• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Stop wysokim cenom paliw! - petycja

(obserwuj)

Na stronie taniepaliwo.motofakty.pl  dostępna jest petycja przeciwko wysokim cenom paliw.

taniepaliwo.motofakty.pl/petyc ja

Podpisujcie.

Innej szansy na zahomawanie cen chyba nie ma.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_lukrecjusz_:

Na stronie taniepaliwo.motofakty.pl  dostępna jest petycja przeciwko wysokim cenom paliw.

taniepaliwo.motofakty.pl/petyc ja

Podpisujcie.

Innej szansy na zahomawanie cen chyba nie ma.

Podpisane. Chociaż uważam, że niezawiele zdziałamy - lobby paliowowe jest aktywne w całej Europie, z uwagi na topniejąca zapasy Ropy naftowej cena będzie szybować w górę do czasu wynalezienia alternatywnej metody napędzania silników. Poza tym ceny w Europie i tak są wyższe niż w Polsce.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

dam linka tacie i bratu to na pewno chetnie podpiszą. To już jest mega przesada, dzisiaj przechodziłam koło stacji Orlenu, a tam juz przeszło 5,50 za litr ON.

Kiedyś tutaj na forum był link do stronki gdzie można było prównać ceny paliw w róznych krajach. Ma ktoś tego linka?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Link Cytuj

0

już się szykuje kolejna podwyżka cen paliw, więc spokojnie nie tylko dogonimy, ale i przegonimy inne kraje (patrzyłem na ten cennik podany w linku).

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Kolejna podwyżka??? ale czemu? Przecież jak znów benzyna pójdzie w górę to znów wszystko podrożeje.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Ceny idą w górę z uwagi na panujący kryzys, groźbę wyczerpania światowych złóż ropy, wojny Afganistanie, niepewną sytuację w Libi etc. Powodów jest dużo i niestety dopóki ludzkość nie znajdzie lepszego sposobu napędzania pojazdów jesteśmy skazani na  ropę naftową.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a co Pan myśli o tych autach napędzanych elektrycznie? myśli Pan, że to się przyjmie?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:

a co Pan myśli o tych autach napędzanych elektrycznie? myśli Pan, że to się przyjmie?

Myślę, że w dobie kończących się zapasów ropy naftowej jest to dobra alternatywa dla tego właśnie źródła napędzania samochodów. Po pierwszę jest to w miarę tani sposób a po drugię bardzo ekologiczny. Na razie gownymi barierami rozwoju tego rodzaju napędu jest skromne zainteresownaie producentów takimi auta jak i brak poparcia inicjatywy wśród polityków.

Link Cytuj

0

skoro jest to przyszlościowe, skąd takie małe zainteresowanie producentów?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_lukrecjusz_:

skoro jest to przyszlościowe, skąd takie małe zainteresowanie producentów?

Osobiście mam na to swoje wytłumaczenie. Po pierwszę wynika to z niechęci do rozwoju takiego konceptu auta - auta napędzane tradycyjnie są "droższe" w eksploatacji - wystarczy przeliczyć jak bardzo kierowcy napychają kieszenie wielkich potentatów ropy naftowej .Po drugie nie ma zbyt dużego zainteresowania społecznego tego rodzaju projektem. Po trzeci brak jest silnego lobby w instytucjach stanowiących prawo.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
Maciej_Czubak:

Po drugie nie ma zbyt dużego zainteresowania społecznego tego rodzaju projektem.

Myślę, że to daletego, że bardzo mało się o tym mówi. Właściwie chyba mało kto wie, jakie są korzyści, jaką szybkość auto tak napędzane może uzyskać, co jaki czas trzeba auto ładować, czy cena prądu rzeczywiście nie będzie prówynywana z ceną paliw. Ja np. nie znam odpowiedzi na te pytania.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:
Maciej_Czubak:

Po drugie nie ma zbyt dużego zainteresowania społecznego tego rodzaju projektem.

Myślę, że to daletego, że bardzo mało się o tym mówi. Właściwie chyba mało kto wie, jakie są korzyści, jaką szybkość auto tak napędzane może uzyskać, co jaki czas trzeba auto ładować, czy cena prądu rzeczywiście nie będzie prówynywana z ceną paliw. Ja np. nie znam odpowiedzi na te pytania.

