• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

najbezpieczniejsze auta

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
ak_acja

Witam,

chciałabym się dowiedzieć jakie auta w przystępnym przedziale cenowym uważane są za najbezpieczniejsze? Mam na myśli auta używane do około 20 tysięcy.

I drugie pytanie: jakie czynniki bierze się pod uwagę w badaniach nad bezpieczeństwem auta?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
ak_acja:

Witam,

chciałabym się dowiedzieć jakie auta w przystępnym przedziale cenowym uważane są za najbezpieczniejsze? Mam na myśli auta używane do około 20 tysięcy.

I drugie pytanie: jakie czynniki bierze się pod uwagę w badaniach nad bezpieczeństwem auta?

Jakiego auta poszukujesz, do miasta? Czy będziesz podróżowała sama czy z rodziną? Zależy Ci na oszczędnym silniku czy na nieco bardziej żwawym ?

Link Cytuj

0

mi się o uszy obiło, że Volviaki są uważane za najbezpieczniejsze. Ale czy wszystkie, czy tylko nowe - nie wiem.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Holowanie samochodu. Link

tutaj.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

nie wyrobil na zakrecie. Link tutaj.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Test samochodow opancerzonych. Link tutaj.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Drifty na sniegu. Link tutaj.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Pedzi niczym blyskawica. Link

tutaj.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Mi się wydaje, że najbezpieczniejsze to są duże auta, takie jak Dżipy albo pół furgonetki. Ale takie auta chyba są bardzo drogie.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:

Mi się wydaje, że najbezpieczniejsze to są duże auta, takie jak Dżipy albo pół furgonetki. Ale takie auta chyba są bardzo drogie.

Niestety nie masz racji, auta pokroju SUVów mają bardzo wysoko osadzony środek ciężkości i przez to są mało stabilne na zakrętach etc.

Link Cytuj

0
zielak233

mam wrażenie, że autorce pytania chodzi o bezpieczeństwo auta związane ze zderzeniem. Jeśli tak, to na pewno duże auta mają w tym względzie przewagę. Natomiast same gabaryty auta to nie wszystko w tym temacie. Z punktu widzenia np. zderzenia czołowego bardzo ważną kwestią jest długość tzw. kontrolowanej strefy zgniotu bo to ona w gównej mierze odpowiada za dalsze skutki zderzenia. I tu można stwierdzić, że im dłuższy przód auta tym jest ono bezpieczniejsze. Oczywiście pozostają kwestie czysto konstrukcyjne. No i bezpieczeństwo aktywne czyli ilość i rodzaj poduszek, zastosowane pasy bezp. czujniki zderzenia itp.

Link Cytuj

0
zielak233

A co do tego jakie auta są bezpieczne - można sobie wejść na stronę euroncap i tam są np. wyniki testów zderzeniowych i klasyfikację konkretnych modeli pod kątem bezpieczeństwa.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Jaki samochód według Was jest najmniej bezpiecznym , z tych, z którymi mieliście doczynienia?

Link Cytuj

0
zielak233
Maciej_Czubak:

Jaki samochód według Was jest najmniej bezpiecznym , z tych, z którymi mieliście doczynienia?

Daewoo Tico - jak dla mnie auto z kartonu. Lepiej tym wypadku unikać. Miałem nim kiedyś stłuczkę, a wyglądało jakbym miał karambol.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

W mojej opini wszystkie samochody z segemntu tych miejskich na czele z Fiatem Seicento, Cinquencento. Jakie inne przychodzą Wam do głowy ?

Link Cytuj

0
zielak233
Maciej_Czubak:

W mojej opini wszystkie samochody z segemntu tych miejskich na czele z Fiatem Seicento, Cinquencento. Jakie inne przychodzą Wam do głowy ?

Seicento też miałem kiedyś stłuczkę i to chyba mocniejszą niż tym Tico i gdyby nie fakt, że auto przede mną miało hak holowniczy, który rozwalił mi chłodnicę, to ogólnie byłoby dużo lepiej niż po słabszej stłuczce Tico.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Sądząc po Crash testach Fiata Seicento to niewiele pozostaje z takiego auta po wypadku. Link tutaj.

Link Cytuj

0
zielak233

Nie no, jasne. Ja mówię o swoich doświadczeniach z drogi i własnych odczuciach. Sam fakt, że to jest auto małe już powoduje, że jest ono mniej bezpieczne.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

A widzieliście Crash test Trabanta ? Zapraszam.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
Maciej_Czubak:

Nie mogę powiedzieć, żebym miała do czynienia. Ale tata zawsze mi powtarza, żebym nie jeździła  "maluchem", bo to niebezpieczne. Wydaje mi się, tak jak już ktoś napisał, że podobnie może być w Dewoo Tico i w tych smartach do jazdy po mieście (nie znam modelu, ale chodzi mi o takie maultki autka)

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Motoryzacja, Transport
  • Eksploatacja samochodu - Masz problem z wyborem oleju? Jakie wycieraczki kupić? Wszystko na temat eksploatacji ...
  • Warsztat - Naprawa pojazdów - Masz problem z samochodem- dzielimy sie doświadczeniami, gdzie naprawiac, jak wybrac rzetelny warsztat.
  • Kupno samochodu. - Auto z komisu, z importu, z giełdy, z ogłoszenia.
  • Polskie Drogi - Tutaj zachęcam do umieszczania opisów gdzie są objazdy, budowy nowych dróg itp itd
  • Bezpieczeństwo. - Temat poświęcony bezpieczeństwu na drogach.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia motoryzacyjne i transportowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi motoryzacyjne i transportowe