• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Sposób parkowania

(obserwuj)
Maciej_Czubak

Czy Was też tab bardzo irytuje, gdy zostawiacie auto na parkingu pod Supermarketem a po przyjściu z zakupów okazuje się ,że ktoś Was tak zastawił, że nie można wejśc do auta? Czy jesteście świadomoi , że takie postępownaie kodeks też reguluje?

Link Cytuj

0

tak? A jaki przepis o tym mówi?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Art. 90. "Kto tamuje lub utrudnia ruch na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania,podlega karze grzywny albo karze nagany"

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Mnie to wkurza, jak na niektórych parkingach są takie wąskie miejsca, że nawet jak wszyscy dobrze zaparkują to i tak nie da się z obu stron drzwi otworzyć.

A ten artykuł 90 - w nim jest o drodze publicznej i o strefie zamieszkania - parking pod marketem pod to podchodzi?

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Od paru miesięcy strefa wokół marketów, parkingi osiedlowe zostały włączone do ustawy o ruchu drogowych i są drogami publicznymi.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a rzeczywiście. teraz cos mi się kojarzy, że mówili o tym kiedyć w telewizji, ale bardziej skojarzyło mi się to z drogami osiedlowymi niż z parkingami.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Jakie według Was powinny nastąpić zmiany w kodeksie drogowym aby usprawnić nieco tapisane tam artykuły?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Ja uważam, że do zmian w przpisach powinny być podawane konkretne przykłady. Tak jak to jest na prawku: że jest przepis i potem sa testy, które ppokazują, czy się go zrozumiało, czy nie. Bo sama zmiana w przepisach nie dla każdego jest jasna.

A co do konkretnych zmian to ja bym wprowadziła, że każda droga ma mieć pobocze. Bo jak się jedzie do mnie na działkę np. to droga jest tak wąską, że jak coś jedzie z na przeciwka to jedno auto musi zjechać. A że nie ma pobocza to żeby zjechać musi wjechać w trawę, kraniec rowu, albo stanać między drzewami. To niebezpieczne.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Na drogach publicznych spokojnie wymin a się dwa auta, być może jest to droga lokalna, gdzie rzeźba terenu nie pozwala na poszerzenie drogi lub jest to kwestia niewykupionego gruntu. Jeżeli chodzi o sam kodeks, rozumiem, że brakuje Ci w nim komentarza do poszczególnych przepisów?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

tak, możliwe, że to droga lokalna, bo między wioskami. Nie prowadzi do żadnej większej miejscowości.

A co do przepisów - dokładnie tak jak Pan pisze - brak mi w nich komentarza. No ale też póki co prawka nie zrobiłam, więc może jak zrobię wszystko będzie dla mnie bardziej jasne.

Link Cytuj

0
Maciej_Czubak

Kodeks drogowy spokojnie znajdziesz w sklepie wraz z komentarzem do poszczególnych przepisów :)

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Motoryzacja, Transport
  • Eksploatacja samochodu - Masz problem z wyborem oleju? Jakie wycieraczki kupić? Wszystko na temat eksploatacji ...
  • Warsztat - Naprawa pojazdów - Masz problem z samochodem- dzielimy sie doświadczeniami, gdzie naprawiac, jak wybrac rzetelny warsztat.
  • Kupno samochodu. - Auto z komisu, z importu, z giełdy, z ogłoszenia.
  • Polskie Drogi - Tutaj zachęcam do umieszczania opisów gdzie są objazdy, budowy nowych dróg itp itd
  • Bezpieczeństwo. - Temat poświęcony bezpieczeństwu na drogach.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia motoryzacyjne i transportowe
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi motoryzacyjne i transportowe