Można tylko się domyslać, że takie prąc będzie obciążony dodatkowymi opłatami: akzycja, podatek na budowędróg etc.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Braliście udział w tym proteście, co był niedawno w wielu miastach? polegał na nieprzekraczaniu prędkości powyżej 40 km i tankowaniu na stacjach benzynowych za 1 zł.

Protestujący grożą, że jak ceny dalej będą rosnąć, to zablokują drogi przed Euro 2012. I ja im się nie dziwię. W którejś gazecie widziałam porównanie ile litrów paliwa można kupić w jakim kraju za jaką pensję. Byliśmy w zestawieniu na 2 miejscu od końca!!!

I jeszcze jedno co do tego protestu - policja podobno bardzo na nim skorzystała. Zamiast podejść ze zrozumieniem, to wlepiali mandaty. Ja wiem, że to ich praca, ale to był jeden dzień. Uważam, że mogli trochę przymknąć oko. W końcu sami też są kierowcami. No chyba, że załatwiają swoje sprawy służbowymi autami i im wisi po ile jest benzyna...

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:

Braliście udział w tym proteście, co był niedawno w wielu miastach? polegał na nieprzekraczaniu prędkości powyżej 40 km i tankowaniu na stacjach benzynowych za 1 zł.

Protestujący grożą, że jak ceny dalej będą rosnąć, to zablokują drogi przed Euro 2012. I ja im się nie dziwię. W którejś gazecie widziałam porównanie ile litrów paliwa można kupić w jakim kraju za jaką pensję. Byliśmy w zestawieniu na 2 miejscu od końca!!!

I jeszcze jedno co do tego protestu - policja podobno bardzo na nim skorzystała. Zamiast podejść ze zrozumieniem, to wlepiali mandaty. Ja wiem, że to ich praca, ale to był jeden dzień. Uważam, że mogli trochę przymknąć oko. W końcu sami też są kierowcami. No chyba, że załatwiają swoje sprawy służbowymi autami i im wisi po ile jest benzyna...

Oczywiście jestem za taką formą manifestacji i przyłączam się do prostestu wielu tysięcy innych kierowców. Wiem, jednak, że przyczyna wysokich cen paliw leży w UE oraz w rękach wielkich potenatów naftowych. Zgodnie z ustawą miister może podjąć decyzję tylko o czasowym zmniejszeniu stawki akcyzy.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak:
_kasiuuula_:

Oczywiście jestem za taką formą manifestacji i przyłączam się do prostestu wielu tysięcy innych kierowców. Wiem, jednak, że przyczyna wysokich cen paliw leży w UE oraz w rękach wielkich potenatów naftowych. Zgodnie z ustawą miister może podjąć decyzję tylko o czasowym zmniejszeniu stawki akcyzy.

Protest popieram. I dobre i czasowe obniżenie akcyzy. Gdzies o uszy mi się obiło, że przy takich cenach ropy, jej transportu itd koszt litra to 2,5zł. reszta to akcyza, podatek drogowy, podatki i podatki od podatków.

Link Cytuj

0
zielak233

Co do cen paliw to uważam, że nie byłyby one problemem gdyby i poziom naszych zarobków równał do Europy. A tak to mamy dysproporcje i ceny wydają się nam wysokie.

Jesli chodzi o auta elektryczne to nie jest tak kolorowo, bo proszę zauważyć, że ten prąd, z którego miałyby być one zasilane też musi być jakoś wytworzony. A w przypadku Polski to w 99% pochodziłby on ze źródeł nieodnawialnych (węgiel albo ropa). Więc nie chodzi tu tylko o popularność tego typu rozwiązań. Myśle, że na dzień dzisiejszy realną i coraz bardziej widoczną alternatywą są pojazdy hybrydowe. O napędach alternatywnych mógłbym gadać godzinami.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Motoryzacja, Transport
  • Eksploatacja samochodu - Masz problem z wyborem oleju? Jakie wycieraczki kupić? Wszystko na temat eksploatacji ...
  • Warsztat - Naprawa pojazdów - Masz problem z samochodem- dzielimy sie doświadczeniami, gdzie naprawiac, jak wybrac rzetelny warsztat.
  • Kupno samochodu. - Auto z komisu, z importu, z giełdy, z ogłoszenia.
  • Polskie Drogi - Tutaj zachęcam do umieszczania opisów gdzie są objazdy, budowy nowych dróg itp itd
  • Bezpieczeństwo. - Temat poświęcony bezpieczeństwu na drogach.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia motoryzacyjne i transportowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi motoryzacyjne i transportowe