• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

trąbienie

(obserwuj)
_kasiuuula_

Często słyszycie na ulicy trąbienie? Czy jest Waszym zdaniem oznaką braku kultury?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Po pierwszę nalezy podkreślić, iż zgodnie z art. 29 ust 2 Pord.
Zabrania się:
1) nadużywania sygnału dźwiękowego lub świetlnego,
2) używania sygnału dźwiękowego na obszarze zabudowanym, chyba że jest to konieczne w związku z bezpośrednim niebezpieczeństwem,
3) ostrzegania światłami drogowymi w warunkach, w których może to spowodować oślepienie innych kierujących.

Po drugie zależy od tego w jakiej sytuacji klakson zostanie użyty. O jakich przypadkach mówisz?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Mówię ogólnie, a nie o konkretnych przypadkach. Po prostu często słyszę trąbienie, jak ktoś się zagapi na światłach. Ale z drugiej strony jak w tv oglądam filmy z innych miast to u nas wydaje się, że jest z tym trąbieniem bardzo spokojnie.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:

Mówię ogólnie, a nie o konkretnych przypadkach. Po prostu często słyszę trąbienie, jak ktoś się zagapi na światłach. Ale z drugiej strony jak w tv oglądam filmy z innych miast to u nas wydaje się, że jest z tym trąbieniem bardzo spokojnie.

To raczej zwyczjowa forma "popędzania" kierowców. Niestety niezgodna z prawem.

Link Cytuj

0

Nie, no ja bym nie powiedział, że to z braku kultury. najczęściej trąbi się jak ktoś zaczyna zajeżdżać drogę i nie widzi w lusterku, że coś jedzie, albo jak się kierowcy na światłach przyśnie.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_lukrecjusz_:

Nie, no ja bym nie powiedział, że to z braku kultury. najczęściej trąbi się jak ktoś zaczyna zajeżdżać drogę i nie widzi w lusterku, że coś jedzie, albo jak się kierowcy na światłach przyśnie.

Oczywiście w ten sposób kierowcy wyrażają swój brak kultury , jednak warto zastanowić się jak przeciwdziałać takim sytuacjom. Zachęcam do rozmowy.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a na Was jak ktoś trąbi to najczęsciej z jakich powodów? i co wtedy robicie?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:

W takich sytuacjach najważniejsze jest zachowanie "zimniej krwi" , nie ma sensu panikować i zjeżdząc. Wystarczy trzeźwo pomyśleć i w razie naszej winy przeprosić.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_:

Ja nic nie robię. patrzę tylko co za baran (za przeproszeniem) na mnie trąbi. A kiedy najczęściej? - na skrzyżowaniu, gdy coś zatamuje ruch i nie mam jak na nie wjechać. Ja widzę, że nie mam gdzie podjechać bo pasy zajęte i dlatego stoję mimo zielonego światła, a ci z tyłu myślą, że mi się przysnęlo.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a stresuje Cię to? czy masz w nosie, że trąbią?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:

Wydaję mi się, że jedyną pożądaną reakcją w takich przypadkach jest opanowanie i trzeźwe myślenie. Wielu kierowców w takich sytuacjach traci "głowę" i zaczyna chaotycznie, niebezpiecznie manewrować. Spokój i opanowanie.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak:
_kasiuuula_:

Wydaję mi się, że jedyną pożądaną reakcją w takich przypadkach jest opanowanie i trzeźwe myślenie. Wielu kierowców w takich sytuacjach traci "głowę" i zaczyna chaotycznie, niebezpiecznie manewrować. Spokój i opanowanie.

Dokładnie tak. Nie ma co się stresować, tylko szybko spojrzeć o co chodzi. Na pewno nie hamować od razu z całą siłą, ani bezmyślnie zjeżdzać na bok.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

A czy spotkaliście się kiedykolwiek z sytuacją bardziej niebezpieczną tj, agresywną reakcją innego kierowcy na drodze ? Jeżeli tak to zachęcam do wypowiedzi.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Motoryzacja, Transport
  • Eksploatacja samochodu - Masz problem z wyborem oleju? Jakie wycieraczki kupić? Wszystko na temat eksploatacji ...
  • Warsztat - Naprawa pojazdów - Masz problem z samochodem- dzielimy sie doświadczeniami, gdzie naprawiac, jak wybrac rzetelny warsztat.
  • Kupno samochodu. - Auto z komisu, z importu, z giełdy, z ogłoszenia.
  • Polskie Drogi - Tutaj zachęcam do umieszczania opisów gdzie są objazdy, budowy nowych dróg itp itd
  • Bezpieczeństwo. - Temat poświęcony bezpieczeństwu na drogach.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia motoryzacyjne i transportowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi motoryzacyjne i transportowe