• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

kierownica po prawej stronie

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
_kasiuuula_

W samochodach, gdzie kierownica jest z prawej strony, gdzie jest skrzynia biegów? po lewej stronie od kierowcy? trzeba wtedy biegi zmieniać lewą ręką?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Zgadza się, w przypadku aut z kierownicą po prawej stronie ,  drążek zmiany biegów znajduje się po lewej stronie od kierowcy i zmienia się lewą ręką.

Maciej_Czubak wyedytował tego posta w dniu 2011-09-20 20:46:22

Link Cytuj

0

prowadziliście kiedyś takie auto? jak wrażenia?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Miałem  przyjemność prowadzić 2 razy taki samochód. Muszę przyznać, że kłopotliwa jest zmiana biegów ( układ biegów jest odwrócony), wyprzedzanie nieco utrudnione. Myslicie, że takie auta powinny być rejestrowane w PL?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Ja sobie nie wyobrażam jak można zmieniać biegi lewą ręką. Ja z prawą mam problemy, a co dopiero lewą. Ale to pewnie kwestia przyzywczajenia.

A co do rejestracji to słyszałam, że gdzieindziej w Europie można rejestrować, i tylko u nas jest inaczej. Ale sama się nie znam i nie wiem, czy umiejscowienie kierownicy może mieć wpływ na bezpieczeństwo. Jak ma wpływ to pewnie, że nie rejestrować. A jak strona po której jest kierownica na bezpieczeństwo nie wpływa, to nie widzę innych powodów, żeby taki zakaz rejestracji funkcjonował.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:

Ja sobie nie wyobrażam jak można zmieniać biegi lewą ręką. Ja z prawą mam problemy, a co dopiero lewą. Ale to pewnie kwestia przyzywczajenia.

A co do rejestracji to słyszałam, że gdzieindziej w Europie można rejestrować, i tylko u nas jest inaczej. Ale sama się nie znam i nie wiem, czy umiejscowienie kierownicy może mieć wpływ na bezpieczeństwo. Jak ma wpływ to pewnie, że nie rejestrować. A jak strona po której jest kierownica na bezpieczeństwo nie wpływa, to nie widzę innych powodów, żeby taki zakaz rejestracji funkcjonował.

Wystarczy przejechać się takim samochodem by zrozumieć, że zwykłe wyprzedzanie nawet na prostej drodze sprawia problem. Nie ma możliwości wychylenia się , jadac tuż za poprzedzającym autem, nie ma możliwości obserwacji drogi z pozycji kierowcy po lewej stronie.

Link Cytuj

0

Nie miałem okazji się przejechać, wiec nie mam pojęcia jak się do tej rejestracji odnosić. Jak w innych krajach sobie radzą, to chyba aż tak źle być nie może. A w których krajach można rejestrować, a w których nie?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_lukrecjusz_:

Nie miałem okazji się przejechać, wiec nie mam pojęcia jak się do tej rejestracji odnosić. Jak w innych krajach sobie radzą, to chyba aż tak źle być nie może. A w których krajach można rejestrować, a w których nie?

Generalna zasada dotycząca swobód przepływu osób, kapitału, pracy etc głosi, że jeżeli jedna z rzeczy została dopuszczona do obrotu gospodarczego w danym kraju UE to powinna ona być dopuszczona do obrotu w drugim państwie UE.

Link Cytuj

0

no to chyba nie ma o czym gadać. Jak tak mówi prawo unijne to tak czy siak będziemy się musieli do niego dostosować. Pewnie dadzą nam jakiś okres przejściowy, kiedy jeszcze obowiązywać będą nasze przepisy, a później bedziemy się martwić, czy kierowcy przyzwyczajeni do ruchu lewostronnego, z autami dopaswanymi do tamtejszej organizacji ruchu krzywdy nam nie zrobią na drodze.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Pozostanie natomiast otwarte pytanie co z bezpieczeństwem na polskich drogach, czy zostanie ono w ten sposób poprawione i czy przypadkiem nie będzie to przepis, który spowoduje więcej wypadków niż dotychczas?

Link Cytuj

0

jeśli za granicą nie zmniejszyło to bezpieczeństwa, to i u nas nie powinno.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Rozmawialimy już o dość niebezpiecznych wadach takich pojazdów . Pora pomówić o ich zaletach.

Jakie według Was istnieją zalety aut z kierownicą po prawej stronie ?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Żadne!

Autem z kierownicą po prawej stronie nawet do MC driva nie ma jak podjechać

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:

Żadne!

Akurat ten argument można łatwo obalić - wystrczy po prostu mocniej sięgnąć lub dokonać zakupu bezpośrednio w kasie.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

A Pan może jakąś zaletę wymyślić? Bo chyba poza tym, że nie trzeba by było tej kierownicy zmieniać, to innych zalet nie ma.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Przede wszystkim są to dość tanie auta, które w większości łatwo przystosować do ruchu prawostronnego.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

A nie będzie taniej po prostu podone auto kupić w Polsce już z kierownicą po właściwej stronie? myśli Pan, że warto przerabiać?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak
_kasiuuula_:

A nie będzie taniej po prostu podone auto kupić w Polsce już z kierownicą po właściwej stronie? myśli Pan, że warto przerabiać?

W UK auta z kierownicą po prrawej stronie są bardzo tanie i nieporównywalne w zakupie z takimi samymi modelami aut z kierownicą po lewej stronie. Wynika to przede wszystkim, z nadmiary podaży nad popytem. Jeszczędo niedawna kiedy funt był na poziomie ok 4,6 PLN zakup auta z UK wydawał się bardzo atrakcyjny.

Link Cytuj

0
zielak233
Maciej_Czubak:
_kasiuuula_:

Żadne!

Akurat ten argument można łatwo obalić - wystrczy po prostu mocniej sięgnąć lub dokonać zakupu bezpośrednio w kasie.

Ale nie po to wymyślono McDrive'a, żeby się męczyć. A już na pewno nie żeby chodzić do kasy. Czyli moim zdaniem to nie są sensowne argumenty.

Link Cytuj

0
zielak233
Maciej_Czubak:

Miałem  przyjemność prowadzić 2 razy taki samochód. Muszę przyznać, że kłopotliwa jest zmiana biegów ( układ biegów jest odwrócony), wyprzedzanie nieco utrudnione. Myslicie, że takie auta powinny być rejestrowane w PL?

Uważam, że absolutnie nie powinny być takie auta dopuszczane do ruchu na drogach gdzie obowiązuje ruch prawostronny.

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Motoryzacja, Transport
  • Eksploatacja samochodu - Masz problem z wyborem oleju? Jakie wycieraczki kupić? Wszystko na temat eksploatacji ...
  • Warsztat - Naprawa pojazdów - Masz problem z samochodem- dzielimy sie doświadczeniami, gdzie naprawiac, jak wybrac rzetelny warsztat.
  • Kupno samochodu. - Auto z komisu, z importu, z giełdy, z ogłoszenia.
  • Polskie Drogi - Tutaj zachęcam do umieszczania opisów gdzie są objazdy, budowy nowych dróg itp itd
  • Bezpieczeństwo. - Temat poświęcony bezpieczeństwu na drogach.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia motoryzacyjne i transportowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi motoryzacyjne i transportowe