu nie czyni z Ciebie pijaka. Równie dobrze można powiedzieć, że skoro wozimy apteczki w autach to będziemy powodować tylko wypadki na drodze :)

porównanie niezbyt trafione, jak dla mnie. Ale zostawmy to.

Co byście powiedzieli na obowiązek posiadania kół zimowych? tak, czy nie?

U mnie w firmie są, ale gadałem z kolesiem, co jeżdzi jako dostawca i jeżdzi na letnich. Nie z własnego widzimi sie, a z powodu takiego, że w jego firmie nie mają tylu kompletów zimówek, żeby na wszystkie auta starczyło. Ostatnio wpadł w poślizg.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

z tymi zimówkami to ja nie wiem, bo coś mi się kojarzy, że mój brat mówił, że są nie tylko opony letnie i zimowe, ale że niektórzy mają uniwersalne. Więc jak są też uniwersalne, to chyba już nie trzeba wtedy zimówek.

A opona ma duży wpływ na bezpieczeństwo?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

jestem przeciwnikiem takich opon. Juz pomijam dużo szybsze zużycie takich gum, ale najważniejsza sprawa jest taka, że trzymanie w zimie na takich oponach jest bardzo słabe. Uwierz mi , że lepiej zainwestować te 600 zł w nowe opony a być może uratują Ci życie....

Link Cytuj

0
zielak233

Mocne - opony ratujące życie. Nie byłbym aż takim optymistą. A co do samej jakości. Z punktu widzenia funkcji opon zimowych i w kontekście czynnika jaki wpływa na te funkcje uważam, że opony uniwersalne nie sa złym rozwiązaniem. Oczywiście trzeba się liczyć z szybszym ich zużyciem w trakcie użytkowania w okresie letnim, ale odnosząc to chocby do kosztów sezonowych wymian opon to też jakoś tam się to zwraca. Niemniej jednak, jak sama nazwa wskazuje jest to rozwiązanie pośrednie i jeśli ktoś robi dużo km to lepiej mieć dwa komplety opon.

Link Cytuj

0
zielak233

A co do zmian w punktacji i karach za wykroczenia. Uważam, ze jeśli nie będzie w końcu poczucia nieuchroności kary to żadne kary nie będą skuteczne.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
zielak233:

A co do zmian w punktacji i karach za wykroczenia. Uważam, ze jeśli nie będzie w końcu poczucia nieuchroności kary to żadne kary nie będą skuteczne.

ale jak wprowadzić tą nieuchronnośc kary? zwiększyć liczbę policjantów?

Link Cytuj

0
zielak233
_kasiuuula_:
zielak233:

ale jak wprowadzić tą nieuchronnośc kary? zwiększyć liczbę policjantów?

Jak widzę pracę policjantów to nie sądzę aby potrzeba zwiększania ich ilość byłą iększa a raczej jakości ich pracy. Ile razy to widzę jak radiowóz przejeźdża bez reakcji obok źle zaparkowanych pojazdów. Albo nie reaguję na dziwne manewry kierowcó na skrzyżowaniach. W mieście jest cała masa wykroczeń, które możnaby cały dzień wyłapywać, ale Oni woląstać za krzakami poza miastem i tak sięupajać swoimi łapankami.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

To w takim razie jaki masz pomysł, żeby poprawić jakość ich pracy? Bo zgadzam się z Toba, że nie zawsze reagują, tak jak powinni.

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Motoryzacja, Transport
  • Eksploatacja samochodu - Masz problem z wyborem oleju? Jakie wycieraczki kupić? Wszystko na temat eksploatacji ...
  • Warsztat - Naprawa pojazdów - Masz problem z samochodem- dzielimy sie doświadczeniami, gdzie naprawiac, jak wybrac rzetelny warsztat.
  • Kupno samochodu. - Auto z komisu, z importu, z giełdy, z ogłoszenia.
  • Polskie Drogi - Tutaj zachęcam do umieszczania opisów gdzie są objazdy, budowy nowych dróg itp itd
  • Bezpieczeństwo. - Temat poświęcony bezpieczeństwu na drogach.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia motoryzacyjne i transportowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi motoryzacyjne i transportowe